Korter lühiajalisele üürile Airbnb abil

posted in: Kinnisvara, Personaalne, Reisimine, Üldine | 14

haapsalu airbnbSaabusime Mariaga üleeile tagasi Soomest kus sai lisaks Ikea väisamisele käidud ka Rukal suusatamas. Lund oli palju, inimesi vähe ja diilid väga head. Tahtsin aga lähemalt rääkida hoopis sellest, et tegelikult saime me oma Soomes käimise kulud kaetud samal ajal Eestis korterit Airbnb abil välja üürides.

Minu esimene kogemus Airbnb kasutamisel oli korteri üürile võtjana – olen ööbinud nende vahendusel Nashvilles ja Curacaol. Seekord saime aga esimest korda kätt proovida ka korteri välja üürijana – nimelt andsime Haapsalus asuva Maria ema korteri neljaks päevaks rendile ühele Soomest pärit vanapaarile ja nende lastele (kokku neli inimest).

Minu muljed kogu protsessist on väga head – tõmbasime Mariaga endale telefoni Airbnb app-i, panime nende kodulehele ülesse korteri info ja pildid ning mõtlesime välja hinnastrateegia. Mõtlesime päris kaua, mis hinda küsida – Haapsalus oli pakkumisi päris palju ja juba alates 30 dollariga öö. Lõpuks otsustasime, et küsime parem veidi kõrgemat hinda, sest erinevalt paljudest teistest pakutavatest oli meie korteril kaks eraldi magamistuba ja võimalus majutada kuni 7 inimest. Lisaks ei olnud meil soovi korterit pidevalt välja anda, sest Maria ema elas seal ju sees (kuigi ta käis sageli meil ja teistel lastelastel Tallinnas ja Tartus külas). Lõpuks määrasime hinnaks 99 dollarit öö kuni neljale külalisele, 20 dollarit öö kohta igale lisa-inimesele ja koristustasuks 25 dollarit. Minimaalseks perioodiks panime 2 ööd. Olime alguses päris põnevil – tegemist oli meie jaoks esimese korraga ise korterit turistidele välja üürida.

Läks mööda nädal ja kuu ja ei midagi. Kuulutusel polnud isegi vaatamisi, broneeringutest rääkimata. Hakkasime juba mõtlema, et ega sellest üürimisest vist suuremat asja ei saa ja unustasime kogu teema ära. Kuni jõudis kätte märtsikuu. Ühel ilusal hommikul jõime kodus kohvi ja järsku saabus mobiilile (AirBNB-l on mugav mobiiliapp, mille abil oma kinnisvara hallata) sõnum, et keegi soomlane kasutajanimega Tanssimies on huvitatud meie korteri üürimisest aprilli alguses koguni neljaks päevaks korraga. Juhtumisi oli tegemist nädalaga, kus me ise plaanisime samal ajal Soome suusatama minna ja vanaema oleks tulnud nagunii meie juurde maja valvama. Ideaalne!

Olime alguses veidi mures, et kas meie korter jääb ikka heasse korda ja ega midagi ära ei lõhuta või lagastata. Samas mäletasin, et ise kellegi teise korteris ööbides üritasime alati korda hoida ja olime kordades ettevaatlikumad kui oma kodus. Ja ka teised inimesed käituvad reeglina sarnaselt. Nii oligi, korter oli pärast neljapäevast üüriperioodi isegi puhtam kui enne.

Paar nädalat hiljem võttis meiega ühendust teine soomlane, kes soovis koos abikaasa ja teise paariga tulla neljakesi Haapsalusse nädavahetust veetma. Ja veel vaid paar päeva hiljem saime endale esimese broneeringu ka Eestist – üks pere soovis tulla Haapsalusse õudusfilmide festivalile ja meie juures majutuda. Kokku saime seega kuu aja sisse kolm broneeringut (4 päeva, 2 päeva ja 2 päeva) ja enam kui 800 dollarit sissetulekut. Erilist ebamugavust see kellegile ei valmistanud, kuid Maria ema sai kuuga üüriärist rohkem raha kui oma vanaduspensionist. Olime omavahel kokku leppinud, et jagame üüriraha pooleks. Loodame, et suvel on huvilisi veelgi rohkem.

Üheks miinuseks Airbnb puhul on aga see, et eraisikuna ei pääse kehtiva seadusandluse puhul tulumaksu tasumisest. Omaette küsimus on see kui paljud inimesed seda reaalselt deklareerivad ja maksavad.

14 Responses

      • Roosaare

        Avastasin täna jah veidi lähemalt lehte uurides, et suht lihtne on valida rahaühikut – kuna olin ise varem USA-s bookinud, siis näitas mulle dollarites aga nüüd panime eurodesse hinnad.

  1. Taavi Pertman

    Üllatav, et Haapsalus nii hea minek. Ma arvasin, et Eestis ehk Tallinn, Tartu ja Pärnu veel kuidagi lähevad kaubaks, aga tundub, et siis rohkem variante. Praegu mõeldes ilmselt tuleks ka Kuressaare vast kõne alla?

  2. Roosaare

    Jah, Tallinnas ja Tartus on konkurents ka vist oluliselt suurem. Need suvelinnad on suvel head aga eks ülejäänud aasta pead ise seal sees elama 😉

  3. kehvik

    Kui vaadata Haapsalu korterite hindu nende vanalinnas, siis tundub ju lausa olevat päris hea diil. OK, eeldatavalt kestab see vaid perioodil mai kuni september, aga kui arvestada kuus sissetulekuks koeteri pealt 1000 eurot ja päris korraliku kinnisvara hinnaks Haapsalus 80-100 000 eurot, siis polegi ju nii halb.
    Eriti arvestades veel seda, et kunagi pidas isegi Peterburi koorekiht igati nooblik puhata suvel Haapsalus…

  4. Signe

    Tere

    Kas keegi oskab öelda, kas üürile andjal on õigust mult küsida dokumendist koopiat või pilt? Mulle tundub see kahtlane.

  5. Reimo

    Tere!

    Plaanime ise ka hakata AirBnB kaudu korterit Pärnus välja rentima. Küsimus on nüüd selles, kas seda teha eraisikuna või läbi OÜ?

    Mida soovitaksite?
    Ette tänades!

  6. Ahto

    Tere!
    Väga tore, et toimib! Tahtsin küsida, kuidas oli korraldatud korteri üleandmine ja vastuvõtmine?

    Ahto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *