Aktsiad ja maksud

posted in: aktsiad | 19

DividendSain just paar päeva tagasi ühelepoole oma tuludeklaratsiooniga ja mõtlesin, et koondaks ühte kohta kokku infot aktsiate ja maksustamise kohta. Sest oleme ausad, tegemist on päris keerulise ja detailiderohke teemaga. Ütlen kohe ära, et jagan siin oma kogemust ja arvamust ja edasine jutt ei ole soovitus ega nõuanne ja selle põhjal ei tohiks otsuseid langetada. Ehk siis kontrolli järele. Ja kui ma millestki olen valesti aru saanud, siis hea meelega ootaks parandusi kommentaarides.

Niisiis, aktsiad ja maksustamine. Huhh, raske on isegi kusagilt alustada. Aga proovime luua mingi süsteemi. Esiteks on aktsiatest võimalik tulu saada laias laastus kolmel moel: dividendina, kapitalituluna ja kapitalitagastusena. Teiseks on aktsiaid võimalik omada laias laastus samuti kolmel moel: eraisikuna, eraisikuna kasutades investeerimiskonto süsteemi ja ettevõttena. Kolmandaks on aktsiaid võimalik omada erinevatest riikidest, kus kehtib ka erinev maksustamine. Kui me nüüd kõik need muutujad ühte tabelisse üritaks panna, siis tuleb ikka päris korralik maatriks 😉

Alustame siis dividendidest:

Dividend+eraisik+Eesti aktsiad: Kõige lihtsam variant. Midagi pole deklareerida vaja, midagi pole maksta vaja, dividendid võid lihtsalt ära kulutada.

Dividend+invkonto+Eesti aktsiad: Ka üsna lihtne. Dividendid tuleb deklareerida investeerimiskonto sissemaksuks ja selles ulatuses saab hiljem raha tulumaksuvabalt tarbimisse võtta.

Dividend+ettevõte+Eesti aktsiad: Ebameeldiv lahendus. Kui Eesti äriühing on saanud dividende teiselt Eesti äriühingult, kus dividendi saaja osalus on alla 10%, siis dividende saanud äriühingul tekib nende dividendide edasimaksmisel tulumaksukohustus. Seega dividendide kasutusele võtmiseks tuleb maksta nende pealt omakorda ettevõtte tulumaks 25% ehk kehtib topeltmaksustamine.

Dividend+eraisik+välismaa aktsiad: Siin on minu andmetel võimalusi kaks. Esiteks on võimalik, et dividendidelt on juba mingi osa (minimaalselt 15%) tulumaksu kinni peetud. Näiteks kui IB-s laekub mulle eraisikuna Apple dividend, siis ei jõua minu kontole mitte 100 dollarit, vaid 85 dollarit. Need tehingud tuleb tuludeklaratsioonis kajastada (kuuldavasti võib liita kvartaalsed laekumised kokku üheks makseks), kuid tulumaksu pole rohkem vaja maksta. Seega jääb eraisikule efektiivseks tulumaksumääraks 15%. Juhul kui tulu pole kinni peetud, siis kuulub see Eestis maksustamisele määraga 20%. Laekunud dividendid tuleb maksuaruandesse sisestada algvaluutas.

Dividend+invkonto+välismaa aktsiad:  Jällegi, kui tulumaks on juba kinni peetud, siis tuleb deklareerida laekunud summa investeerimiskonto sissemakseks. Kui tulumaksu ei ole kinni peetud, siis selline dividend maksustatakse investeerimiskonto väljamaksete hulgas. Veidi on sellest juttu ka ühes Dividend Investori postituses.

Dividend+ettevõte+välismaa aktsiad: Siin läheb juba keerulisemaks. Minu andmetel on sama nagu Eesti aktsiatega, ainult selle vahega, et kui midagi kinni ei peetud, siis pole ka kohustust koheselt midagi tasuda. Näiteks laekusid mu OÜ-le Läti ettevõttelt SAF Tehnika dividendid ja sealt ei ole midagi kinni peetud. Mina ei pea sellelt tulult enne tulumaksu tasuma kui hakkan oma OÜ-st dividendi välja maksma. Aga kui mu OÜ-le kuulub Apple aktsiaid, siis peetakse 15% dividendist kinni ja seda kuidagi tagasi ei saa (kui Sulle ei kuulu just enam kui 10% Apple-st). See, kas midagi kinni peetakse ja kui palju peetakse, on riigiti erinev. USA-s näiteks 15%, Leedus minu teada ka 15% (vanasti pidi selleks mingi paberi viima Maksuametisse). Soomes ei peetud minu 2006. aasta Olvi dividendidest midagi kinni, 2007. aastal aga peeti kinni 15%. Rootsi aktsiate tulumaksust peeti kinni lausa 25,5%. Nii, et siin tasub täpsemalt uurida.

Järgnevalt vaatame kapitalitulu maksustamist:

Kapitalitulu+eraisik+Eesti aktsiad: Reeglina on tehingud juba kantud eeltäidetud maksuvormi, kuid vähemalt LHV puhul puudub aktsiate ostuhind ja tehingukulud, seega need tuleb käsitsi vormile kanda. Üldine põhimõte on see, et aasta jooksul tehtud tehingute kasumid ja kahjumid liidetakse kokku ja kogukasum kuulub 20% tulumaksuga maksustamisele. Samas kui teenisid hoopis kahjumit, siis saad selle järgmisesse aastasse edasi kanda ja ajalist piirangut sellele ei ole. Küll aga ei saa aktsiakahjumi arvelt vähendada oma muid tulusid.

Kapitalitulu+invkonto+Eesti aktsiad: Kasum ja kahjum ei puutu asjasse senikaua kuni Sa ei võta investeerimiskontolt rohkem raha välja kui sinna sisse oled pannud. Juhul kui kasutad võimendust, siis see loetakse samuti sissemaksuks ja võimenduse vähendamine väljamaksuks ja seega tuleb iga kord kui võimenduse summa muutub teha sellega seoses ka eraldi sissekanne aruandesse. Juhul kui võimendust ei kasuta, on see kõige mugavam võimalus teha vahel ka osta-müügi tehinguid ja samas tulumaks edasi lükata.

Kapitalitulu+ettevõte+Eesti aktsiad: Jällegi ei puutu konkreetse väärtpaberitehingu kasum/kahjum maksustamisesse. Makse tuleb maksta hoopis ettevõttelt makstavate dividendide pealt.

Kapitalitulu+eraisik+Välismaa aktsiad: Sama nagu Eesti aktsiate puhul, lihtsalt kõik tehingud tuleb üks haaval maksudeklaratsioonile kanda.

Kapitalitulu+invkonto+Välismaa aktsiad: Sama nagu Eesti aktsiate puhul, kuid välismaaklerite puhul taaskord andmed ise maksudeklaratsioonile ei jõua.

Kapitalitulu+ettevõte+Välismaa aktsiad: Sama nagu Eesti aktsiate puhul. Maksad tulumaksu alles siis kui hakkad ettevõttest raha dividendina välja võtma.

19 Responses

  1. Taavi Pertman

    Väga hea, et viitsid seda siia kokku panna ja lihtsamal kujul arusaadavamaks teha.

    Täpsustuseks ehk veel, et USA maksumäär muidu on vist siiski 30% peal, aga peale seda W8-BEN vmt avaldust saab ta 15% peale. Ehk kel see millegipärast tegemata, siis tasuks kindlasti ära teha. Võtab paar minutit ja LHV-l on ka üsna hea õpetus selle täitmise kohta olemas.

    Kas selle välismaiste dividendide kvartalite kokkuliitmise osas oled kindel? Mulle on millegipärast jäänud mulje, et see kuupäev on seal oluline just sellepärast, et nad teaksid valuutakurssi vaadata. Samas äkki tõesti, kui maksud juba maha on võetud, siis ehk vahet ei ole, mis kursi juures seda tehti, kui mingit tasaarveldust niikuinii ei tehta enam.

  2. Taavi Ilves

    Lisaks sellele tahab maksuamet välismaa dividendide kohta ka tõendit. Mina IB’st mingi pdf’i leidsin, aga pole õrna aimugi kas see sobib, kuna maksuamet pole veel seda üle vaadanud. Lihtsalt infoks.

  3. Jaak

    Mis moodi on targem käituda, kui müün teenust ettevõtte alt ning sinna jääb vaba raha?
    a) Võtta enda ettevõttest raha dividendidena välja ja investeerida eraisikuna
    b) Jätta raha ettevõttesse sisse ning investeerida ettevõtte alt

    Kokkuvõttes toimub ju topeltmaksustamine mõlemal juhul (tõid välja ebameeldiva lahenduse, et kehtib topeltmaksustamine ettevõtte puhul). Eraisikuna maksad esimest korda maksu lihtsalt siis kui raha ettevõttest endale saad ning teine kord siis kui dividende saad.

    Ehk siis targem oleks ikkagi ettevõtte alt teha investeeringud ning lükata esimest maksustamist kaugemale?

  4. Taavi

    “Kui Eesti äriühing on saanud dividende teiselt Eesti äriühingult, kus dividendi saaja osalus on alla 10 %, siis dividende saanud äriühingul tekib nende dividendide edasimaksmisel tulumaksukohustus.” See tähendab, et tulumaksu tuleb maksta ikkagi alles siis kui ettevõttest raha dividendidena välja võtta, eks? Ehk kui ettevõte sai nt Tallinna Veelt dividendi ja reinvesteeris selle summa siis vahepeal mingit maksu ei pea maksma ju?

  5. Rahaasjad

    […] investeeringute hoidmiseks, näiteks investor Jaak Roosaare on kirjutanud aktsiate kohta:  Aktsiad ja maksud ja raamatupidaja Krista Teearu on võrrelnud ka erinevaid investeeringute hoidmise […]

  6. xxx

    Usa kohta ikka mingit topeltmaksustamist ei peaks küll dividentidelt olema
    Kui aapl maksab dividenti, siis sa ei näegi brutosummat vaid kohe võetakse 15% ära. 100$ tuleb kontole 85$
    Eraisikuna peaks sa maksma sellelt 85$ vaid 5$ eesti riigile ja see 80$ on juba puhas cash, kus maksud makstud
    Ettevõttega peaks üldiselt analoogne olema, aga kuidas see raamatupidamine käib on puhas keemia

    Eesti aktsiatega kasulikum isegi eraisikuna investeerida. Aktsia kaotab iga aasta väärtust dividendi võrra, mis on maksuvaba. Kui aktsia kukub saad kahjumit deklaleerida tulevikuks. Ainuke risk on see, kui nt aktsiad buumivad siin eestis.

    • roosaare

      Eraisikuna ei pea Sa enam selle 85 pealt midagi maksma, see ongi sinu tulu. 15% jääbki maksumääraks. Ettevõttega maksad 25% tulumaksu kui raha välja tahad võtta dividendina. See kust ja kuidas see kasum tekkis, pole selles mõttes oluline.

  7. Marko

    Sain ka IB-st just eraisikuna maksuraporti. Mul läks eelmine aasta kehvalt, hävisin ja sulgesin kahjumlikud positsioonid. Dividendimakseid sain, ilmselt siis peeti kinni ka tulumaks. Kuna ma aga tegelikkuses investeringutelt tulu ei saanud (dividendimaksed ei ületanud katsiate hinnalangusest saadud kahju), kas siis sellisel juhul on võimalik maksutagastust taodelda?

    • roosaare

      Divividendid ei puutu asjasse. Kahjumi saad uude aastasse edasi kanda.

      • Morz

        Tegin IB’sse konto eraisikuna. Igast aktsiaid kokku ostnud ja ei mõtlegi kontolt raha välja võtta enne 2025 ja vb isegi mitte siis. Kas peab ikka deklareerima midagi iga aasta ? Sama seis Swedbanki investeerimise kontoga + firmaga admiral marketsis.
        Veel alustasin väikse kauplemise challenge’iga IB’s kus 1000$ sisse ja iga kord kui see 20% üleval siis müün aktsia maha ja ostan saadud summa eest uue aktsia, millel arvan potensiaali olevat. Kas nende tehingute pealt peab iga kord maksu maksma ?

        Tänud ette Jaak !
        Btw su raamatu kunagi ostsin kus oli sees harjutus, et pane kirja mis aastal ja kui palju tahad näha end teenimas. Panin kirja enda jaoks tol hetkel ebareaalse summa ja selleks kirja pandud kuupäevaks teenisin 1.5x rohkem prognoositust. Cheers !

  8. roosaare

    Selline kommentaar tuli meili:
    Comments:
    kapitalitulu+invkonto+Eesti aktsiad: Kasum ja kahjum ei puutu asjasse

    Mina olen arusaanud et mängivad ikka rolli kui tahad arvestada aksja ost teenus tasusi sissemakseks

    Investeerimis kontojuhend ytleb 2.3.1.1
    finantsvara soetamise ja võõrandamisega seotud kulud saad kirja panna sissemakseks kui see ei ole tehdud sissemakse arvelt

    kannan kontole 1000 …. ostan miskit 990 euri eest teenus tasu 10 …. myyn maha 1200 euri ja teenus tasu 12 ….
    ja ostan uuesti miskit 1177 teenus tasu 11 euri .. nyyd myyn hoopis 700 teenus tasu 10 euri

    esimest teenustasu sissemakseks arvutada ei saa kuna see on tehdud sissemakse arvelt
    teise teenus tasu saan arvutada sissemakseks 12 euri kuna see ei ole enam tehdud sisse makse arvelt ( piltlikult on minu investeerimis kontol kasum 200 euri miinus 12 ehk 188 )
    nyyd arvutan sissemakseks uue teenus tasu mis on 11 euri ( piltlik kasum 188-11 kui ma nyyd ei tee yhdegi kahjumiliku tehingut saan k6ik teenus tasud sisse arvutada kuni 177 euro ulatuses )
    myyn maha oma aksjad mis on ostetud 1177 ja neist saan 700 seega (piltlik kahjum -477+ 177 = -300 ) ja nyyd ei saa sisse maksena kajastada myygi tehingut

    Ehk siis sissemakse 5.2.2010 -1000
    sissemakse 7.2.2010 -12
    sissemakse 9.2.2010 -11

    aasta lõpuks on mul nyyd investeerimiskonto jääk -1023 ja piltlik kahjum 300 seega ma pean teenima aksia myygist yle 300 euri kasumit et uuesti teenustasusi arvestada sissemakseks

  9. Anna-Liisa

    Kas ma sain õigesti aru, et kui oled äriühingule ostnud USA aktsiaid ja müünud need kasumiga maha, siis ei pea enne äriühingust raha väljavõtmist midagi maksma?

    Tänud!

  10. Joonas Püüa

    Dividend+ettevõte+Eesti aktsiad: Ebameeldiv lahendus.

    Ostes aktsiaid ettevõttena – on võimalik muidu tulumaksuks makstav summa (dividendide väljavõtmisel) samuti aktsiatesse paigutada. Selle arvelt on võimalik soetada rohkem aktsiaid ning dividendi summa suureneb selle tulemusel samuti 20%~. Sellest tulenevalt, kas mul on õigus, kui ma ütlen, et dividendide summa mis jõuab investori kontole kas üht või teist pidi on kokkuvõttes sama ?

  11. kaspar

    Kapitalitulu+eraisik+Eesti aktsiad: Reeglina on tehingud juba kantud eeltäidetud maksuvormi, kuid vähemalt LHV puhul puudub aktsiate ostuhind ja tehingukulud, seega need tuleb käsitsi vormile kanda. Üldine põhimõte on see, et aasta jooksul tehtud tehingute kasumid ja kahjumid liidetakse kokku ja kogukasum kuulub 20% tulumaksuga maksustamisele. Samas kui teenisid hoopis kahjumit, siis saad selle järgmisesse aastasse edasi kanda ja ajalist piirangut sellele ei ole. Küll aga ei saa aktsiakahjumi arvelt vähendada oma muid tulusid.
    KÜSIMUS: Kui ma müün Eesti aktsiad ja ostan saadud raha eest kohe uued aktsiad, kas ka siis pean ma maksma tulumaksu?

    • roosaare

      Jah, kui sa ei kasuta investeerimiskonto maksude edasi lükkamise süsteemi

  12. Chris

    Kapitalitulu+eraisik+Eesti aktsiad+ investk

    Kui on tekkinud eesti aksiate müügist kap kasu ja kasutusel on ivestkonto, kas siis võib eeltäidetud andmed deklaratsiooni pealt ära kustutada ning neid mitte deklareerida?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *