Kuidas ma 2 päevaga kaotasin 64 800 eurot

posted in: Investeerimine | 15

Burning-MoneyPeate minuga nõustuma, pealkiri kõlab dramaatiliselt. See on umbes-täpselt miljon Eesti krooni või siis täitsa okei kahetoaline korter Tallinnas. Või siis umbes 5 aasta keskmine palk. Või enam kui 32 000 kohvi Olümpia hotelli kohvikus (kui kasutada kliendikaarti!). Või enam kui 30 süsinikraamiga jalgratast. Ühesõnaga suur summa. Mis siis juhtus?

Tegelikult siiski midagi väga hullu ei juhtunud – ükski kindlustamata korter maha ei põlenud ega laen hapuks ei läinud (ptüi-ptüi-ptüi). Esmaspäeval tuli hoopis uudis, et Tallinna Vesi sai halduskohtus kaotuse ja kohtusaaga jätkub. Tegelikult võis midagi säärast ka ette ennustada (samas siiski tagantjärgi tarkusena), sest aktsionäride koosolekul teatas kurva näoga härra Karl Brookes, et juuni alguses tuleb kohtutulemus ja igal juhul kaevatakse see edasi. Aga see selleks. Uudise peale kukkus reedel 15,6 eurose hinna peal sulgunud aktsia enam kui 8% ja tekitas palju segadust, sest foorumeid lugedes tundus, et paljud pidasid kukkumist dividendide fikseerimise tagajärjeks. Tegelikult on aga Balti börsidel nüüd kauplemine T+2 süsteemis ehk siis dividendid läksid lukku alles teisipäeval. Sellest siis ka tänane kukkumine + natukene veel juurde. Kokkuvõttes sulgus aktsia teisipäeval 12,9 euro peal ehk siis kukkumist 2,7 eurot kahe päevaga. Korrutame selle minu 24 000 aktsiaga ja ongi tulemuseks korralik “pauk”. Tegelikult siiski asi nii melodramaatiline ei ole, sest:

  1. Teisipäeval fikseeriti dividendisaajate nimekiri. 19. juunil laekub mulle 0,90 eurot iga aktsia kohta ehk siis tegelik “kaotus” oli selle võrra väiksem (kõigest 43 200 eurot).
  2. Mul ei ole plaanis oma Tallinna Vee aktsiaid müüa – seega oli kaotus minu jaoks “virtuaalne”. Samuti nagu võit ajal kui aktsia liikus 7-8 euro tasemelt 15+ euro tasemele.
  3. Sain täna soetada endale veel laekumata dividendide eest uusi aktsiaid odavamalt kui oleks lootnud. Eeldades ka järgmisel aastal dividendiks 0,90 eurot, on 13 eurose hinna pealt investorile maksujärgne dividenditootlus ligi 7%. Samasuguse tootluse saamiseks eraisikuna näiteks kinnisvarast peaks tootlus olema enam kui 8,6% aastas. Tehtav, aga kindlasti mitte 100% passiivselt.
  4. Pikaajaline investor ei tohiks äkilistest kukkumistest ja tõusudest ennast segada lasta. Vaatasin, et mu viimased tehingud Tallinna Vee aktsiaga olid 2014. aasta mai lõpus kui pärast dividendide lukku löömist panin 2000 aktsiat müüki hinnaga 12,8 eurot, sest “hind oli juba nii palju tõusnud”.

Mis edasi saama hakkab? Kahjuks või õnneks ei oska öelda – tulemas on veel Hollandi arbitraazhikohtu otsus ja ilmselt kaevatakse kõike veel mitmeid kordi edasi. Olen ise arvestanud, et Tallinna Vesi mingit lisaboonust (seda 90 miljonit eurot) ei saa, aga hindu langetama ka ei pea. Sellise stsenaariumi puhul võiks ennustada dividendi püsimist. Kui boonus tuleb, võiks ennustada, et aktsia teeb uue rekordi (16+ eurot) ja kui hindu alandatakse, siis võib aktsia ilmselt kukkuda ka alla 10 eurose taseme. Siis oleks ilmselt Tallinna Veel hea mõte laenata raha nii palju kokku kui antakse ja see kõik aktsionäridele erakorralise dividendina välja maksta ja lasta ettevõte miinusesse ja vesi sogaseks – ise olite süüdi, et hindu alandasite!

Igatähes oli täna päris aktiivne börsipäev – Tallinna Vee aktsiaga tehti 672 tehingut ja kaubeldi enam kui 162 000 aktsiat. Paari päeva pärast saab siis aktsiaraamatust vaadata, kes ostmas-müümas olid.

15 Responses

  1. Eva

    Väga hea pealkiri ja sissejuhatus. Intriig, mis äratab tähelepanu, teeb uudishimulikuks ja kutsub lugema. Kirjutamise stiili mõttes suurepäraselt õnnestunud postitus, sisult küll võrdlemisi kurb lugu 🙁

    • Roosaare

      Jah, ma siin mõtlesin, et kuidas teha rekordilise vaatamiste arvuga postitust. Ei midagi paremat kui suur kaotus 😉 Varsti ka Äripäev ilmselt kirjutab, kuidas roosaare kaotas 2 päevaga enam kui 30 jalgratast 😉

      • Taavi Pertman

        Praegu on naljakas, aga kui Õhtuleht ja Delfi kirjutavad pärast loo, kuidas investorid ei saa omale ka kohvi lubada, siis läheb kurvaks ära.

        Aga sul siis sisuliselt võimalus 2014. aastal müüdud aktsiad sama hinnaga tagasi osta, kui jõudsid järeldusele, et poleks pidanud 😉

  2. moks

    Mitte midagi ei saanud aru. Kui suur on Tallinna Vee protsent kogu portfellist? jne.

    • terminaator

      …ja kui suur on portfelli protsent kogu maailma portfellist? jne. Tõesti, paljud küsimused jäid siin vastuseta. Ei saanud ka mitte midagi aru :S

  3. Ostap

    Loodetavasti ei pane ka LHV pahaks tagatiseks oleva 20t (right?) aktsia 60t hinnalangust.

  4. Mairo

    Kahekordistasin ise ka TVE aktsiate arvu, päev enne dividendide lukkulmist oli see kui kingitus. Lisaks ex dividendi päeval sai veel juurde võetud kuna varasem kogemus näitab, et TVE kipub pigem üsna kiirelt taastuma.

  5. Leo

    Huvitav et aktsiaraamatu järgi on hr. Jaak Roosaarel 5000 Tvesi aktsiat…?

  6. Roosaare

    Kui kõik suuremad müüjad ennast tühjaks müüvad, siis peaks olema veel mingi 100k aktsiat jäänud. Suurimad müüjad olid Avaron, Trigon, Nordea clients, BP2S PARIS/CLIENT ASSETS ja CITIBANK INTERNATIONAL. Ostjad eelkõige kohalikud (balti) erainvestorid. 2 päeva tagasi seisuga on suurimad positsioonid käes veel Nordeal (77,9k) ja Trigonil (50k), ülejäänud ilmselt tänaseks juba tühjaks müünud ennast.

  7. Emil

    Perekond Villersite TVEAT hankimine on olnud huvitav kõrvalt jälgida. Kui ma väga mööda ei pane, siis praeguseks on nad ettevõtte alt ja eraisikutena kokku vist 150 000 aktsia omanikud, olles suuruselt kuuendad TVEAT omanikud. Ja nagu Jaak kirjutas, paljud erainvestorid on nii mitmedki oma positsiooni kahekordistanud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *