Ülevaade Tallinna dividendipääsukestest

posted in: Investeerimine | 8

oegKevad käes, lumi läinud ja täna pannakse lukku ka selle aasta esimesed dividendisaajad Tallinna börsil. Nimelt on viimane päev, et soetada endale Tallinna Kaubamaja aktsiaid – juba 14. aprillil jõuab täna aktsiaid soetanute kontole 0,40 eurot dividende. Annan siinkohal väikese ülevaate dividendimaksete olulistest terminitest, kuupäevadest ja panen kirja ka oma ennustused teiste dividendimaksjate osas.

Üldiselt on hea hoida silm peal Nasdaq Tallinna dividendide kodulehel. Lisaks saab infot dividendide kohta ettevõtete börsiteadetest ja ka näiteks Äripäevast. Eestis maksavad ettevõtted dividendi tavapäraselt korra aastas, pärast üldkoosolekut (seal siis kinnitatakse varem välja pakutud dividendide jagamise kava). Lisaks jagavad ettevõtted vahel ka omakapitali investoritele laiali (näiteks Silvano on seda mitmel korral teinud ja sellel kevadel teeb seda Merko).

Dividendide saamiseks ei pea aktsionär olema aastaringselt, oluline on vaid, et oleksid aktsionär dividendisaajate nimekirja lukku löömise päeval. Seda nimetatakse ka “nimekirja fikseerimine”. Näiteks Tallinna Kaubamaja puhul toimub see 13. aprillil ja järgmisel päeval aktsiad enam õigust selle aasta dividendile ei oma (termin “ex-dividend”). Keeruliseks teeb selle aga asjaolu, et aktsiate ostmine ei kajastu kohe samal päeval aktsionäride nimekirjas – selleks läheb paar päeva aega. Seega tegelikult tuleb aktsiaid osta varem kui “nimekirja fikseerimise” päev. Õnneks annab börs ka vastavast päevast läbi börsiuudiste teada – näiteks täna on siis viimane päev TKM-i dividendi saamiseks. Seega homme on oodata Tallinna Kaubamaja aktsia hinnalangust umbes 40 sendi võrra – sest homsed ostjad enam dividendi ei saa.

Niipalju siis tehnilisest poolest. Järgnevalt vaataks, mida käesolev aasta siis dividendiinvestorile Tallinnas pakub.

Nagu juba mainitud, siis traditsionaalselt on esimene dividendipääsuke Tallinna Kaubamaja. Dividendiks seekord 0,40 eurot aktsia kohta. Aktsia hind on pärast dividendiuudist juba omajagu tõusnud ka, kui varem sai aktsiaid 6-6,20 euroga, siis täna oli hind juba enam kui 6,40 eurot. Seega täna ostes tuleks tootluseks kusagile 6,2% tuuri. Abiks ikka.

Merko Ehitus on ka esialgse dividendiplaani välja hõiganud. Plaanitakse maksta 0,41 eurot aktsia kohta ja väljamakse toimub mai lõpus. Dividenditootluseks seega (aktsia hinnaga 9,5 eurot) 4,3%. Lisaks jagab Merko ka aktsionäridele tagasi 0,23 eurot omakapitali – nimekiri lüüakse lukku samuti 22. mai seisuga (ehk siis ostma peab paar päeva varem) ja raha makstakse välja hiljemalt 3 kuu jooksul pärast uue omakapitali registreerimist. Põhjalikum info on siin. Koos omakapitali tagastusega tuleb 9,5 eurose hinnaga ostes tootluseks 6,7%. Mul endal on Merko aktsiad portfellis hinnaga 7,34 eurot ehk siis minu tootluseks tuleb 8,7%. Pole paha. Siit ka põhjus, miks ei tasu dividendiaktsiatega rabeleda, vaid pigem pikaajaliselt koguda.

Olympic Entertainment Group (OEG) on samuti üldkoosoleku kutse välja saatnud ja oma dividendiplaani avalikustanud. Taaskord plaanitakse maksta dividendi 0,10 eurot aktsia kohta ja raha laekub juba mai alguses. OEG on samasuurt väljamakset teinud juba alates 2011. aastast (vahepeal siiski ka lisaks dividendile omakapitali tagastamisena). Hinnaga 1,99 teeb tootluseks siis 5%. Mul on eraisikul aktsiad käes keskmise hinnaga 1,88 – tootluseks siis 5,3%.

Arco Vara on selle aasta üllatusdividendimaksja. Alles hiljuti pankrotiohuga maadlenud ettevõte on teinud ettepaneku maksta dividendiks 0,01 eurot (kogusumma on muidugi naeruväärne 61 170 eurot). Tegemist on rohkem sümboolse sammuga, aga asi seegi. Aktsiahinnaga 1,20 eurot tuleb dividenditootluseks 0,8%. Raha makstakse välja samuti mais.

Ekspress Grupp on samuti üllatanud turge oodatust suurema dividendiga, maksta plaanitakse 0,04 eurot aktsia kohta. Aktsiahinnaga 1,35 eurot tuleb tootluseks ligi 3%.

Tallink on teist aastat järjest dividende vähendamas, seekord plaanitakse maksta 0,02 eurot aktsia kohta. Hinnaga 0,81 tuleb dividenditootluseks veidi vähem kui 2,5%.

Mida siis teistele ettevõtetele ennustada?

Tallinna Vesi maksab ilmselt taaskord dividendiks 0,90 eurot aktsia kohta – inflatsiooni pole Eestis väga olnud ja mingit olulist põhjust dividende vähendada ka pole. Sisimas on mul siiski tunne, et ehk makstakse ka veidi rohkem (0,91-0,92 eurot). Eks näis.

Nordecon võiks ka midagi maksta – eelmisel aastal oli dividend 0,03 eurot, seekord võiks ehk isegi 0,05 ära tulla.

Harju Elekter on ilmselt üks suuremaid dividenditõstjaid – ettevõte sai aktsiate ja tütarfirma müügist palju erakorralist kasumit ja ettevõttel istus aastavahetusel kontol ligi 10 miljonit eurot sularaha. Võiks ennustada lausa 0,20 eurost dividendimakset.

Silvano läks esimese hetkega mul üldse meelest ära. Usun, et ettevõte maksab o,10 või 0,20 eurot aktsia kohta – hoolimata kõigest hullusest, mis aasta jooksul on toimunud, on ettevõttel raha küll ja vaadates ajalugu, siis ka huvi seda investoritega jagada. Üle 20 sendi siiski ei julgeks loota. Isegi siis oleks teist aastat järjest tegemist suurima dividenditootlusega Tallinna börsil. Samas olen ma väga rahul, et ettevõte on oma aktsiaid hoolsalt tagasi ostnud – maksude mõttes on see efektiivsem viis raha investoritele jagada.

Midagi võiks maksta aktsionäridele ka PRFoods aga ütleme nii, et ma pole selle ettevõtte tegevusega eriti kursis ja ei hakka seetõttu ka spekuleerima. Ülejäänud ettevõtted ilmselt taaskord dividendi maksta ei suuda (siit järeldus – pikaajaliselt pole nendesse mõtet investeerida!).

8 Responses

  1. Jaeger

    Täna on TKM aktsial palju liiklust dividendide ex-kuupäeva tõttu.
    Viimase 2 aasta statistikat vaadates on aga väljamakse kuupäev hoopis parem päev, mil portfelli TKM’iga suurendada, sest hind on soodsam kui ex-div päeval. Suure tõenäosusega sel aastal sama loogika?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *