1000 eurone kihlveo pakkumine saadaval

posted in: aktsiad, Investeerimine, Üldine | 13

berksihreLähemalt saab lugeda Äripäeva uudisest.

Kopeerin siia ka oma kommentaari Berkshire kohta Äripäevale:

Olen Warren Buffetti kirju, elulugu ja Berkshire Hathaway käekäiku jälginud juba viimased 10 aastat. Alati on tundunud aktsia kallis (või muud aktsiad odavamad). Ometi otsustasin sellel aastal lõpuks BRK aktsiaid oma investeerimisfirmale osta (kuigi hind on endiselt kallis – peaaegu 150% raamatupidamisväärtusest). Miks?

1. Tegemist on minu jaoks pikaajalise “pensionisambaga”. Plaanin aktsiaid juurde osta järgmise 10 aasta jooksul ja neid vahepeal mitte müüa.
2. Berkshire näol on tegemist peaaegu sama turvalise investeeringuga kui indeksfond. Warren ise ütles oma viimases kirjas ettevõtte tulevikku hinnates: “First and definitely foremost, I believe that the chance of permanent capital loss for patient Berkshire shareholders is as low as can be found among single-company investments. That’s because our per-share intrinsic business value is almost certain to advance over time.
3. Kuna ettevõte ei maksa jooksvaid dividende, vaid re-investeerib kogu teenitud kasumi, on tegemist väga maksuefektiivse pikaajalise investeeringuga. Lisaks tähendab iga 10 miljardi dollari kasumi re-investeerimine, et ettevõtte turuväärtus kasvab 12-15 miljardit (sest ettevõte kaupleb 120-150% raamatupidamisväärtusest kõrgemal).
4. Ettevõte on avalikult lubanud, et 120% raamatupidamisväärtuse tasemel ollakse agressiivselt ise aktsiaid tagasi ostmas – see loob aktsia hinna kukkumisele põhja ette.
5. Arvestades, et valdav enamus mu ülejäänud pikaajalised investeeringud on Eesti ja Baltikumi ettevõtted ja eurodes, on eelkõige USA-s tegutsev ja ülihajutatud suurfirma heaks riskihajutuseks.
6. Ajaga olen avastanud, et ma ei ole väga hea kaupleja ja börsipaanikates on raske säilitada külma närvi. Tänu investeeringule Berkshiresse teevad olulised investeerimisotsused minu eest ära Warren Buffett ja tema järeltulijad (investeeringute eest hoolitsevad näiteks Ted Weschler ja Todd Combs). Nad on minust targemad, neil on rohkem kogemust, neil on oluliselt paremad tutvused ja nad ei võta oma töö eest 1-2% minu raha (nagu seda teevad fondijuhid).
7. Umbes 10-20 aasta pärast on Berkshire kasvanud nii suureks, et nad ei ole enam võimelised kogu uut raha ära investeerima. Juba praegu on ettevõtte turuväärtus üle 350 miljardi dollari. Kui nad kasvaksid 10% aastas, siis 10 aasta pärast maksaks Berkshire enam kui triljon dollarit. Kahekümne aasta pärast oleks ettevõtte turuväärtus rohkem kui 2,6 triljonit dollarit. Seega tuleb neil varem või hiljem hakata raha aktsionäridele välja maksma – kas siis aktsiate tagasiostu või dividendide kaudu. See sobib hästi minu tulevaste pensioniplaanidega 😉
8. Kindlasti on võimalik saada suuremaid ja kiiremaid tootlusi kaubeldes Baltikumi rakette (näiteks SAF Tehnika või Olainfarm) või USA biotehnoloogiafirmasid. Samas on ka kaotusevõimalus suurem. Minu Berkshire investeering on selline, kuhu ma saan rahulikult pikaajaliselt investeerida (ostes aktsiaid börsilanguste ajal juurde), ilma et ma peaksin muretsema ettevõtte võimaliku pankroti pärast.
Mis on investeeringu riskid?
1. Warren Buffett sureb varsti ära. Ka seda olen ma endale juba enam kui 10 aastat korranud. Iga aastaga muutub see järjest tõenäolisemaks. Samas soovitan kõigil, kes selle pärast kardavad, lugeda Warren Buffetti ja Charlie Mungeri viimast kirja – ma usun, et ettevõte on heades kätes (kui mitte veel paremates).
2. Suurte numbrite seadus – sellest oli juba eelnevalt juttu ja see on põhjus, miks ei ole reaalne enam oodata 15-20% aastatootlust. Samas pean 10% tootlust väga reaalseks.
3. Juhtub mingi seni olematu pauk ja majanduskrahh – Warren on selleks valmistunud, ettevõttel on 60+ miljardit vaba raha ja ollakse valmis “1000 aastaseks veeuputuseks”. Irooniaga pooleks, Berkshire müüb seejärel kõigile päästeveste. Näiteks kui peaks juhtuma mingi enneolematu katastroof ja Berkshire teenib üüratu kindlustuskahjumi, siis muud tütarfirmad teenivad siiski kasumit ja edaspidi on kindlustushinnad kordades kõrgemad.
Kokkuvõttes pean Berkshiret heaks pensionisambaks igale eestlasele ja olen valmis ka ükskõik millise pensionifondi juhiga 1000 euro peale kihla vedama, et 10 aasta lõikes on minu Berkshire pensionisammas edukaim igast Eesti pensionifondist.

13 Responses

  1. Magnus

    Tänud ülevaate eest (koos numbritega), kuid tennen ennast kui preestri palveid kuulamas. Sul on kindlasti kõik hästi läbi mõeldud, kuid ainult aeg näitab, mis tegelt juhtub 🙂 Soovin sulle edu investeeringutes!

  2. kubujubu

    Piidlen juba tüki aega BRK-B’d ja võtan hoogu, et pensioni III sambast väljuda ja vabanenud raha jupphaaval Warrenile üle kanda. Ega see pole ju ometi täiesti hull mõte?

  3. Tarmo

    Kõigepealt suured tänud hea kirjutise eest, väga mõtlemapanev. Mis puudutab 1000€ kihlvedu, siis pakun ise välja (1000€ vahele panemata), et kui praegu valida 10 aasta perspektiivis hetkel parimana tunduv Eestis pakutav pensionifond (kokku peaks neid olema 20), siis nullist alustades saaks ka ainult balti börside dividendiaktsiatesse investeerides parema tootluse, kui mistahes nimetatud pensionifond.

  4. Martin

    millise panga (või mõne muu asutuse) kaudu oleks kõige mõistlikum seda aktsiat osta?

  5. Karl

    Kes pensionifondi juhtidest on pakkumise vastu võtnud?
    /anna märku kui keegi võtab pakkumise vastu/
    🙂

  6. Märten

    Rusikareegel on ikkagi see, et kasvuaktsiad läbi ettevõtte ja dividendiaktsiad läbi eraisiku konto.

  7. L

    Seda reeglit ma olen kuulnud, aga ei ole väga selgitust leidnud. Või noh ma olen lugenud plusse eraisiku kohta. Aga pole ikkagi aru saanud, et mis läbi ettevõtte need miinused on?

  8. Taavi Pertman

    Seda Buffetti betti vaadates võiks ilmselt päris kindlalt öelda ka, et tavaline indeks annaks pensionifondist paremat tootlust. Miks mitte kasvõi S&P500 või DAX?

    Muidugi seal võib ehk olla see risk, et just kuskil olulisel hetkel tuleb korralikum krahh või realiseerub mingi suurem valuutarisk, aga eelmist krahhi vaadates, sõitsid pensionifondid selle languse ka ilusti kaasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *