Kas võrkturustus aitab rikkaks saada?

posted in: ettevõtlus, Personaalne | 9

Screen Shot 2015-08-29 at 2.21.09 PMKuigi aktsiaturgudel on olnud põnevad ajad, siis üks teema jooksis vahepeal veel sisse, mis ajendas mind oma mõtteid jagama. Nimelt oli paar päeva tagasi uudis, et USA võimud panid kinni võrkturustusfirma Vemma (mis tegutseb minu teada ka Eestis), süüdistades ettevõtet püramiidskeemis. Lisaks olen saanud päris mitu kirja lugejatelt, kes uurivad, kas investeerimiseks võiks algkapital teenida hoopis võrkturustuses.

Kristi Saare kirjutas hiljuti oma blogis toreda loo sellest, kuidas inimesed saavad investeerimiseks algkapitali. Kuigi sealt jooksis läbi raamatumüük Ameerikas (mille ma liigitaks pigem siis 100% tulemustasuga tööks välismaal), ei mainitud ära võrkturustust kui potentsiaalset rikkuseallikat. Samas olen avastanud, et päris paljud koolitustel osalevad investorid on ka seotud (olnud) erinevate võrkturustusfirmadega. Kuna mitmed inimesed on minult küsinud, kas tasuks proovida võrkturustuses rikkaks saada, siis analüüsin seda teemat veidi lähemalt.

Esmalt tahaksin ma jagada võrkturustusfirmad (või otsemüügifirmad või soovitusturundusfirmad – heal lapsel mitu nime) laias laastus kaheks:

  1. Ettevõtted, kus raha teenitakse teiste värbamisega
  2. Ettevõtted, kus raha teenitakse toodete müügiga

Vemma pandi kinni just põhjusel, et ettevõte värbas USA-s üliõpilasi müüma nende tooteid, kuid tegelikult teenisin üliõpilased raha hoopis teiste edasimüüjate värbamisega. Kuidas siis neil kahel ettevõtmisel vahet teha ja mille põhjal otsustada? Minu jaoks on kaks väga lihtsat küsimust, mille abil saab ettevõtte paigutada skaalal “puhas püramiidskeem – puhas edasimüük” sobivasse kohta.

  1. Kui palju peab liitumise eest maksma, mida selle eest saab ja kellele see raha läheb?
  2. Kas on mingi miinimumsumma, mida peab iga kuu maksma või mille eest tooteid tarbima, et raha teenida?

Näiteks kui ma käisin USA-s raamatuid müümas, siis ma ei pidanud kellegile liitumise eest midagi maksma ja minu juhendaja ei teeninud enne pennigi, kui ma polnud reaaselt raamatuid müüma hakanud. Kunagi taheti mind värvata aga ühte teise võrkturustusfirmasse, kus liitumiseks tuli tasuda ligi 1000 eurot, millest ligi 20% läks inimesele, kes mind “pehmeks rääkis”. Vemma puhul maksis liitumine 600 dollarit ja selle eest sai paraja koguse energiajooki + uute liitujate püüdmiseks reklaammaterjali.

Teise küsimuse puhul on erinevused veelgi selgemad. Vemma edasimüüjad pidid igal kuul ostma ettevõttelt tooteid vähemalt 150 dollari väärtuses, et saada kätte edasimüüjate boonused. See on ju tore, kui Sa nagunii sellises koguses energiajooki tarbid. Kui aga mitte, siis jääd iga kuu hoopis vaesemaks. Ma ei oleks iial läinud USA-sse raamatuid müüma, kui kusagil oleks olnud klausel, et pean iga kuu ise ka 100-200 dollari eest endale raamatuid ostma. Kuigi mulle lugeda meeldib 😉

Kas värbamisele suunatud ettevõtetest peaks eemale hoidma? Siin ühest vastust ei ole – kui oled hea värbaja ja ise tootesse usud, on nii hoopis lihtsam raha teenida, kui reaalset toodet müües. Paraku kipub olema nii, et enamik inimesi liitub selliste skeemidega eelkõige suurte rahade ja auhindade lootuses, endale aru andmata, kui palju tööd ja eitusi tuleb selle saavutamiseks taluda. Ja ka siis võib juhtuda, et USA valitsus paneb Sinu äri kinni.

Minu soovitus oleks kõikidele 1. kategooria ettevõtetega liitumist kaaluvatele inimestele järgmine:

  1. Arvutage koos ettevõtet promova inimesega välja, mida täpselt teha tuleb, et soovitud sissetulekut saavutada ja palju selleks endal raha kulub. Oletame näiteks, et tahad passiivselt teenida 1000 eurot kuus – selleks on Sul ehk vaja enda alla värvata 5 edasimüüjat, kes kõik suudavad enda alla värvata 3 inimest. Ja kõik need inimesed peavad igakuiselt tarbima tooteid näiteks 100 euro ulatuses. Ehk siis kokku 1 + 5 + 15 liitujat.
  2. Nüüd küsi endalt, kust Sa need inimesed leiad.
  3. Enne kui Sa ise liitud, katsu saada vähemalt 3 inimest nõusse, et nad on Sinu alla nõus liituma. Ja selle eest raha maksma. Ideaalis võiksid nad raha (või vähemalt pool sellest) juba Sulle ka üle kanda. Kui saad sellega hakkama, võiks eeldada, et suudadki oma eesmärgi täita. Kui ei saa, siis on parem rikkust mujalt otsida.

Kokkuvõttes usun, et paljudel inimestel, kes on noored ja tahavad oma sissetulekut suurendada, tasuks võrkturustuse asemel mõelda pigem välismaale tööle minekust. See ei pea sugugi müügitöö olema (kuigi võib!), legendaarseks on ju saanud Eesti ehitajad Soomes või Norras. Erinevus tavalise Kalevipojaga oleks aga see, et sa ei pane suurt teenistust õlle, kasiino ja uhke auto liisingu peale magama, vaid ehitad endale investeerimiseks kapitali. Säästad 50%, 60% või veel rohkem teenistusest. Ja pärast 3-5 aastat (kes rohkem, kes vähem – sõltub sissetulekust, erialast ja säästumäärast) peaks Sul olema piisavalt kapitali, et investeerimisega endale päris arvestataval hulgal lisatulu tekitada. Minu meelest on tõenäosus rahaliselt vabaks saada nii veidi parem, kui hüpates ühest võrgust teise.

 

9 Responses

  1. Taavi Pertman

    Muidu igati nõus sinu järeldustega ja siia paneks ühe punkti veel järele mõtlemiseks juurde:

    “Minu soovitus oleks kõikidele 1. kategooria ettevõtetega liitumist kaaluvatele inimestele järgmine:

    1. Arvutage koos ettevõtet promova inimesega välja, mida täpselt teha tuleb, et soovitud sissetulekut saavutada ja palju selleks endal raha kulub. Oletame näiteks, et tahad passiivselt teenida 1000 eurot kuus – selleks on Sul ehk vaja enda alla värvata 5 edasimüüjat, kes kõik suudavad enda alla värvata 3 inimest. Ja kõik need inimesed peavad igakuiselt tarbima tooteid näiteks 100 euro ulatuses. Ehk siis kokku 1 + 5 + 15 liitujat.
    2. Nüüd küsi endalt, kust Sa need inimesed leiad.
    3. Enne kui Sa ise liitud, katsu saada vähemalt 3 inimest nõusse, et nad on Sinu alla nõus liituma. Ja selle eest raha maksma. Ideaalis võiksid nad raha (või vähemalt pool sellest) juba Sulle ka üle kanda. Kui saad sellega hakkama, võiks eeldada, et suudadki oma eesmärgi täita. Kui ei saa, siis on parem rikkust mujalt otsida.”

    4. Küsi endalt, kas tahad aidata ehitada püramiidskeemi, mille kasvamine tähendab ainult seda, et ühel hetkel saab järjest rohkem inimesi piki näppe ja kaotab raha?
    5. Kas oled valmis rikkuma/loobuma oma sõprusest nende inimestega, kelle sa skeemi suudad meelitada ja kes vastavalt 4. punktile piki näppe saavad ja raha kaotavad?

    Isiklikult hoiaksin sellistest skeemidest pigem täiesti eemale, sest sellisel juhul oleks ausam siis juba kohe sõprade rahakotist raha varastada või kotijooksu teha. Tulemus oleks ettenähtavalt üsna sarnane. Nad võivad soovi korral järgmisele vastutulijale samaga vastata, kui tahavad raha tagasi teenida, aga vähemalt ei jäeta sedasi kellelegi ekslikult valet muljet, et see kõik kuidagi ohvrile hea oleks 🙂

    See 4. punkt on reaalses elus igapäevaselt läbimängitud reaalsus, sest maailmas (aga eriti veel väikeses Eestis) ei leidu lihtsalt nii palju inimesi, et selline skeem lõputult jätkusuutlik oleks, seega mida varem see jama kokku kukub, seda vähemad inimesed saavad ka kannatada. Mida rohkemate vahel seda levitatakse, seda valusam saab kokkukukkumine olema, sest viimastel tasemetel on tunduvalt rohkem inimesi.

    5. punkt ei ole ka mitte lihtsalt väljamõeldis, vaid taaskord korduvalt reaalsest elust nähtud kogemus, kuidas suhted lähevad külmaks tänu sellele, et keegi on oma lähedaste usaldust kuritarvitanud. Skeemis olijad on muidugi omale terve hulga uusi sõpru ja kaasmõtlejaid sealt skeemist leidnud tavaliselt, aga kas see nüüd kõige parem on…

  2. Karl

    Väga vastutustundlik postitus Jaak!.
    Olen võrkturundajatega üsna vähe kokku puutunud, kuid nendel vähestel kordadel on alati olnud rõhk agressiivsusel, et oma toodet või teenust just sulle müüa ja millise elumuutva müügimehega just värbatav on kokku sattunud.
    Kogemused on ebameeldivad ja hoian teadlikult eemale.

  3. Aadu

    Võrkturundus kõikides vormides tundub kuidagi väär. Müügimehed oma ülehinnatud kräppi pähe määrimas. Selgelt väldin ja pole midagi sellistelt tegelastelt ostnud, ei kavatse ka.

    Arusaamatu kuidas üldse inimesed enda tutvussidemeid tahavad riski alla panna niimoodi omakasu nimel tuttavatele jura müües.

  4. Kaspar

    Pet peeve- Talking shit about every other MLM because (SW is alaso MLM/direct sales) you’re not in it. As it you’re a super genius and the only good idea is your idea. Learn to embrace other people’s ideas and decisions. Bashing other companies not only makes you look bad, it makes your company look bad. Encourage others even if they’re a competitor.
    Side note- I personally would never join someone like this (SW) so you would completely wasting your time and honestly embarrassing yourself attempting this strategy with me or my leadership. We like to look at the industry as a whole as one big family.

  5. roosaare

    Kaspar, oma blogis saangi ju oma kogemustest rääkida ;). Ma ei teegi maha MLMi kui sellist, aga eile näiteks helistas mulle üks Vemma edasimüüja ja rääkis, et neile ka see ei meeldi, et osad sunnivad uusi liitujaid mingeid ülisuuri pakette võtma – et see tekitab pigem pahandust ja pettumust. Minu postituse peamine iva oli selles, et direct sales eeldab TOODETE MÜÜKI, mitte seda, et lihtsalt uusi liitujaid suure rahaga meelitada.

  6. Anneli

    Ma mõtlesin ka aastaid, et tahaks oma äri teha. Samas polnud mul ärikogemust ega ka kindlat ideed, mida võiksin teha. Elasin palgapäevast palgapäevani ja ei kujutanud ettegi, et korraga jätan oma põhitöö ja hakkan nullist midagi uut tegema. Aga üks vana klassikaaslane hakkas Amway toodete müümisega tegelema. Rääkis mulle ka sellest ja pakkus võimalust. Alguses mõtlesin, et see on mingi jama, et ega ta eriti ei teeni sellega. Pooleteist aastaga teenis ta aga juba iga kuu teise palga juurde. Siis alles julgesin ka proovida. Kõigepealt läksin infotunnile, tegin endale tooted selgeks. Proovisin ise neid tooteid, hakkasin kontoris teistele ka müüma. Kõik olid megarahul. Siis rääkisin mehele ja sugulastele. Mees pakkus ka oma sõpradele ja paljud sugulased ostsid ka minu kaudu. Mõni hakkas edasi müüma. Mõned muidugi ütlesid, et see on jama ja mõttetu püramiidskeem, aga olen praeguseks aasta sellega tegelenud ja teenin väga normaalselt juurde. Olen muidugi palju vaeva ka näinud, eriti alguses. Aga kui mu edu jätkub, siis varsti ei peagi enam üheksast viieni kontoris istuma. Kes soovib ise ka sellega tegelema hakata, siis siin on variant selleks: http://homeway.ee/alusta-oma-ari/

  7. Lauri

    Igati mõistlik postitus ja Taavi lisapunktid ka täiesti elulised. Minu jaoks enamus võrkturunduses osalevaid inimesi on nagu mingid sekti liikmed. Reaalsus pole üldse oluline nende jaoks. Huvitav on ka see, et nad on kohe-kohe rikkaks saamas. Mõni juba terve dekaadi kuid miskipärast käivad ikka 8-5 tööl et ots-otaga kokku tulla. Unistada on äge küll aga jalad võiks ikka maaga kergelt ühenduses olla.

  8. Aiki

    Kutsun teid kõiki laiemalt mõtlema just soovitusturundusest ja otsemüügist (mitte püramiidskeemist, mille ainuke mõte on uute inimeste värbamine ja nende ostude pealt teenimine).

    Otsemüügi puhul on sul tooted, mille headuses loodetavasti oled ise veendunud ja mida saad siis edasi müüa (sarnaselt SW-le). Kui keegi tunneb huvi ka äri teha, võib ta seda teha, aga kohustuslik pole kellelegi. Kui ärihuvilisi on, võib kasvada organisatsioon, mis on oma süsteemilt sarnane tavalisele ettevõttele – juhid teenivad rohkem, sekretärid vähem. Otsemüügi puhul on kõrgemale jõudnud aga need, kes on ise selle kallal vaeva näinud – kui vaeva ei nähta, tembeldatakse äri kohe mõttetuks, aga kas pole see nii mitte iga äriga, et ei saa esimeste kuudega miljonäriks.

    Võrkturundus ei too kellelegi kiiret tulu, vaid on äri nagu iga teinegi, kuid süsteem ja tooted on olemas (sarnaselt frantsiisile). Kahjuks arvatakse tihti, et nüüd “liidan ühe inimese ja saan juba mitu sada eurot ja siis liidan teise veel, saangi rikkaks.” Eelkõige on õiges võrkturunduses ehk OTSEMÜÜGIS oluline tooteid müüa ja kui seda edukalt teed, siis tänu soovitustele kasvab äri kiiremini. Kasutatakse soovitusi ju ka tavaäri maailmas, kuid seal märksa vähem, mis annabki soovitusturundusele eelise kiiremaks kasvuks (KUI tegu on kvaliteetse ja vajaliku toote/teenusega).

  9. Huviline

    Olen ise ka puutunud kokku nende teemadega ja olen seotud praegugi ühe projektiga. Ei hakka peensusteni laskuma aga minule isiklikult on jäänud mulje,et asi ei ole mitte firmades,süsteemis vaid “lihtsama”,inimväärsema elu eitamises. On fakt,et tegutsevaid võrkturunduse firmasid on väga pika ajalooga,eksisteerivaid,praegu ja ka edaspidi. See,et üks neist nüüd mingitel põhjustel suleti,ei ole mingi näitaja ja usun,et seegi sulgemine ei ole lõplik. Selliseid sulgemise katseid on olnud võrkturunduse ajaloos kõigi tuntumate firmadega,näit,GNLD,Amway,jne.Teine fakt,millele ei mõelda on see,et ka selles väikeses Eestis toimivad ka praegu need suuremad firmad ja on siingi väga edukaid inimesi sellel alal.
    Olen võrkturundusega kokku puutunud nii siin kui ka mujal maaimas ja see tõttu on tekkinud ka mõningane võrdlus.kuidas järgitakse firma poolseid ettekirjutusi mujal ja näiteks siin. Kahjuks pean tõdema,et pahatihti siin minnakse mööda ettekirjutustest ja süsteemist,püüdes “aretada” oma süsteemi ja seda ainult kiirema rikastumise eesmärgil. Hiljutine hea näide toimus Lyoness-iga. Mitte firmad ei ole nö petu kaup vaid selle loovad selliseks inimesed,kes on seotud. Võrkturundus ei ole “ratsa rikkaks” saamise võimalus vaid suure töö ja tahte tulemusena vabaks saamise võimalus.On ääretult kurb,et leidub selliseid inimesi ja need on sõna otseses mõttes petised,mitte firmad ega süsteemid.
    Iga firma kuulub püramiid süsteemi koheselt kui on tegemist inimeste kaasamise/värbamisega kui nüüd aga mõelda seda natuke laiemalt. Kas me tegelikult ei ela vabatahtlikult alustades oma töö karjääri püramiid skeemis,omades tööandjat (lähtudes süsteemist)? See aga on õige,et iga firma ei ole nö aus firma ja üldjuhtudel ei ole neil ka pikka iga,max 2-5 aastat. See,et püütakse varjata firma nime, süsteemi ja antakse kiire rikastumise lubadusi,on samuti inimeste,mitte firmade poolne tegutsemise viis.Suures ahnuses ei mõisteta kõige lihtsamat asja…sellise tegutsemise viisiga,loobitakse ise enesele “kaikaid kodaratesse” jäetakse inimesele vale mulje.Selle agressiivse selgitus tööga võib inimesi kaasata kuid see ei anna kunagi tulemust,sest inimene pettub kui puutub kokku tegelikkusega,selles valdkonnas. See on aga ääretult kurb!
    See küll minu arusaam kuid olen veendunud,et nii nagu on olemas must ja valge,hea ja halb,on olemas ka orja elu ning vabadus. Kuid see,kumma Sa valid on sinu enese otsus,ning ka see vabadus tuleb läbi suure töö,mitte sõrme nipsuga kuid siiski kiiremini kui tahet jätkub!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *