Kas rubla ja nafta kaovad ära?

posted in: Investeerimine | 20

russia-recessionJälle läheneb aastalõpp ja börsid suudavad elu inimestel põnevaks teha. Eriti seekord siis rublades arveldavatel inimestel. Sellist põrumist nagu rublal ja Venemaa aktsiaturul on paaril viimasel päeval toimunud, pole 2008. aastast näinud. Kui siia juurde lisada veel naftahinna pidev kukkumine (mida küll veel täies ulatuses pole Neste bensujaamas, kus ma tankimas käin, kajastunud), siis ongi päris põnev kombo koos. Kõige selle taustal on päris hirmutav näha, et Putini populaarsus pigem tõuseb ja on kõigi aegade kõrgtasemel.

Tänane kirjatükk sai aga inspireeritud sellest, et juhtusin eile lugema uudist, et analüütikud ennustasid juulis nafta hinnaks 2014. aasta lõpuks 120 dollarit ja nüüd ennustavad 40 dollarit. Päris suured käärid. Kui nafta oli kukkunud kusagile 70 kanti, siis sain ma ülepäeviti kirju, et kas nüüd peaks USO-t ja Exxonit ostma hakkama? Viimasel nädalal aga on nafta jõudnud juba 55 dollari juurde ja huvi on kuhugi kaduma hakanud. Sama Venemaa aktsiatega – kevadel oli põhjaõngitsemist oluliselt rohkem tunda kui eile-täna, kui paanika on õhus ja ehk (loodetavasti siiski mitte!) on varsti ka veri tänavatel.

Minu enda kogemus ütleb, et trendid kipuvad võimenduma mõlemit pidi ja õige aeg positsiooni võtmiseks on pigem siis kui üldine meedia hakkab rääkima, et varsti kaob nafta üldse ära ja hakkame kõik tesladega sõitma. Vaikselt on sellist juttu juba tekkinud ka. Kui Vene aktsiaid või rubla ei julgeks ma ise isegi oma spekulatiivse portfelliga näppida (seda enam, et Läti farmafirmad ja SFG saavad oma hoobid sealt nagunii kätte), siis nafta puhul usun ma, et päris ära see ei kao ja ei tahaks hästi uskuda, et hinnad kusagile 30-40 dollarini jõuavad. Siis on paljudel riikidel ja pumpajatel ikka juba väga valus. Võtsin ise väikese spekulatiivse positsiooni naftas eile sisse ka ja olen valmis seda juurde lisama kuni 25 dollarini välja. See on ka justkui hea win-win seoses bensiinihindadega. Eile mõtlesin, et küll oleks tore, kui saaks ette ära osta ühe euroga bensiini mingi paari aasta jagu. Aga tegelikult ju saabki. Lihtsalt läbi börsi. Aga samas on toorained alati paras spekulatsioon, nii et ma liiga suurt hulka oma rahast siia kinni ei pane (ja ei soovita ka teistele!).

Ahjaa, tuli meelde ka üks positiivne asi – nimelt pidi SFG rinnahoidjate peamine toormaterjal olema nafta baasil ehk siis nende omahind langeb 😉

20 Responses

  1. Rruudus

    Icahn: “Oil will be a great opportunity, but not now. The energy sector is probably in for more problems. Oil prices will probably go down more, and these energy companies, especially oil service companies, are going to be hurt. But then I think there will be a tremendous opportunity.

    Oil prices will eventually recover, because worldwide demand will continue to grow and supply will diminish, due to depletion. Additionally, the cost of finding oil is growing. We are not coming up with enough alternative energy that quickly.

    But these things — the opportunity in oil and the bursting of a high-yield bubble — don’t always happen that quickly. Hell, I’ve been short the Eurobond now for three years. I suffered through the upside on it. I shorted [Eurobonds], and then gritted my teeth and just waited. And now I’m making a good deal of profit.”

  2. Valdek

    Olainfarm ja Grindeks said täna päris hästi pihta jah, eriti esimene. Mis sa arvad, kas nii suure hinnalanguse taga on tõesti rubla kursi langus ehk selline kukkumine on põhjendatud või on nii suure aktsiahinna languse taga ka paras kogus paanikat? Ostukoht äkki?

  3. Martin

    Nendest läti aktsiatest ei ole üldse mõtet rääkida. Seal käive praktiliselt puudub ning need liikumised ilmselt ei tähenda suurt midagi. Isegi kui sul juba mõne tonni eest midagi käes on, siis sellest lahti saamisegagi probleem.

  4. Tarmo

    Kas on kedagi lõuna eestis kes suudaks maalt ja hobusega mehele selgeks teha optsioonidega ja futuuridega kauplemise? Olen valmis eratunde võtma et asjast aru saada. Vastavat kontot veel ei oma sest ei tea kas sellel mingit mõtet ikka on kuna nn tagatisraha on alustajale suht suur.

  5. Roosaare

    Ma ise panustasin läbi DTO shorti ja siis plaanin kukkumise jätkudes selle raha eest USOt osta. Võib muidugi ka futuure ja optsioone näppida, aga algajana hoian neist pigem eemale. Veelgi rahulikum on ilmselt osta Exxonit vm naftatootjate indeksit. Lühiajaliselt saab mängida ka UCO-ga (2x oil, DTO vastand). Veel on võimalus osta Oil Service indeksit OIH. Võimalusi jagub.

  6. hoks

    Nafta sedavõrd kiirelt jaanuari lõpuks siit küll kuhugi tõenäoliselt ei põrka. Naftariikide vahel jagub raske kaaluga pingeid millede ego vitsa murdmise kergusega vaevalt lahendatakse. Ja üks asi on riikide eelarvete tasakaal ning teine asi kasumi suurus. Samuti on siiski küllalt võimalik, et peale esmast põrget või põrkeid näeme alles tegelikku põhja (nii või teisit on raketina tagasi ülesse projektsioon alusetu isegi kui see realiseerub).
    Aga etf-id? Milleks küll, need vajuvad, pöördeid aga pole võimalik kergusega ennustada. Osad nendest ei taastu üle oluliste varasemate läbimurdetasemete, potentsiaalset kasumit maksimum 30%! ja teised langevad kui tegelik hind kuhugi ei liigu. Aga korralik aktsia taastub ja on langenud ehk selle sama 30%, võib tõusu jätkata ja maksab tänaste hindade juures vahest eriti prisket dividendi. Võib-olla seekord te ei eksi aga pidage silmas, koguvalimist saab see olla ääretult väike õnnestumise protsent.
    Tarmo, optsioonid ja futuurid, minu alandlik aga loodetavalt siiras arvamus on, kõigepealt võiks kõndima õppida mitte nugade loopimist harjutada aga kui esimene osa juba selge siis pöördu gruppide poole kes sellest ka tegelikult miskit jagavad. Seejärel tule ja selgita minulegi. 🙂

    • Tarmo

      Ei ma nüüd kohe torma nuge loopima! 🙂 Olen aegajalt seda optsioonide-futuuride teemat piilunud aga mitte kuidagi ei õnnestu saada ülevaadet, kuna oleks neid mõtekas näppida ja millised on tehinguga reaalselt kaasnevad kulud. LHV trader kontole vaja kanda 5000 USD siis saad konto avada. Mis ma sest kontost avan kui ma võib-olla saan aru et see pole üldse minu liivakast?

  7. Hugeli

    Kui Äripäeva uskuda, siis on “lõppes” rubla juba eile ära:

    Tänase suure kukkumise tulemusel sai rublast maailma kõige halvem valuuta, mis on aastaga kaotanud üle 100 protsendi oma väärtuses.

    Nad tegid seal küll korrektuuri teksti, aga ikkagi 😉

  8. oik

    USOt pikemalt käes hoides kaotab ta contango tõttu oma väärtust, seega tekib olukord, kus näiteks nafta hind on poole aasta pärast samas kohas kus täna aga USO on kukkunud 5-10%. Ultrashordid on veelgi hullemad. Aga eks nende commodititega on juba nii, et futuuride ülerullimine maksab ja pikema sihiga neid suht keerukas hallata. Mitte nii likviidne etf USL mis hoiab 12 kuu futuure silub veidi seda contango effekti, kuid samas jälle kui alusvara peaks kiirelt tõusma, ei liigu nii kiirelt kaasa kui seda näiteks USO. Nii et kahe otsaga asi. Ise olen müünud kolme suure naftaettevõtte aktsiatele rahast väljas put optsioone 15a aprilli tähtajaga. Preemia on taskus ja kehvemal juhul kukuvad aktsiad aprillis kontole aga kuna dividenditootlus loodetavasti püsib ka tulevikus siis pole probleemi neid endale mõneks ajaks portfelli jätta.

  9. lasmet

    Näiteks, SNGSP-l on raha kontol (USD-s) umbes kaks korda rohkem kui tema kapitalisatsioon. Dividenditootlus on ka suur. Kolmanda kvartali aruanne on suurepärane. Ei ole sanktsioonide all. Aga küll on teised riskid.

  10. r:ruudus

    Cramer: Oil will get worse before improving.
    Kui see vend kusagil sõna võtab, siis on tegemist headline infoga, mis on mõeldud kärbestele.
    Kas nüüd põhi lähedal?40-45 kandis, kuigi suht pimedas kobamine.
    ps! ma tegin UCOga proovi ja panin kahjumiga kinni 11>10, samuti väga spek pos. Õnneks lennufirmad hedgevad.

  11. Roosaare

    Võtsin täna lossi vastu – raha läheb mujale vaja ja ei taha nafta hinnaga võidelda. Nagu ütles W. Buffett “if you bring nothing to the party, why would you expect to leave with smth?”.

  12. r:ruudus

    Uus katse UCOga ja reedese/tänase spike peale eelturul 2/3 väljas. Midagi naftas toimub – short covering või ajutine toetustase. Kirjutavad, et auke pannakse kinni ja seda oodatust enam. See toetab. Samas tuli info, et USAl oodatust suuremad varud. Eelmise lossi tegin tasa ja natuke peale, aga nüüd tulevad jälle airlines alla. Nokk kinni-saba lahti. Millal saabub siin maailmas rahu?!:)

  13. r:ruudus

    Viimase osa müüsin 3 veebr hinnaga 8.85 pealt (ost 6,8). Minu jaoks mõneks ajaks kõrval see spekull. Kuigi julgeks teha kohvipaksu pealt ennustuse, et enne kui nafta hakkab kallinema, jõuab veel odavneda. See vast oli esimene proov hinnatõusuks või ka short cover.

  14. r:ruudus

    UCO premarketil müstilised 6,66usd. Vastukaaluks on usd meie valuuta vastu korralikult rallinud, aga ikkagi. Siin ühes kõrvalteemas võtsid mehed julgelt SDRL – peavad ikka kõvad kerad olema. Ettevõte ise on end ka niivõrd üles võimendanud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *