Detsembrikuu ülevaade

12371131_10208149838168734_1061202678656286670_o
Perega Disneylandis

Kuigi kuu lõpuni on veel veidi aega, siis mingeid suuri tegevusi enam teha ei plaani ja seega võiks detsembrikuule joone alla tõmmata. Lisaks on mul plaanis aasta lõpus teha kokkuvõte ka 2015. aastast tervikuna lausa eraldi postitusena. Aga seekord siis ülevaade detsembrist.

Oleme juba enam kui nädala talvitumas Orlando lähedal ja arvestades Eesti ilma, siis oleme valikuga väga rahul. Keskmiselt on siis 25-30 kraadi sooja, maja taga on bassein (kust lapsi peab kurikaga välja peksma) ja internet on 10 korda kiirem kui Murimäel. Oleme paar päeva käinud tennist ka mängimas ja üritan siin vaikselt majade vahel ringi ka joosta. Lisaks oleme muidugi väisanud Disneylandi (valisime neljast pargist kaks – Magic Kingdomi ja Animal Kingdomi) ja käinud Tampa lähedal Fort Desoto rannas päevitamas. Mõtlesin eile just rannas, et siin oleks ideaalne koht triatlonis valmistumiseks 😉 Kavas on veel ära käia ka kohalikus Legolandid, piletid said uueks nädalaks juba ostetud (see muuseas hoiab päris hästi raha kokku, sest pole vaja Billundi sõita).

Detsembris juhtus üldse päris palju asju – käisime sõpradega Toidupangale Rocca Al Mares toitu korjamas, koos Kristi ja Tauriga Bondoras, pidasime sõprade ja sugulastega enne reisile minekut mitu jõulupidu jne. Aga võtan nüüd kokku siis investeerimisega seotud teemad.

Seekord alustaks kinnisvarast, sest detsembris olin kõige aktiivsem ilmselt just seal. Saime lõpuks ära uuendatud oma Stroomi korterite laenud ja esimest korda puutusin reaalsuses kokku refinantseerimise mõnusama poolega. Ehk siis saime projekti pandud enda raha suuresti tagasi, kuid uus laenumakse on samas väiksem kui eelmine. Võlusõnadeks madalam intress ja 15 aastane laenuperiood (varasema 10 asemel). Nüüd ootab refinantseerimist ka ülejäänud kinnisvara portfell. Lisaks tuleks ära mainida, et alustasime Kallega ka uue projektiga, aga sellest lähemalt on veel vara rääkida. Muidu ikka üürid laekusid, üks päris pikalt võlas olnud üürnik maksis oma võla ära ja maksime taaskord pangale ka laenu ligi 4000 euro eest tagasi. Lisaks jõudis müügifaasi ka üks arendusprojekt, kuhu ma veidi laenu olen andnud – esimesed krundid ja tulevased majad peaksid tänaseks müüdud olema, asfalt maas ja asi hakkab ilmset võtma. Tegemist on täitsa viisaka asukohaga, nii Ülemiste kui ka Järve keskus on 10 minutilise autosõidu kaugusel. Lähemalt saab vaadata siit.

Laenudes oli tegelikult ka aktiivne kuu. Kuna refinantseerisime Wolfpack OÜ laenud ära, siis sai tagasi makstud sinna 12% ja 10% intressiga antud laenud (ja ka kogunenud intress). Lisaks tuli tagasi viimane ports Finora Capitali laenu, neil on nüüd taust piisavalt tugev, et saavad võlakirjadega juba alla 10% intressiga laenu kätte. Andsin välja ka ühe 15% intressiga ja ühe 24% intressiga lühiajalise laenu ja kandsin 2500 eurot juurde Omarahasse. Nagu igal aastal tavaks, siis laenuportaalides kasvab laenunõudlus enne jõule hüppeliselt ja ka seekord tõmmati mul Omaraha konto paari päevaga nulli. Panin vahelduseks ka oma Bondora portfellihalduri tööle ja lasin seal seisnud 800 eurot paari päevaga välja. 20 eurot korraga. Valisin kõhutunde alusel Tasakaalustatud strateegia ja niipalju kui ma neid laene vaadanud olen, siis tundub, et kõige hullem ei olegi. Intressid päris kõrged ja tuleb Eesti laene sisse omajagu. Muidugi tulevikus peaks lähemalt uurima seda API teemat ka.

Aktsiates tegin ka üle keskmise palju tehinguid. Nii, et tegelikult tundub, et oli tõesti aktiivne kuu ;). Ostsin 0,81 euro pealt juurde 10000 Tallinki aktsiat ja avasin uue (tegelikult siiski taasavastatud) positsioonina Nordeconi. Tegelikult olen vist juba mitu talve oodanud, et no nüüd lõpuks peaksid soojad ilmad ja lumevaba talv kajastuma ka NCNi kasumireal. Senini edutult. Kui nüüd seekord panna juurde ka odav nafta hind ja päris korralikult kosunud tellimusraamat, siis võiks ju eeldada ettevõttele veidi suuremat turuväärtust. Aga eks see üks spekulatsioon ole. Lisaks ostsin USA-s juurde Apple ja Berkshire aktsiaid ning väiksemas koguses ka Fordi, Kinder Morgani, DCP Midstream Partnersi ja TerraForm Globali aktsiaid. SunEdisonis müüsin poole positsioonist pärast kiiret tõusu ära ja sain oma raha tagasi. Passiivsetest tuludest laekus detsembris SAF Tehnikalt dividendi 3400 eurot ja 57 eurot ExxonMobili dividendi, lisaks peaks veel ca. 25 eurot kuu lõpuks laekuma General Motorsi dividendidest.

Raamatute müük oli ka jõulude eelsel ajal oodatult aktiivne. Kuigi Apollost ja RR-st pole mul veel tulemusi käes, siis otse minult osteti raamatuid ligi 3000 euro väärtuses. Nende posti panemisega oli ka paras ettevõtmine, sest ma ise olin 18. detsembrist alates Eestist ära. Õnneks aitas hädast välja naabrinaine, kes minu eest raamatuid postkasti vedas.

2 Responses

  1. Erko

    Mõlemad sinu raamatud jõudsid ka ilusti austraaliasse kohale vahetult enne jõule 🙂
    Tänud ja jõudu ja parimat uude aastasse!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *