Septembrikuu kokkuvõte

new_vw_adSeptember sai siis suuresti veedetud Eestist eemal, kuid hetkel istun Tartus Caffe Truffes ja tuleb tunnistada, et ka kodumaine sügis on väga ilus. Üritan taaskord kuu arengud investeerimisvaldkonnas kiirelt kokku võtta ja jagada veidi saadud õppetunde ka.

Seekord alustan kohe rahaasjadest, sest muidu võibki reisimuljeid heietama jääda. Kõige vaiksem oli septembris olukord kinnisvaras – ühtegi tehingut ei teinud, maksime taaskord pangale laenu tagasi ja aitasin korraldada möödunud pühapäeval toimunud Kinnisvarakoolitust. Kui küsida, et kuidas ma näen kinnisvaraturu tulevikku Eestis, siis pean tunnistama, et suurt kasvu ma enam kuskilt ei näe. See ei pruugi ilmtingimata tähendada, et ka mingi suur langus peaks tulema. Ise hetkel igatähes midagi juurde ei plaani osta, kuid samas ei ole ka müügilainel. Päris mitmed sõbrad ja tuttavad ostsid augustis-septembris endale kodu ja koolitusel oli rekordarv inimesi. Pigem on tunda, et uut raha on turule viimasel ajal tulnud rohkem kui varem.

Laenuturul oli suhteliselt aktiivne kuu. Omaraha portaalis laekus rekordiline intressisaak – 334 eurot. Samas tuli kahjumit vastu võtta 51 euro ulatuses. Laekunud raha panin uuesti tööle, kokku läks välja uusi laene 710 euro ulatuses. Ise raha juurde ei pannud. Bondoras laekus intressi 856 eurot, kuid 60+ päeva võlas laene tuli juurde 888 euro eest. Ehk siis taaskord negatiivne tootlus. Kandsin kogu laekunud raha välja ja uuriks siinkohal, et miks üldse keegi peaks hetkel läbi Bondora investeerima, kui Omaraha ostab hapud laenud allahindlusega tagasi ja Läti keskkonnad Mintos ja Twino ostavad laenud täissumma eest tagasi (ja maksavad isegi intressi!). Siinkohal mainin ära ka Mintose statistika (Twinosse pole veel jõudnud raha panna). Olen sinna kokku paigutanud 5000 eurot, septembris laekus intressi 53,3 eurot ja viiviseid 0,24 eurot. Tootlus siis sinna 13% juurde aastas. Kahjumeid ei ole, sest viivises laenud ostetakse välja. EstateGurus üritasin augustis paigutada oma esimesed 1000 eurot, kuid septembris selgus, et laen ikkagi välja ei läinud ja raha kanti mulle tagasi. Ise tegin ka septembris ühe laenutehingu, kui andsime sõbraga kahepeale välja ühe hüpoteeklaenu 25 000 euro väärtuses. Intress on 20%+.

Aktsiates oli taaskord põnev kuu. Jälgisin USA-s olles huviga VW skandaali arengut ja seekord pean endale tunnustavalt õlale patsutama – ei läinud suure hurraaga kohe esimesel päeval “odavat” aktsiat ostma. Sain päris mitu kirja inimestelt, kes plaanisid seda teha ja kokkuvõttes tundus see liiga lihtne tehing, et õige olla. Ja nii ka läks – täna kaupleb VOW uuel madalamal tasemel ja kes ostis suure hurraaga 140 euro tasemel on täna 30+% miinuses. Ostsin hoopis GM aktsiaid, seal oli peamiseks põhjuseks 5% juures olev dividend ja hea võimalus ettevõttel seda ka edaspidi suurendada. VW pigem kärbib või elimineerib dividendi. Kui keegi seda VW mängu tahab mängida, siis PAH3 on selleks isegi parem võimalus – 11 miljardi eest saab enamusosaluse VW grupi lihtaksiates.

Kui kuidagi üritada sõnastada minu tundeid aktsiaturu suhtes, siis võiks öelda, et “diilid on head ja lähevad veel paremaks!”. Ehk nagu Cramer räägib, “nobody cares about the company, we care about the stock price!“. Praegu on 3-5% dividenditootlusi USA börsil leida küll ja veel. Aga samas hoian käsi teadlikult tagumiku all ja olen ostnud pisikeste juppide kaupa, sest karuturg ju alles algas…

Kokkuvõttes laekus mulle septembris dividendidena 36,5 dollarit XOMilt. Ostsin tagasi 25 Apple aktsiat (ja ühe iPhone6, ühe Apple kella ja ühe iPadi ;), ostsin juurde 100 POT aktsiat ja uue positsioonina siis 50 GMi aktsiat. Kokku on mul USA aktsiaid nüüd 31 000 dollari eest, ligi pool sellest BRK aktsias. Usun, et oktoobris saan kõike odavamalt juurde osta.

 

13 Responses

  1. Andres

    Tere!
    Tunnen huvi, kuidas sa jagad/valid investeeringuid ja otsustad, mida teha eraisikuna, mida firmana?
    Ja näiteks “endale ostetud kodu” – kas see läheks kinnisvara investeeringute alla või on pigem kõrvale pandud, turvaline raha? (idee poolest on perspektiiv siin aastakümned, kui just ei tule varem head müügihetke)

    • roosaare

      Hei Andres,

      Ma eraisikuna olen ostnud ainult dividendiaktsiaid Eestist ja nüüd siis läbi investeerimiskonto ka USA aktsiaid. Oma kodu rendin Airbnb abil ka eraisikuna välja. Muud asjad firmast. Mina loen oma vara hulka kuuluvaks siis kodu ostuhind-laenujääk. Ja liigitan selle jah kv alla.

  2. Aivo Arusaar

    Tere Jaak,
    Lõpetasin eile su raamatu lugemise ja pean ütlema, et sellist asja pole veel varem juhtunud, et töölt koju tulles otse tugitooli ja lugema kuni öötundideni. Elukaaslanegi oli mures, et miks temaga ei räägita juba paar õhtut. Veensin teda, et see on meie mõlemi tuleviku huvides need paar õhtut apaatsust ära kannatada. 😉

    Aga küsimust ka. Olen elukutselt tootedisainer/tootearendaja ja pole väga pidanud puutuma kokku majandusaastaaruannete ja kvartali aruannete analüüsimisega. 😀 Kas oled mõnes varasemas potituses kirjutanud ka teemal, milliseid indikaatoreid sina järgid, kui teed aktisate ostmisel otsuseid.

    Igaljuhul tänan sind mitme õhtuse meelelahutuse ja harimise eest.

    Aivo

  3. roosaare

    Ja nagu ikka, nii kui panin kirja, et VOW aktsia ostjad said tünni, oli see ka aktsia põhi (bottom is when there is maximum pain and scepticism). Nüüd nädalaga VOW +20%.

    Aivo, tänud toreda tagasiside eest. See küsimus on nii pikk, et lühidat vastust pole. Paljud on veendunud, et kui sind see teema (ettevõtete analüüs) väga ei huvita ja Sinu kirg ei ole, siis on lihtsam keskenduda indeksaktsiatele. Kui on kirg, siis ma alustaks Warren Buffetti kirjadega ja kui nendest aru saad, siis võtaks ette endale huvi pakkuvad valdkonnad ja ettevõtted ja loeks nende aruandeid. Jim Crameri “Mad Money” podcastis on ka vahest häid mõtteid, mida vaadata ja analüüsida… Aga rahaliselt on sellel mõte ainult siis kui omad omajagu kapitali.

    Teine võimalus on valida 5-6 ettevõtet erinevatest valdkondadest, mille kohta omad põhjendatud uskumust, et need on 10 aasta pärast oluliselt suuremad ja rohkem väärt kui täna.

    Kolmas võimalus on osta lihtsalt pidevalt dividende maksnud ettevõtteid ja mõelda, et tõenäosus, et need kõik ära kaovad on väiksem kui see, et sinu tööandja ära kaob.

  4. Aivo Arusaar

    Tänud vastuse eest! Proovisin Buffet kirjasid üks paar kuud tagasi juba lugeda, kuid peab nentima, et väga raske lugemine. Probleem pole mitte inglisekeeles vaid selles, et ei saa mõningatest mõistetest aru, millest eesti keeleski raskusi aru saamisega 😀 Teine probleem ilmselt on kontekst – suur osa kirjadest on seotud USA majandusega ja ka aastakümneid enne minu teadliku elu algust 😀
    Aga võtan uuesti ette. Ehk mingil hetkel läheb pilt selgemaks. Väga riskialdis ma pole ja pigem kannatlik ja võrdlemisi külma närviga. Dividendiaktsiad tunduvad igal juhul rohkem minu teema.

  5. lauri

    Tere
    Vabandan, et lähen lihtsamat teed ja küsin – mis asi on see Company registration document, mille esitamist nõutakse, kui Mintoses läbi ettevõtte investeerida soovid. Ja mis kujul selle esitama peab – paberil notariaalselt tõestatuna, sisse skännituna – neil ju ID kaardi põhist tuvastamist ei ole.
    Ja igaks juhuks, ei, ettevõte pole loodud laenu andmiseks, põhitegevus ja tulu on muu.

    • roosaare

      Mina panin selle meiliga, mida saab äriregistrist PDF kujul tasuta ja see sobis.

  6. Rahaasjad

    […] kinnisvarast. Aasta tagasi olin blogis kirjutanud “Kui küsida, et kuidas ma näen kinnisvaraturu tulevikku Eestis, siis pean tunnistama, et suurt […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *