Uus koolitus juba 28. veebruaril!

posted in: Koolitus | 0

Raha&suhted_FBpostÜle pika aja on taaskord toimumas üks koolitus, millel ma ka ise korraldajana kaasa löön. Nimelt toimub juba 28. veebruaril Tallinnas seminar pealkirjaga “Raha ajab ärisuhted sassi?!“. Millest selline teema ja miks üldse selline seminar?

Tegelikult sai idee alguse juba ligi aasta tagasi, kui PR Fashion Roomi asutaja ja minu hea sõber Pille-Riin Aasa mainis pärast naistele suunatud investeerimiskoolitust, et tahaks kunagi teha mingi koolituse, mis räägiks suhetest. SUHETEST??? Ei saanud ma alguses aru. Miks peaks kedagi huvitama suhtekoolitus seoses rahaga? Veidi hiljem hakkas mulle aga koitma, et tõesti-tõesti, suhted on äris ja investeerimisel päris olulised. Näiteks olen ma teinud päris mitmeid erinevaid projekte nii, et eelnevalt pole me omavahel mängureegleid paika pannud ja pärast tekib küsimus, kuidas ürituse edu või ebaedu ausalt (või võrdselt? või õiglaselt?) jagada. Tegelikult polnud ma varem üldse ärisuhete juriidilise poole peale eriti mõelnud. Näiteks on mul üks ettevõte äripartneriga kahe peale, üks ettevõte viie peale ja kaks ettevõtet kolme peale. Kas mul on olemas selge plaan mis juhtub siis, kui osanikud tülli peaksid minema? Või mis juhtub kui keegi neist tahab ettevõttest välja? Sellistele teemadele me ettevõtete alguses tavaliselt ei mõtle…

Aga peaks mõtlema. Dave Ramsey on korduvalt öelnud, et “partnership is the only ship that does not sail“. Teisalt on väga-väga tavaline, et äri ja projekte alustatakse 50/50 suhtes ja vaadatakse, et mis saama hakkab. Nii hakkaski see küsimus mulle rohkem huvi pakkuma ja paar kuud tagasi tõstatas Pille-Riin koolituse teema jälle üles. Otsisime üheskoos esinejaid, kellel oleks ärisuhetes pikaajaline ja isiklik kogemus ja kellelt oleks ka endal midagi õppida. Ja ma pean ütlema, et olen väga põnevil! Saime näiteks Heinar Põldmaga kokku tema ettevõtte kontoris, kus samas ruumis töötas sisuliselt kogu tema pere. Kui uurisin, et mis teie jaoks perefirma puhul kõige keerulisem on, siis vangutas Heinar pead – ei olegi midagi keerulist. Sisekultuur on hea, inimesed tegelevad valdkonnaga, milles nad head on ja kõik toimib. Ometi ma tean, et paljudes ettevõtetes ei toimi. Samas tuli jutuks see, et ka Heinar alustas 50/50 ettevõttega ja seegi laev pikalt ei purjetanud…

Või kas poleks põnev kuulda, kuidas ennast edulainelt peaaegu isiklikku pankroti mängida (kas teate mis asi on isiklik käendus?) ja siis taaskord tuhast tõusta? Urmas Arumäe on selle teekonna läbi teinud ja jagab kogemusi ja nõuandeid ka tänastele edulainetel surfajatele. Lisaks oleme kutsunud esinema juristi, kes puutub igapäevaselt kokku erinevate ärisuhetest tulenevate lepingutega. Kõik osalejad pidid saama ka ligipääsu lepinguvormidele, mida oma edasises tegevuses kasutada. Nii, et ma usun, et kõigile ettevõtejatele, kellel on kambajõmmid või partnerid, kuluvad need teadmised marjaks ära. Lisaks on muidugi tore 28. veebruaril taas vanu tuttavaid kohata ja ka uusi äritutvusi sõlmida. Kohtume siis 28. veebruaril Virus!

Loe koolituse kohta lähemalt ja registreeru siin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *