Muljeid Floridast

posted in: Reisimine | 6
11893784_10207499991202966_4103216626875835112_o
Oleme siin kolme päevaga rohkem ujunud kui Eestis suvega

Libistan maja taga aias vaikselt siidrit ja mõtlesin, et annaks kiire ülevaate, mis parasjagu siin edela-Floridas toimub. Täna algas USA-s siis selline rahvuslik kultuurisündmus nagu töörahva püha ehk Labor Day. Midagi sellist, nagu Eestis on enne Jaanipäeva – rahvas läheb hulluks ja shoppab. Aga kui Eestis shoppatakse toidukraami, siis siin eelkõige riideid ja muud sellist nodi. Tööpüha ise on muuseas alles esmaspäeval, aga siis on poed kinni ja pidu läbi. Põhiline möll on ikka nädalavahetusel. 

Käisime ka täna siis kohalikus outlettide kogumis sajaseid luhvtitamas. Sain suhteliselt kiiresti aru, et shoppamine on raske ja stressi tekitav töö. Inimesed ägasid suurte kaubakottidega lõõmava päikese käes ringi, nutvad lapsed käekõrval ja higiplekid Polo särgi kaenla all. Väisasime ka poode siis mingi neli-viis tundi ja diilid olid sellised, et saime kogu Jako järgmise aasta riidevarud kätte umbes sama hinnaga, mis Eestis oleksid maksnud ühed matkasaapad (no hea küll, väike liialdus, aga tõesti ainult väike!). Imelik, et siin USA-s keegi üldse muul ajal aastas shoppab kui Tööpüha ja Uus Aasta. Vähem kui 40% allahindlusi polnud kusagil, küll aga leidsime poe, kus kõik asjad olid -70%. Väike huvitav fakt veel – kohalikel on kombeks käia kaubanduskeskustes trennis – vanuril on klapid peas, botased jalas ja valged sokid põlvini tõmmatud ning vehib aga mall-is ringiratast trenni teha… Kui esimest sellist vana nägin, siis vaatasin imelikult, nüüd olen juba aga harjunud, et mingi kolmandik kaubanduskeskuse külastajatest teevad seal lihtsalt trenni. Mis teha, väljas on ilm nii kuum, et süda (nahast rääkimata) kaua vastu ei pea.

IMG_0906
Shop till you drop

Aga ega me siia ainult poodlema tulnud, tegelikult oli Florida peamine võlu siiski meri ja valged liivad (ja asjolu, et lennupilet Tallinn-Miami oli 360 eurot). Meie Airbnb kodu asub umbes 10 minuti kaugusel ilusast liivarannast ja nii oleme poole päevast veetnud 30+ kraadises tulisoolases vees ulpides. Kohalikel on naljakas komme siin ujuda särk seljas ja trussikud jalas.

Mis veel põnevat? Olen siin kinnisvara osas silmad lahti hoidnud ja tundub, et kogu kohalik kommuun elatubki peamiselt laukast raha tegemisest – soo ostetakse kokku, kuivendatakse ära, veetakse kraavid ookeanini ja müüakse waterfront property nime all ränga raha eest maha. Kriisist pole enam jälgegi, kõik kohad on kraanasid ja ehitust täis. Hinnad algavad ca. 200 000 ja lähevad kuhugi 20-30 miljonini. Eile käisime õhtul jalutamas kohalikus vanalinnas, seal oli õhk raha lõhnast paks. Ferrarid ja Porched üksteise otsas kinni, valgetes kampsunites päevitunud vanurid ja vaheldumisi varahaldusfirmad ja kinnisvarabürood. Võtsime paar kataloogi koju lugemiseks ka – näiteks on müügis 10 miljoniga selline lagunenud 2 magamistoaga majake. Aga krunt on mere ääres. Lisaks võib endale üürida nelja magamistoaga maja (millel muuseas on kuus vannituba!) tagasihoidliku 55 000 dollariga kuus. Imestasime siin just, et USA-s peavad ikka suured pered olema, et selliseid losse täis majutada.

Homme on meil viimane päev siis hirmkuumuses ja siis lendame Denverisse. Seal siis ootavad eest rahvuspargid, üüratus koguses autosõitu ja veidi jahedam kliima. Üldiselt pean aga tunnistama, et USA on ikka imedemaa. Või nagu Jako täna ütles – Ameerika on ikka imeline, siin on nii soe ilm ja kõik on olemas 😉

6 Responses

  1. Monika

    Lahe lugemine! 🙂 Elasin ise 2008-2010 Miami Beachil perega (lapsed ka). Elu oli seal tõepoolest väga mõnus ja imeline!

      • Taavi Pertman

        Keskmine eestlane peaks siis pigem telkimisplatside suunas vaatama jah 😀

        Kinnisvara tootlused peaksid siiski ok tasemel olema, kuna laenuraha on lihtsalt niivõrd odav ja kergesti kättesaadav?

  2. tim

    elasin ise ka 2009 3 kuud Miami Beachil.olime enda arust suht üle keskmise kortermajas ,kus olid oma basseinid ja jõusaalid,ilusalongid jne.Seal oli üür 2000 dollarit/kuu.Huvitav kas vahepeal on 3 kordistunud hinnad?Täiesti mereäärde kuskile ocean drive ja collins avenue kanti sai väga korraliku korteri 4k-ga kuus. 6k tundub seetõttu ulmeline summa.

  3. Kristo

    Tere Jõudsin ise ka just USA’st tagasi. Viibisin perega 3 nädalat Chicagos ning selle ümbruses. Tõesti sai ka ise osaletud Labor Day päeva eelses osturallis, kus hinnad oli ikka uskumatult head: lapsele sai ostetud hulga riided ( lapsele on siiani tegelikult kõik riided ostetud USA’st kuna siinsed hinnad USa kõrval ülikallid) ning enda ja elukaaslasel garderoob praktiliselt välja vahetatud. Shopplemist harrastasime Chicago küljekalla kuskile põllule rajatud hiigelsuures nn kaubamajas mis oli rahvast nii täis tuubitud, et jättis mulje nagu oleks tegemist suurlinna keskusega. Keskpäevaks polnud kolmes ülisuures parklas võimalik parkimiskohta enam leida. Ise ma väga shopplemist ei hinda aga selle pika päeva pidasin vastu, mis oli täis tervepäeva kupongidega sahkerdamist ja internetist sooduskoodide otsimist, mis andis veel lisa allahindlust. Nii, et Ameerika on tõesti imeline maa ostlemise poolest.
    Tahtsin veel kirjutada huvitavast kogemusest, kuida ameeriklased oskavd ikka raha teha. Käisin Chicagos vaatamas ühte pesapalli lahingut ning selle staadioni lähima ümbruskonna elaikud, kellel oli vähegi oma isiklikku parkimispinda siis suurmängu päevadeks aeti enda auto jalust ära ja pakuti parkimisteenust enda garaazides ja murulappidel, hinnad olid vahemikus 10 – 50 dollarini. Vastavalt sellele kui lähedale staadionile oldi. Sellist teenust pakkusid nii vanad kui noored mehed ja naised, päris fan oli seda “turgu” kõrvalt vaadata. Kasutasime ka ise seda võimalust kuna mängu lõppedes ei pidnud väga kuskil ummikus passima, vaid sai kõrvaltänavaid pidi lahkuda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *