IB konto avamine

posted in: Investeerimine | 90

11846712_10206358544515773_4608660013879230754_nEelmises postituses kirjutasin, et juulikuu tähtsündmuseks aktsiate varaklassis võiks pidada Interactive Brokers-i keskkonnas konto avamist. Olen selle kohta saanud omajagu küsimusi ja kirjutan siinkohal lahti, et miks tasub IB kontole mõelda ja kuidas seda avada.

Tegelikult olin esimest korda asunud endale kontot IB-sse avama juba 2010. aasta augustis ehk siis täpselt 5 aastat tagasi. Enam ei mäletagi, miks siis pooleli jäi, ilmselt plaanisin rohkem investeerida Baltikumis ja otsustasin LHV kõrged teenustasud alla neelata. Seekord aga sain siiski konto tehtud, paar päeva hiljem rahastatud ja tänases on raha juba ka hakkama pandud 😉 Aga kõigest lähemalt.

Miks üldse IB?

Minu jaoks oli IB valikul kolm olulist põhjust, mis tähtsuse järjekorras oleks:

  1. odavamad teenustasud;
  2. odavam võimenduslaenu intress;
  3. varade asukoht Eestist välja ja mitte-Eesti vahendaja.

Teenustasudest võib siis alustada. IB kontol on ostu või müügitehingu teenustasu 1 dollar (täpsemalt küll 0,005 dollarit aktsia kohta, minimaalselt 1 usd. Ehk kui osta kuni 200 aktsiat korraga, on teenustasu 1 usd). LHV-s maksin tavapäraselt oma tehingute eest 30-40 dollarit (tehingu suurus 6000-8000 dollarit). Näiteks, ostsin 50 Berkshire Hathaway B aktsiat hinnaga 142 dollarit tükk. LHV-s oli ostu teenustasu 36,29 dollarit. IB-s 1,00 dollarit. Vahe on päris suur! IB-l puudub konto hooldustasu kui tehingutasud kuus on vähemalt 10 dollarit (ehk siis kui ühtegi tehingut kuus ei tee, võetakse ikkagi 10 dollarit maha). LHV-s maksin haldustasu oma 45 000 dollarilise välisportfelli eest 7 euri kuus (Balti väärtpaberite hoidmine on tasuta). Kui portfell on üle 100 000 dollari, siis kaob IB-s ka see 10 dollarine teenustasude miinimum. Ehk siis igal juhul tasub inimesel, kes teeb vähemalt 1 tehingu iga paari kuu tagant eelistada tasude mõttes IB-d.

Tehingute hinnakiri on kättesaadav siit: IB ja LHV.

Võimenduslaenu intress on LHV-s jooksvalt 7,5% dollarile ja 8,5% eurole. IB-s on intressimäär vastavalt 1,64% ja 1,384%. Summade kasvades (üle 100 000 dollari ja 75 000 euro) lähevad IB-s intressid veelgi odavamaks (euro intress näiteks 75 001 eurose laenu puhul 0,884%). Vähe on PÄRIS suur. Selliste intresside puhul katab päris mitmete aktsiate puhul dividend juba intressimaksed ära.

Asukoht Eestist väljas on mingist hetkest samuti oluline. Mul on senini meeles, kuidas pärast Ukraina sündmuste algust üks mu sõber mult tõsise näoga küsis, et mis juhtub tema aktsiatega siis, kui Eestis peaks võim vahetuma. Ega ma päris täpselt ei osanudki vastata – EL-i ja NATO liikmena tundub see veidi ulmeline stsenaarium. Aga ennegi on ajaloos ulmelisi asju juhtunud. IB on USA ettevõte, minul on konto nende UK tütarfirmas ja raha kandsin Saksamaal kontorit omavasse Citibanki (tavalise euromaksena muide, mis LHV-s on tasuta!). Kuigi ka LHV hoiab tegelikult minu teada välisaktsiaid IB kontol, on otse oma nimel kontot omades nende rahaks tegemine ulmelise tulevikustsenaariumi korral ehk veidi lihtsam. Loodetavasti seda punkti kunagi vaja ei lähe 😉

Kuidas kontot avada ja kasutada?

Algselt üritasin kontot teha ettevõttele, kuid jätsin selle peagi pooleli ja avasin konto eraisikule. Lisaks avasin LHV-s eraldi pangakonto ja deklareerin selle maksuameti jaoks investeerimiskontoks. Seega näeb investeerimisprotsess välja järgmine. Kannan eraisikuna raha oma LHV investeerimiskontole (tavaline pangakonto), sealt kannan raha IB kontole Citibankis. Seda raha siis saan IB keskkonnas investeerida ja keerutada. Kui tahan raha välja võtta, kannan selle tagasi oma LHV investeerimiskontole ja sealt siis kuhugi kulutamise kontole. Senikaua, kuni olen investeerimiskontole kandnud rohkem raha kui sealt välja, ei pea ka tulumaksu maksma. Lähemalt võib lugeda maksuameti vastavast juhendist. Täpsustuseks tuleb siiski ära mainida, et kõik tehingud tuleb ükshaaval maksuraportisse sisse toksida, valuutakursid arvutada ja võimendus loetakse samuti sissemakseks (ja selle tagastamine väljamakseks). Ehk siis kes palju kaupleb, peab ka palju kannatama (maksuaruannet koostades).

Avamine oli eraisikule lihtne – vaja oli saata pilt oma passist ja mingi kommunaalarve (kasutasin Starmani PDF-i). Juba järgmisel päeval oli konto avatud. Kui muidu on vaja rahade liigutamiseks mingit elektroonilist salasõna-generaatorit, siis kuni miljoni dollari ulatuses on võimalik kasutada turvakoodi genereerivat app-i, mis töötab mobiiltelefonil. Kandsin kontole 10 000 eurot ja ostsin selle tagatisel alustuseks 16 000 dollari eest Apple, ExxonMobil ja Berkshire Hathaway aktsiaid. Plaaningi ehitada endale sellise “turvalise” portfelli ja osta aktsiaid languse korral juurde. Ettevõtete dividendid peaksid võimenduslaenu intressi ilusti ära katma ja vajadusel saan sinna raha juurde ka kanda. Pikemas perspektiivis tahaks selle aktsiaportfelli kasvatada 100 000+ dollarini ja oma ettevõttest välisaktsiad üldse ära müüa.

Kokkuvõttes oleks võinud juba varem IB-sse kolida, aga parem hilja kui üldse mitte. Ainukese miinusena tooksin välja selle, et odav teenustasu ahvatleb kauplema ja tõmblema – juba tunnen, et tahaks lähemalt uurida igasuguseid firmasid ja lugesin, et optsioonide kauplemine on ka IB-s odav… 😉 Nii, et vaja on selged eesmärgid ja reeglid paika panna, et mitte kasiinosse sattuda.

90 Responses

  1. Joonatan

    Kui ma peaks läbi IB ostma TVEAT aktsiat ja sealt tulevad nüüd dividendid, siis kuhu see dividend maandub? Kuskile IB kontole või lhv investeerimiskontole?

    Ja kui võimenduslaen nii madala intressiga on, siis pea iga suvaline (mõistlik) dividendiaktsia toodaks vist kasumit? Ehk, kas tegemist on toreda kullapotiga, või sain millestki valesti aru?

    • roosaare

      Minu teada Balti aktsiaid sealt osta ei saagi ja mina kasutaks selle jaoks ikkagi LHV-d. Eks see kullapott ole selline, et aktsiate hinnad võivad kukkuda ja intressid võivad tõusta, nii et liiga julgelt ei toimetaks sellega ja puhver peab varuks olema.

    • roosaare

      See vorm oli osa konto avamise protsessist aga oli väga lihtsaks tehtud selle täitmine seal.

  2. huviline

    Väga hea postitus, kindlasti väga paljudele vajalik info ja näpunäited, ootan põnevusega IB seikluste jätkulugu. Edu turgudel!

  3. Kaktus

    Oled sa nüüd ikka lõpuni kindel enda investeerimiskonto skeemi õiguspärasuses? Võttes arvesse, et raha IB-sse kandmise näol ei ole tegemist finantsvara soetamisega, julgen arvata, et kirjeldatud kujul sellest lähtuda ei saa. Omaette küsimus on see, et kas investeerimiskontona on käsitletav mõni muu ahelas kirjeldatud konto (Citibank Saksa konto või IB konto). Kindlasti soovitaks aga selliselt kirjutades vähemalt lisada disclaimer, et iseseisva maksuanalüüsi eest vastutab lõppastmes iga lugeja ise.

    • roosaare

      Jah, loomulikult – kes interneti blogi peab maksunõustamiseks, see paneb ikka väga pange. Mina sain maksuametilt sellise kirja:
      “Finantsvara (TuMS § 17.1 lõiked 2, 3) võib soetada ka EMP lepinguriigi või OECD liikmesriigi investeerimisühingu ehk maakleri kaudu. Kui tehing finantsvaraga tehakse maakleri, mis ei ole krediidiasutus, kaudu, siis tuleb finantsvara müügist saadud raha viivitamatult kanda LHV kontole (investeerimiskontole) ning finantsvara soetada üksnes LHV kontol oleva raha eest (TuMS § 17.2 lõige 1 punktid 1 ja 2). Kui on toimitud eespooltoodud kirjelduse kohaselt, siis ei pea maaklerile, Interactive Brokers, tehtud rahakannet väljamaksena deklareerima.”

      Seda võimenduse kasutamist pean veel maksuametilt uurima jah. Praegu ma saan aru, et IB laenu peaks justkui kajastama kui sissemakset ja laenu tagastamist kui väljamakset.

  4. Kaktus

    Kuna kommentaari muuta ei saa, siis väike edit: tundub, et ühelt poolt on EMTA asunud seisukohale, et selline süsteem on võimalik, teisalt ei ole selle tõlgenduse juurde jäänud (vt http://foorum.emta.ee/viewtopic.php?f=94&t=61284&p=76049&hilit=investeerimiskonto#p76049)

    Eeltoodust hoolimata tasub arvestada täiendavat aspekti – võimenduse kasutamise deklareerimine sellise süsteemi puhul vajab täiendavat analüüsi, kuivõrd jääb segaseks, et kas IB-st võetud võimendus on sissemakse ja selle tagastamine väljamakse või mitte (vt http://foorum.emta.ee/viewtopic.php?f=27&t=26219&p=36873&hilit=investeerimiskonto#p36873)

    • roosaare

      Kui seda viimast foorumit ja Reeta EMTA-st uskuda, siis tähendab see jah, et võimenduse kasutamine loetakse sissemaksuks ja võimenduse tagasimakse väljamakseks. Kokkuvõttes tekitab see lihtsalt palju kandeid aga maksustamist otseselt ei muuda.

      LHV-st leidsin ka sellise info: https://fp.lhv.ee/news/4584768

      Ehk siis saab aasta lõpus kõvasti arvutama hakata ja valuutakurssidega möllama. Ma ei saa muidugi hästi aru, miks nii keeruliseks on see vaja ajada 😉

      Uuendasin postitust ka nüüd veidi. Ma siiski teeksin maksuametile siinkohal ettepaneku kasutada minu algset versiooni: on üks konto, kuhu kannad raha sisse. Ja niikaua kuni sealt rohkem välja ei kanna, on kõik bueno. Aga no eks see on ilmselt liiga lihtne lähenemine 😉

  5. .rl

    Teenustasudest IB-s, ostu-müügitehingu tasusid on võimalik veelgi allapoole viia kui seadistada kontol Manage Account->Settings->Fees->Pricing Structure -> Stocks (ETFs, Warrants) Pricing Structure -> Tiered. Tehingute puhul suurusjärgus ~1k$ on tehingutasu ~0,33$. Mitte just meeletu võit, aga hea teada .)

  6. O

    Miks sa ikkagi ettevõttele ei teinud? Okei, registreerimine on ajakulukas, aga palju aruandlust jääb tegemata.

    • roosaare

      Kuna ma ei plaani palju tehinguid tegema hakata, siis elan selle aruandluse üle. Firma puhul oli mulle arusaamatu väljavõte põhikirjast, mis lubaks võimendust ja kommunaalarved firma aadressile.

      • oik

        Mäletamist mööda piisas ka suvalisest arvest, kus maksjaks märgitud firma. Võimenudsest- teed lihtsalt vastava “paberi” kus kirjas et ettevõtte juhatus lubab isikul x IB-s võimendust kasutada.

  7. k

    Kas seal on miinimumtasu ka palju tuleb korraga raha arvele kanda, et konto avataks? Olen paar korda sinna vaadanud, aga jäänud arusaam, et mingi 10 000 tuleb alustuseks justkui sisse kanda.

  8. roosaare

    Ma siin nüüd mõtlesin pikalt, et kas ikkagi firmale konto teha (tänud, oik) või jääda eraisiku ja inv konto juurde. Ja jään esialgu ikkagi eraisiku konto juurde. Miinuseks on siis asjaolu, et võimenduse kasutamise korral tuleb palju paberimajandust, plussiks aga asjaolu, et saan USA dividendid 15% tulumaksuga “kasutusse võtta”. Lisaks olen avastanud, et mida rohkem piiravaid faktoreid tehingute tegemisel on, seda edukam pikas perspektiivis olen (umbes nagu WB näide: http://beginnersinvest.about.com/od/investingtips/qt/buffett_tickets.htm).

    • oik

      Vaatasin just need IB-sse esitatud dokumendid üle ning võimenduse koha pealt saatsin sellise sisuga dokumendi nimega “RESOLUTION”, sisuks lihtsalt: “I, XXX XXXXX (ID: XXXXXXXXXX), Member of the Board and 100% owner of XXXX OÜ (reg. no. XXXXXX), hereby certify that XXXX XXXXX (ID: XXXXXXX) has authority and ability to trade on margin on behalf of XXXXX OÜ.
      … ja sellest piisas.
      Lisaks saatsin koopia juhilubadest, ID kaardist, firmale esitatud arvest, eraisikule esitatud arvest, Ettevõtte B-kaart

  9. Taavi Pertman

    Selliste intresside juures on ikka reaalne oht võimendust kuritarvitama hakata. Kui korralikku distsipliini ei hoia, siis võib ühel heal päeval üsna negatiivne üllatus kontolt vastu vaadata 🙂

    Ei teagi, kas see on nüüd hea asi või hoopis paras needus, et omale sellise variandi tekitasid 😉

    • roosaare

      No nagu kõigest eelnevast näha, siis ka aruandluse poolest on oluliselt lihtsam võimendust mitte kasutada. Siis on ainukesed kanded raha sisse ja raha välja ja laekuvad dividendid, mis saab ka sissemaksuks lugeda (sest USAs on neist 15% tulumaks juba kinni peetud).

  10. Risto

    Kuidas käib IB’s pangakonto muutmine?
    Ehk juhul kui realiseerib geopoliitiline risk, siis kas on mugavalt võimalik Eestis asuv pangakonto mõne välisriigis panga vastu vahetada?

  11. Tanel

    Kas kas kaalusid ennem IB kasuks otsustamist ka teisi kauplemisplatvorme, näiteks Etrade ($9.99 tehing, haldustasu puudub)? Tundub üsna huvitav artiklimaterjal 🙂

  12. Mihkel

    3000 euroga saab eraisiku ja firma konto avada ka IB tütarfirmas lynx.nl

    • huviline

      oskad sa oma kogemust lynx-iga jagada? eraisik või firma konto? jne 🙂

  13. Fred

    Keegi ei oska soovitada platvormi, kus saaks USA indeksitesse ilma hooldustasuta investeerida?
    Kuna summad ei ole piisavalt suured, siis sööks IB 10$ kuus kasumi ära.
    Kas E-Trade-s konto tegemiseks tulebki applicationid välja printida ja siis neile postiga teele panna?

  14. Tanel

    Tänud blogi pidamise ja raamatu kirjutamise eest. Olen nüüdseks juba aasta aega Sinu tegemistega kursis olnud ja saanud sisendit oma investeerimisotsustele. IB-ga soses tekkis küsimus, mis valuutat Sa üle kandsid ja kui see oli eur, siis kuidas vahetuskurssi arvestati.
    Endal on kehva kogemus LHV-ga. LHV-d on mitmes kohas toodud välja kui investorisõbralikku panka. Minu viga muidugi, et eeldasin ka soodsat vahetuskurssi eur kontolt USA aktsiaid ostes. Kuid pidin pettuma ja proovin nüüd ka seda laadi tehingut parima hinnaga teha.
    On Sul ka sel teemal tarkust jagada?

    • roosaare

      Ma kandsin eurod üle ja vahetasin IB kontol – seal saad seda teha forexi turukursiga + väike teenustasu. 10 000 euro vahetamisel kulus vist 12 eurot. EUR ülekanne on LHVs tasuta. LHVs valuutavahetusega tasub ettevaatlik olla jah – pärast tööpäeva lõppu on kirves kurss. Ma kasutaks siis pigem võimendust ja vahetaks hiljem.

      • Tanel

        Olen nüüd üle kivide kändude avanud IB konto ja ka rahastanud selle eile (vähemalt oma teada). Tegu on siis “cash” kontoga, mitte marginiga. Kui üritan ostutehingut teha, siis saan vastuseks, et Cash settlement on 0$. Kui oma konto alt vaatan seisu, siis nii see on: cash settlement 0$. Kogu raha näitab cash lahtris. Kas see tähendab, et on settlement time ka fundingu puhul? Samas, kui vaatan su postitust margin calli kohta, siis illustreerival pildil ka sul cash settlement midagi ei näita.
        Transaction history alt näitab mul raha ülekannet korrektselt ja date available for trading- eilne kuupäev. Nagu peaks olema kauplemisvalmis see raha.

        Kas oskad siia valgust tuua?

        • roosaare

          Sul võibolla see, et kuna on cash konto, siis ei saa miinusesse minna ja oled raha kandnud euros aga tahad osta dollaris. See on üks võimalus. Teine võimalus, et oli mingi hold ja täna saad juba osta.

          • Tanel

            Raha kandsin eurodes, aga Balances (cash, buying power ja available funds) näidatakse summat teisendatuna USDidesse, kusjuures see summa kõigub päevasiseselt koos kursiga. Market value näitab, et raha eurodes ainult.
            Kas ma peaksin siis forexi usd.eur tehingu tegema, et saada seda raha kasutada? Kontrollisin just, et usd.eur ei olegi forexi listis olemas, mis tundub ebaloogiline, sest usd.cad, usd.dkk jne olemas.
            Täna endiselt settled cash real tühjus.

          • Tanel

            Sain nüüd kõik jonksu. Selle asemel, et osta usd.eur, pidin hoopis müüma eur.usd, mis on põhimõtteliselt sama tehing. Cash settlement lahter on endiselt tühi, aga sain oma esimese aktsiostu siiski tehtud IBs.
            2 pead ikka 2 pead. Tänud

  15. Gerardo Follie

    Osaline tuvastamine v imaldab muuta oma isikliku konto finantsv imendust, samuti kontot bi ja kauplemiskonto alusvaluutat. Peale k ikide dokumentide esitamist, muutub Teie kontostaatus tuvastatud peale.

  16. r.k

    Tänud väärt postituse eest
    Kas Interactive Brokers-i keskkonnas konto avamisel suhtlesid Form W-8BEN-E osas otse nendega?
    Saan aru teine võimalus on LHV kaudu see konto teha aga siis jäävad ju teenustasud jms st saan aru selle eest nn põhgenesidki. MIs oli see viis kuidas sina nendega suhtlesid? kas said selle scannituna/pildina ka neile esitada või ikka tigumail?

  17. Ostap

    Pisut vana teema, aga ei ole endal välismaiste brõukeritega tegemist olnud, saab palun keegi selgitada…
    – Mis asi täpselt on viidatud Citibanki konto Saksamaal? Kas see on “tavaline” arveldusarve, mille avasid IB konto loomise käigus nö IB poolt soovitades või tegid selle täiesti eraldi ja sidusid hiljem IB kontoga?
    – Kas see Citi konto kvalifitseerub Eesti mõistes eraisiku investeerimiskontoks? Kui jah, siis miks sa raha läbi LHV inv konto sinna kannad? Kui ei, siis sa ei saa (vist) raha sinna niisama kanda ilma, et kohe ostaksid-müüksid finantsvara(?)
    – Kuidas toimub dividendide maksustamine ja selle deklareerimine?

    • roosaare

      -Citi konto on IB konto, mis on minu kontoga seotud. Kuulub IB-le.
      -Ei.
      -Dividendidelt läheb USA puhul automaatselt 15% maha. Ülejäänu võid ära tarbida kui tahad või siis invkonto sissemaksuks lugeda.

  18. murr

    Hei!
    Sinust inspireerituna/julgustatuna tekitasin IB konto ja teen nüüd siis mõtteharjutusi teemal, et kuidas matsuametile meelepärasel viisil sealseid liikumisi näidata. Mul sama moodi elu orraldatud läbi LHVs asuva “investeerimiskonto”.
    Arvestades seda klauslit, et väärtpaberite müügist vms laekunu peab kohe kandma registreeritud investeerimiskontole… et kui midagi müün või saan dividendi, siis peaksin justkui vastava summa vahelduseks IBst välja LHV kontole kandma ja siis kui tahaksin seda nüüd edasi investeerida, siis kannan sinna tagasi jälle?? Või on tänapäeval mingi pädevam menetlus juba teada? Väikeste summadega sebidas on mõni dividend paar eurot ainult ja IBst enam kui kord kuus välja kandmine on 1 euro.

    Lisaks võin konto avamise 10000 limiidist muljetada, et see küll jookseb igalt poolt läbi, aga reaalselt sai tehinguid teha, kui kontole oli jõudnud ainult 3000 euri (mul cash account, vbla margin account timib teisiti). Alla 2000 pole siiski mõistlik, sest siis on kuutasu kõrgem.

    • roosaare

      Soovitan maksuametist üle küsida aga mina sain neilt kirja, et kui marginit ei kasuta, siis pole vaja muud deklareerida kui see kui raha sealt IB-st omakorda välja kannad. Marginiga jamamist rohkem. Ma ise praeguse seisuga vist ei plaanigi seda investeerimiskonto süsteemi kasutada, katsun ilma läbi saada.

    • roosaare

      Finantsvara (TuMS § 17.1 lõiked 2, 3) võib soetada ka EMP lepinguriigi või OECD liikmesriigi investeerimisühingu ehk maakleri kaudu. Kui tehing finantsvaraga tehakse maakleri, mis ei ole krediidiasutus, kaudu, siis tuleb finantsvara müügist saadud raha viivitamatult kanda LHV kontole (investeerimiskontole) ning finantsvara soetada üksnes LHV kontol oleva raha eest (TuMS § 17.2 lõige 1 punktid 1 ja 2). Kui on toimitud eespooltoodud kirjelduse kohaselt, siis ei pea maaklerile, Interactive Brokers, tehtud rahakannet väljamaksena deklareerima.

  19. Tiit

    Kas Jaak või keegi oskab öelda, kuidas kanda LHV väärtpaberikontolt USA aktsiad Interactive Brokers kontole. Aktsiate müük ja uuesti ostmine tundub ikka väga mõttetu ja kalli tegevusena, arvestades LHV teenustasudega.

  20. stereotyyp

    Ei oskagi selle IB kontoga midagi peale hakata.
    Kas kajastada seda siis investeerimiskontona või mitte – maksuameti jutt on nii ajuvaba. Pärast iga müüki peaks kandma raha tagasi LHV kontole – WTF???
    Kõiki sealseid tegevusi iseenesest hetkel kajastada pole tohutu probleem, kuna olen teinud üpris vähe tehinguid.
    Teine teema on LHV Broker kontoga seotud – kas sealt peaks ka pärast iga müüki kandma raha tagasi investeerimiskontole?

  21. EL

    Siinne postitus tekitas tõsise huvi IB vastu, seejuures tekkis küsimus, millele IB lehelt vastust hetkel ei leinud ning loodan siinse kogukonna tarkusele. Kas IB võimaldab valitud väärtpabereid automaatselt püsimakse korras ka soetada? Ma ei ole aktiivne kaupleja ning keskenduksin kindlatele ETF’idele, seega oleks tegu kirsiga tordil. Tänud!

  22. kasvik

    @EL on selline asi nagu rebalance. Pole ise kasutanud kuid kui õieti aru saan, saab seal määrata mitu protsenti mingit väärtpaberit peaks portfellis olema ja siis selle järgi ib ostab hoiab seda balanssi automaatselt? Peaks siis ka toimima näiteks kui raha juurde laekub. Ei tea kas toimib, pole proovinud.
    https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=778

  23. kasvik

    @EL või automaatselt ikka ei toimi vist, pead sisse logima korra ja vajutama ‘create orders’ ja ‘transmit all’ nuppe?

  24. Toivo

    Kas saan asjast õigesti aru, et IB-s tehingute tegemiseks on mitmeid platvorme: QuickTrade, WebTrader (viimane tuleb arvutisse installida, esimest mitte) ja ilmselt veel ….

    QuickTrade’st (kõige lihtsamast) ei leidnud Skandinaavia aktsiate kauplemise võimalust, olid vaid USA instrumendid. Kas kellelgi on mingeid vihjeid?

    • roosaare

      Ma olen webtrade kasutanud, kuid pole skandinaavia aktsiatega kokku puutunud.

  25. jm

    Tere!
    Kõigepealt, tänud pidamast head blogi!

    IB osas küsiksin, et miks eraisik, mitte ettevõtte konto?
    Nagu aru saan, siis konto avamine on ettevõttele keerukam?
    Olen ise jõudnud sinnamaale, et tahaks ettevõttele IB konto avada, aga enne lõikamist proovin üheksa korda mõõta.

    • roosaare

      Tegelikult ei pidavat olema, seal IB postituse all on kommentaarid inimestelt, kellel ettevõte konto olemas. Dividendide korjamiseks on eraisik isegi parem.

  26. jm

    Küsin veel, et mis vahet on LYNX’il ja IB’l?
    Üks on teise tütarfirma, aga kas on mingeid põhjuseid miks peaks üht teisele eelistama?

    • roosaare

      Pole kursis, võid uurida dividendinvestor.ee Märtenilt, et miks ta LYNXi valis.

  27. Ats

    Tere, Jaak kas sa sellisest euroopa maaklerist nagu Degiro ka midagi kuulnud oled? Tasud on väga madalad ja sissemakse puudub. Plaanin ka ise välismaakleri juurde kolida ja valikusse on siiamaani jäänud Lynx ja Degiro (euroopa maaklerid). Äkki Jaak või lugejad oskate kedagi soovitada, kes kasutab Degirot ja annaks lühiülevaate?

  28. Martti

    Tervitus kõigile!

    Kas saan õieti aru:

    – IB konto korral maksustatakse dividendid automaatselt 15% ulatuses, kuid kui lõpuks kanda IB-lt raha Eesti pangakontole (kasutusse), siis topeltmaksustamist ei toimu? Ühesõnaga on võit suur, kuna Eestis eraisiku tulumaks 20%

    – IB-st saab võimenduslaenu aktsiaportfelli ulatuses ehk siis maksimum summa on portfelli suurusega määratletud?

  29. Martti

    Eelmisele kommentaarile lisan, et 15% USA turu korral, kuid kuidas on lood teiste regioonidega/maadega?

    Kas keegi on uurinud juba Lynxi ja Degiro eeliseid/miinuseid võrreldes IBga?

  30. andres

    Mismoodi Sa raha sellele IB kontole kandsid? Saan aru, et seda tuleb algatada enda IB kontolt, mitte aga oma pangast? Seal on aga päris mitu valikut, et mis see õige on?

    Lisaks veel, et kust see piirang otseselt välja paistab (millest eelpool juttu), et peab olema 10,000 või 3,000USD kontol, et üldse saaks kauplema hakata?

    • roosaare

      Algatad ülekande (wire) sealt IB lehelt ja siis teed oma pangas SEPA makse

  31. Indrek

    Sain ma õigesti nüüd aru? Soovid osta Usa aktsiaid eraisikuna, kannad enda Eesti investeerimiskontolt raha IB kontole eurodes, teed valuutavahetuse, ostad aktsiad. Mingi hetk kui otsustad aktsiad müüa, tuleb sealt saadud raha konverteerida tagasi eurodesse ja kanda tagasi enda Investeerimiskontole isegi siis kui kavatsen selle raha edasi investeerida? Suht jabur või mis.

    • roosaare

      võid ka euro aktsiaid osta. Mulle meeldib, et mul on varad mitmes valuutas. Võid ka eurovõimendust kasutada kui tahad. Igast asju võid teha 😉

  32. Laur

    Mul tekkis algaja küsimus ülekande tegemisel. Kuna pole kunagi Wire makset teinud, siis mis see viitenumber seal peaks olema?
    Cash Deposit (Wire) Confirmation lehel on väga palju muud infot vs LHVs euroopa makse ülekande tegemisel.
    Saan aru, et Saaja nimi: Interactive Brokers UK Ltd. , Konto DE695XX…, aga viitenumber? Seal IB lehel on “For further benefit to” kus on account ID ja nimi. Kas see account ID läheb viitenumbriks ja oma nimi Kirjeldusse?

    • Laur

      Sain korda. Valida välismakse ja Makse kirjeldusse läheb lihtsalt “For further benefit to” info.

  33. Klex

    Tasub ehk ära märkimist veel, et
    + IB konto, mis minusugusele Eurooplasele avati asub juriidiliselt nende UK üksuse küljes
    + Maksete tegemisel saab konfigureerida IB-s eelseadistatud kontoprofiilid. Väga abiks, kui kannad raha pealt nt mitmelt kontolt.
    + Makse EURis liigub tõeliselt kiirelt peale. Hommikul läbi IB Saksa konto kaudu peale kantud summa oli juba õhtul USA turu avanemisel võimalik kasutusse võtta.
    + IB-l on lausa Eestis mingi arendusüksus Madara tänaval!

    Millest endiselt aru ei saa muidugi, on see, et kus ja kuidas selle IB kontoga tegelemine investeerimiskontoks deklareeritakse.
    Maksuametis tuludeklari vormi juures küll mingit sellist kohta ei leidnud.

  34. Ian

    Tere Jaak – see investeerimiskonto süsteemi kasutamine välismaise brokeri juures (väljavõte su blogipostist lõpus). Selline loogika vist ikkagi ei päde? Kas oled selgusele jõudnud kas tulumaksu maksmist saab edasi lükata või mitte? ÄR artiklis (http://www.aripaev.ee/borsiuudised/2017/07/13/suur-vordlus-millist-kauplemisportaali-eelistada) nt. väidetakse:
    “Tänases seadusandlikus ruumis on mõlema eelmainitud maakleri kasutamise juures siiski ka üks kitsaskoht. Nimelt ei saa nende puhul kasu lõigata eraisikust investorite jaoks loodud investeerimiskonto süsteemist. Seega tuleb kasumlikelt tehingutelt järgmisel aastal ära maksta tulumaks.”

    Sinu blogipostist:
    “Kannan eraisikuna raha oma LHV investeerimiskontole (tavaline pangakonto), sealt kannan raha IB kontole Citibankis. Seda raha siis saan IB keskkonnas investeerida ja keerutada. Kui tahan raha välja võtta, kannan selle tagasi oma LHV investeerimiskontole ja sealt siis kuhugi kulutamise kontole. Senikaua, kuni olen investeerimiskontole kandnud rohkem raha kui sealt välja, ei pea ka tulumaksu maksma. “

    • roosaare

      Jaa, olen sellest paar korda kirjutanud ka, et IB kaudu hetkel ei saa invkontosüsteemi rakendada. Teoreetiliselt saaks, kui kannaksid iga tehingu ja dividendi järel LHV arvele IBst, kuid see läheks kulukaks.

  35. Keijo

    Tere, plaanin avada IBs OÜ-le konto ja küsin igaks juhuks üle, et kas account type’iks tuleb valida ikka Small Business? Seal neid variante nii palju, et ajab veidi segadusse.

  36. Kaarel

    Kuidas üldse MTA tuvastab või teoreetiliselt saaks tuvastada, mis seal IB kontol reaalselt toimub? Raha läheb ju LHV kontolt välja ja kui nad eraldi mingit õigusabi nõuet sinna ei tee, siis neile see IB kontol toimunu ju kohale ei jõua? Mina saan aru, et nii kaua kui LHV sse midagi tagasi ei tule ja ainult välja läheb, ei huvita see sisuliselt kedagi.

  37. Tarvo

    Üks üldine ja rumal küsimus, jutt pole otseselt IB kohta vaid kõikide euroopa maaklerite kohta.
    Kuidas avada konto välismaises maaklerifirmas, mis ei tunnista Eesti IBANi? Kas selleks tuleb omada pangakontot välismaal?

  38. Allan

    Minu arvates investeerimiskonto reeglid teevad selle kasutamise (või üldse eraisikuna kauplemise) välismaakleri juures kasutamise suurema hulga tegingute juures sisuliselt võimatuks. Tekkis selline mõte – olen kuulnud kinnisvara üürimise juures skeemist kus näiteks eraisikule kuuluv korter antakse lepinguga oma OÜ’le hallata (ehk siis OÜ alt üüritakse seda välja ja tulu jääb OÜsse). Ehk oleks võimalik ka sarnast skeemi kasutada näiteks IB kontoga, kus Eraisik annab oma IB konto varad lepinguga OÜle kasutada ning kajastab tulusid/kulusid OÜ arvel?

  39. Kalev

    Mis tingimustel kohaldub too 15% maks IB-s välja mkastavatele dividendidele? Kas IB-s tuleb märkida USA maksudekratasioonile “Do you qualify for the benefits of a US income tax treaty?” – “Yes”? PRaegu minult võetakse vist 30% flat tax rate. Igatahes meeletu summa läheb kogu aeg maha.

    • roosaare

      Peaks nii olema jah, Eestil see leping USAga olemas. Mul on 15% tavalised ja siis mingi üüratu summa MLP-delt (40% äkki?)

  40. Rudolf

    Väga asjalik ülevaade. Ka mina kaalun nüüd LHV-st IB-sse kolimist ja sama dilemma, kas teha konto OÜ alt või eraisikuna. Jaak… luba ports ulmekirjanduse stiilis what if küsimust sulle.

    1) Kui IB konto tegemise üks motiiv teenustasude jms kõrval on see what if utoopiline sõja riigikorra vahetuse 0.0001% tõenäosuse realiseerumine, siis huvitav kummal juhul on lihtsam säilitada ligipääs IB kontole? Isiklikult pole õrna aimugi mida sellise riskistsenaariumi realiseerumine kaasa toob. Äriregister pannakse kinni? Ettevõtte alt tehes peab võibolla hiljem IB-le liigselt tõestama, et selline OÜ üldse enam eksisteerib või ei eksisteeri vms?

    2) Kas IB lubab raha välja kanda vaid sellele pangakontole kust raha algselt sisse kanti. LHV või muu eesti pank pannakse kinni ja ei saagi varasid välja kanda? Või saab vabalt valida pangakonto kuhu raha välja kanda? Huvitav kas pangakonto omanik ja IB konto omanik peavad kattuma või saab kanda kuhuiganes.

    3) Oletame, et realiseerub ulmestsenaarium, vahetub riigikord, konfiskeeritakse varasid vms. Kas sa ise mängid läbi ka stsenaariumi, et riigiasutused taipavad automaatselt ka IB-sse päringud saata ja eestlaste kontod kinni lasta panna või pead IB-d 100% turvaliseks? Kui võtta ulmestsenaariumi ulmeversioon on ju olemas risk, et tulevase ENSV vol.2 riigiasutused taipavad, et varasid võidakse hoida eestist väljas. IB vist üks maailma suurimaid selliseid teenusepakkujaid. Pole vist vaja liiga elavat fantaasiat kujutamaks ette, et mõni riigiasutus loeb su blogi ja taipab saata IB-sse päringu saada ülevaade kõikide eestlaste kontodest 🙂

  41. Jaanus

    Kas keegi on teinud ettevõttele (small business) konto ja on saanud kauplema hakata ka siis, kui 10K USD pole kontol? Saan aru, et eraisikutel on see olnud võimalik. Ja teine küsimus: kas cash kontole ei kehti daytraderi reegel?

  42. keegi

    Tere!

    Avasin ka IB-s konto, kuid ei ole veel nendest valuutadest aru saanud. Kontol määrasin alusvaluutaks EUR (siis sain selle info Euroopa makse jaoks ning tegin LHV-st ülekande kontole). Peale seda hakkasin lihtsalt tehinguid tegema, mingit otsest valuuta vahetust ei teinud.
    Kas praegu siis iga tehingu (ostu ja müügi puhul) tehakse veel valuuta konverteerimine ka? Sest hetkel nagu aktsiaid kõik rohelised aga kontoseis punane. Sellest tekkis ka küsimus.
    Kas peaks konto alusvaluuta muutma USD peale?
    Või kui kanda kontole eurod, peaks need kuidagi kohe USD-ks konverteerima enne tehinguid? Kuidas seda teha?

    Tänud

      • keegi

        Margini lubanud tähendab mida täpsemalt? Aga jah, USD konto miinuses ja EUR konto “plussis”. Kuid kuna alusvaluuta on EUR ja tehingud kõik USD, kas siis toimub mingi pidev konverteerimine (iga ostuga EUR to USD ja iga müügiga vastupidi)?

  43. Mihkel

    Tere,

    Kas minu tunne on õige, et IB-sse raha kandmine läbi investeerimiskonto on tegelikult maksude kohapealt ebasoodsam kui läbi arvelduskonto?

    Lihtsustatud näide (ilma dividendideta):

    Kanname 10.000 eurot LHV investeerimiskontole ja sealt edasi IB-sse.
    IB-s ostame selle summa eest aktsiaid ja peale ühte aastat on meie käsutuses 11.000 euro eest väärtpabereid.
    Müüme aktsiad maha ning deklareerime märtsis MTA-le 1000 eurose tulu, millest maksame 20% tulumaksu. Meile jääb alles 10.800 eurot.
    Nüüd kanname selle summa LHV-sse ja kanname investeerimiskontolt selle arvelduskontole tagasi.
    Kuna oleme nüüd investeerimiskontolt rohkem raha välja võtnud kui sinna sisse pannud, siis tekib järjekordne maksukohustus….

  44. Marko

    Sooviksin kanda IB kontole USD-sid (valuutavahetus edasi-tagasi oleks kulukas, võtaks mitu tuh euri). Kuidas seda reaalselt teha? IB notification näitab andmeid nagu: ABA Number: 021000089. Kas ülekandel piisab Swift Bic koodist?
    Kuhu lahtrisse läheb For further benefit to? Kas keegi on Swedist raha kandnud, kas kombineeritud arve number panga a/a-st ja kliendi a/a-st läheb läbi?

  45. Masterplaan 2019 – Rahalood

    […] Lynx, IB või midagi muud, vajab veel uurimist. Siin mõned blogilingid endale läbitöötamiseks: Roosaare, Kristi, Märten, Varatasku.Vahefinish 01.02.19: ettevõttele registreeritud LEI koodVahefinish […]

  46. Hans

    Kas on toimunud muutusi IB portfelli tulu maksustamise kohta viimase aast jooksul, st, kas keegi teab, kas on muutunud EMTA seisukoht IB ja Lynx sarnaste keskkondade kasutamise suhtes investeerimiskontona? Helistasin täna infotelefonile ja öeldi, et IB kehtib investeerimiskontona. See oli muidugi suvaline infotelefonile vastaja, kuid aastaga võib olla juba palju muutunud.

  47. Kaspar OIT

    Aga omajagu mööda läinud, kas sel teemal võiks äkki updatei teha, kuidas parem maksuameti suhtes jms?
    Ise siin avasin eraisiku konto mis on “pending” ja üritan firma kontot teha, laadisin üles B-kaardi, tunnistused asukoha suhtes, firma/eraisik, CERTIFICATE AND RESOLUTION TO OPEN ACCOUNT ja siis vist piisav. PS tänapäeval seal dollarile peaks 5% intressi saama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *