Aprilli kokkuvõte

Dubrovnik15Seekordne kuu kokkuvõte tuleb siis otse päikselisest ja suvisest Dubrovnikust nagu juba mitu aastat kombeks. Nimelt on meil siin taaskord Southwesterni müügijuhtide kevadkogunemine ja töö sai mõnusalt ühendatud perepuhkusega. Tulime oma perega siia juba kolm päeva enne seminari algust ja nii oli aega piisavalt ringi matkata ja vanalinna (taaskord) avastada. Ikka väga ilus linn. Seekord käisime lõpuks ka kuulsatel (“it’s a must!” ütles jäätisemüüja) linnamüüridel jalutamas (varem ei raatsinud minna, sest pilet maksis 100 kohalikku ehk ca. 13 eurot). Tasus ära – saime vähemalt 20 euro eest ilusaid vaateid 😉

Lisaks Dubrovnikule käisime sõpradega vahepeal Soomes suusatamas – sellest saaks lausa omaette blogiposti teha aga ütleme nii, et tasub teine kordki kevadet sihtida suusareisiga – saime neljale inimesele viieks päevaks majutuse 200 euroga – pole paha! Lisaks polnud ka järjekordi ja saime suusatada kella 19ni, sest väljas oli juba kaua valge. Olen varem paar korda Rukal käinud suusatamas jaanuaris ja siis on ikka 4-5 juba õhtul pime.

Aga asjast ka. Rahaliselt oli täitsa põnev kuu, sain üle pika aja jälle notaris käidud. Aga annan kiire ülevaate varaklasside kaupa.

LAENUD

Laenuturul tegutsen siis jätkuvalt Bondoras, Omarahas, Investlys ja annan hüpoteeklaene. Alustame Bondorast. Aprillis laekus intressi 1085 eurot ja hapuks läks laene 1397 eurot. Ehk taaskord negatiivse tootlusega kuu. Midagi rõõmustavat Bondora kohta rääkida ei oska (kui siis ehk see sooduspakkumine, et kohe hapuks läinud laenud makstakse sügisel nende poolt kinni). Bondorast kandsin kuu jooksul välja kõik raha, mis sinna laekus ehk 3900 eurot.

Omarahas oli taaskord toredam kuu. Mulle laekus intresse 290 eurot ja sain laenukahjumit 16 eurot. Kandsin aprillis 1000 eurot Omaraha kontole juurde, kokku olen sinna pannud nüüd 14500 eurot. Aprillis suutsin laene välja anda 1480 euro väärtuses. Kokkuvõttes olen jätkuvalt rahul.

Investlys väga midagi ei toimunud, üks investeering (Miglior) oli viivises. Kokku on mul seal 1500 eurot (jagatud 3 laenu peale) ja väga pole selle portaaliga tegelenud.

Hüpoteeklaenudes andsin välja ühe 9 kuu pikkuse laenu põllumaa tagatisel 18% intressiga. Sellega seoses sai ka notaris käidud.

AKTSIAD

Ostsin aprillis 50 Berkshire aktsiat juurde hinnaga 142 dollarit. Kokku on mul nüüd 150 BRK aktsiat keskmise hinnaga 145 dollarit. Kes täna alustab Berkshiresse investeerimist, saab neid veel odavamalt 😉 Kaalun vaikselt ka Apple aktsiate taasostmist, kuid hetkel vaba raha väga ei ole ja võimendusega neid osta pole ka põhjust. Viimane kord sai Apple 2014. aasta augustis 95 dollarilise hinnaga müüki pandud. Samas on tulemused vahepeal olnud head ja rahakogus ettevõttel muudkui kasvab. Apple ise ostab oma aktsiaid rõõmuga tagasi ja plaanib ka dividende ajas suurendada. Hoian ettevõttel ja aktsia hinnal silma peal.

KINNISVARA

Aprillis sai siis lõplikult vormistatud Alajaama korteri müük, millest juba eelmine kuu juttu oli. Rahad laekusid ja sellega on nüüd ühelpool. Üürikorteritega oli taaskord rahulik – üür laekus, laen tiksus ja väike mõtteline osa kinnisvarast sai jälle pangalt meile tõmmatud.

Üks asi veel – nimelt on nüüd alates aprillist meil partneriks täiskohaga raamatupidaja Annika, kes aitab kõikidel minu ja mu sõprade firmadel paberid korras hoida. Hetkel on meil veel vaba ressurssi, nii et kui otsid endale mõistliku hinnaga raamatupidajat, siis võta minuga ühendust. Hinnad algavad 25 eurost ettevõtte kohta kuus.

6 Responses

 1. Aprilli ülevaade | Raha teeb Raha

  […] mitmelt poolt mujaltki lugenud, et Omaraha töötab inimeste jaoks hästi (näiteks Taavil ja Jaagul) ning kuna mul seal raha ka veidike seisab, siis otsustasingi uuesti proovida. Põhjustest, miks ma […]

  • Roosaare

   See oli jah punases laenu müügist saadud kahjum. Punases laene juurde ei tulnud, üks läks müüki.

   • Taavi Pertman

    Ok. Siin on see pisike nüanss, mis ma ka ise enda jaoks alles hiljuti selgeks tegin/meelde tuletasin, et sealt kahjumist arvutatakse maha ka varasemalt sellest laekunud intressid ja viivised. Ühe laenu puhul ilmselt väga suurt vahet pole (kui see just mitu kuud intresse enne ei maksnud), aga suurema koguse puhul juba hakkab rolli mängima.

    Sama keiss on ka selle punaste reaga ja halbade laenude osakaalu arvutuse puhul.

    Kirjutasin sellest põgusalt ka siin Omaraha lõigus, kus üritasin enam-vähem selle valemi ka välja kirjutada, millega nad justkui tunduvad seda arvutavat, aga mul päris 100% sama tulemust saada ei õnnestunud:
    http://rahafoorum.ee/aprill-2015-kokkuvote/

 2. hoks

  Hathaway soetust võib kuu kuni kaks edasi lükata. Indeksid siit kohe üles ei roni!

 3. Mihkel

  eelmine sügis ostsin 80 Apple aktsiat hinnaga 94 dollarit tükk. Praegu maksavad need juba üle 130, kuna iPhone 6 on hästi müünud. Ainuke asi – asjatundjad ei suuda otsustada, kui edukaks muutub Apple kompuuterkell. Aga dividende makstakse kvartaalsel. Mul 16-18 EUR, iga 3 kuu tagant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *