Kas ja kellel tasuks osta LHV võlakirju

posted in: Investeerimine, Laenamine | 2

emission-title-investeeriLHV Group on saanud viimasel ajal päris palju tähelepanu – alles avati uued ja uhked sularahamasinad ja nüüd pakutakse võimalust ka väiksema tengelpungaga investoritele paigutada raha LHV võlakirjadesse. Mida sellest pakkumisest arvata ja kes võiksid nende võlakirjade peale mõelda?

Kõigepealt kiirelt faktid: intress 6,5% aastas, intressimakse kord kvartalis, periood 5-10 aastat (LHV-l on õigus, aga mitte kohustus, võlakirjad pärast 5 aastat varem tagasi osta). Tegemist on allutatud võlakirjadega ehk siis risk on veidi suurem kui tavaliste võlakirjade puhul (kuigi minu mäletamist mööda on päriselus nii, et kui ikka pank põhja läheb, siis seal väga palju peale hoiuste jagamiseks ei jää).

Kes siis nendesse võlakirjadesse investeerima peaksid? Esimene seltskond on kindlasti need, kes hetkel pangas pikaajalist hoiust omavad ja kellel seda raha lähemate aastate jooksul vaja ei lähe. Teiseks on see sobiv instrument inimestele, kellel vaba raha niisama seisab või kellel on vaja tekitada elamiskulude katteks passiivset sissetulekut ja dividendideriski võtta ei taha. Ühesõnaga, passiivsele investorile on tegemist väga hea ja helde pakkumisega.

Mina ise hetkel siiski sinna raha ei pane. Ja seda kahel põhjusel. Esiteks jääb intress (olgugi, et riskiga läbi kaalutult võib see olla väga hea) minu ootustele alla. Ma pigem maksaksin tagasi LHV-lt aktsiate tagatisel võetud laenu (selle intress on 5,5% aastas) ja saaksin sellest riskist vabaks. Kes aktiivselt oma raha juhib ja sellega igapäevaselt tegeleb, peaks leidma ka kõrgemat tootlust (kas siis läbi Mintose väikeste summadega või hüpoteeklaenudesse ja teistesse võlakirjadesse veidi suuremate summadega). Teiseks on minu jaoks hirmutav nii pikk tähtaeg. Ma küll siiralt loodan, et neile võlakirjadele tekib ka likviidne järelturg ja vajadusel on võimalik oma investeering ilma suuremate kadudeta tagasi saada. Aga samas ei pruugi. Ja 5-10 aasta perspektiivis võivad intressid ka tänastelt rekordmadalatelt tasemetelt tõusta. Näiteks 2009. aastal tegin ma BIG pangas riigi tagatisega hoiuse 10% aastaintressiga. Kui intressid tõusevad, siis võlakirja hind kukub.

Seega kokkuvõttes soovitaksin seda võlakirja osta eelkõige inimestel kes saavad rahuliku südamega seda vajadusel ka 10 aastat hoida ja kellele meeldib asjaolu, et kord kvartalis laekub raha kontole. Hetkel on vist veel segane, kas investeerimiseks saab kasutada ka eraisiku investeerimiskonto süsteemi, kuid LHV foorumis lubati selle kohta peagi infot. Kui ei saa kasutada, siis tasub mõelda läbi ettevõtte investeerimisele. Kui ma oleksin pensionär, siis suunaksin küll hea meelega osa oma sambarahast pigem sellesse tootesse kui 0% tootlusega pensionikindlustusse.

Ahjaa, ma usun, et pikaajaliselt saab LHV aktsia tootlus olema parem (kui vähegi mõistliku hinnaga IPO tehakse). Seega kes “LHV kasvuloosse” tahavad investeerida, siis tasub pikem IPO jaoks raha koguda.

2 Responses

  1. Küsimus Jaagule

    Kas tead, on kusagil pikemalt LHV aktsia vs LHV võlakiri arutelu juba toimunud? Millest see aktsia suurema tootluse eeldus? Kas tead, on üldjuhul IPO eel/käigus juba välja hõigatud tulevane dividendipoliitika?

    • roosaare

      Ilmselt kusagil LHV foorumi avarustes. Aktsiat on senini jagatud suht erinevate hindadega, eks sellest sõltub ju kas on hea investeering või mitte. Minu talupoja loogika ütleb, et kui ettevõte on nõus allutatud võlakirja müüma 6,5% tootlusega, siis omakapitalile eeldatakse ikka suuremat tootlust. Mis hinnaga sa selle omakapitali saad, seda on muidugi raske ennustada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *