Aeg 2014. aastale joon alla tõmmata vol.1

posted in: Kuu kokkuvõte, Üldine | 1

Veetsime tänase päeva Loro Parques ja õhtul võtsime väikese Lambrusco (vaadates samal ajal ETVst uudiseid ja tõstes klaasi Hardo Aasmäe mälestuseks). Mõtlesin enne magama minekut, et vaatan oma detsembrikuu blogipostitusi (leidsin need alates 2006. aastast) ja koostöös veiniklaasiga tuli väike nostalgia peale. Küll on aeg ikka ruttu lennanud – alles oli meie pulm Havail ja 100+% aktsiatootlused back-to-back 2009 ja 2010 ning nüüd saab alguse juba 2015. Tegelikult oli mul plaan aasta kokkuvõte alles homme teha, aga sain varasematest blogipostidest piisavalt inspiratsiooni, et juba täna alustada.

Niisiis, vaatasin, mis olid minu ootused 2014. aastale umbes-täpselt aasta tagasi. Olin kirjutanud järgmist:

“Ootan Tallinna Vee-lt dividende vähemalt 0,90 eurot aktsia kohta. Aktsiatega plaanin pigem hoida konservatiivset joont ja ehk suurendada veidi Olympicu ja SFG positsioone. Senisest veelgi suuremat rõhku tahaks panna IsePankuri ja Omaraha investeeringutele. Alustasin isePankuris 2013. aasta augustis ja Omarahas alles novembris. Uuel aastal kavatsen sinna oluliselt raha juurde paigutada.

Kinnisvarasektoris tahaks teha teoks esimese kortermaja tehingu (kui asjaolud peaksid ideed toetama) – kuigi hinnad on kõvasti kerkinud, siis usun, et buum kestab veel vähemalt paar aastat.

USA aktsiatest ja spekuleerimisest hoiaksin parem eemale, sest kogemus on näidanud, et puudu on nii heast ajastusest kui ka raudsetest munadest ;)”

Kuidas siis tegelikkus oli? Tallinna Vesi maksiski 0,90 eurot aktsia kohta dividendi. Suurendasin ka OEG ja SFG positsioone. Kui 2013. aasta lõpus oli mul IsePankurisse pandud 5000 eurot ja Omarahasse 8000 eurot, siis 2014. aasta lõpuks oli Bondoras 55,500 ja Omarahas 10,300 eurot. Nii, et ka selle lubadusega sain hakkama. Täpsemalt annan numbrilise ülevaate nii dividendidest kui ka intressidest homme, kui ma arvutile ID kaarti suudan taha ühendada.

Kinnisvaras saime samuti plaanitud asjadega hakkama – lisaks esimesele kortermajale suutsime suvel osta ka terve posu 12-ruuduseid pisikortereid ja esimest korda kasutasime kinnisvara finantseerimiseks ka pangalaenu. Tore on vaadata, kuidas iga kuuga saab laenujääk väiksemaks ja minu ning Kalle pensionisammas kasvatab musklit 😉

USA aktsiate ja spekuleerimisega niihästi ei läinud – kauplesin aasta jooksul Applega (lõpuks läksid aktsiad 95 pealt müüki) ja detsembri keskel võtsin suurte süümepiinadega lühikese positsiooni DTO-s. Tegemist puhtalt adrenaliini- ja “ma ei taha näha, et bensiin hakkab jälle tõusma ja ma ei teeninud sellelt midagi”-tüüpi tehinguga. Suurte süümepiinadega, sest ma tean, et puht ratsionaalselt poleks pidanud seda tehingut tegema. Minu ainukesed vastuargumendid on, et kui nafta peaks edasi kukkuma, saan oma autode bensiinipaaki odavamalt täita ja positsioon on piisavalt väike, et minu üldist rahalist olukorda mitte eriti mõjutada. Ilmselt olen hakkanud oma mune taaskord suuremaks hindama 😉

Spekuleerimise alla võib ka lugeda SAF Tehnika positsiooni taastamise ja Grindeksi osakaalu suurendamise. Kevadel sain mõlemist (SAF Tehnikast täielikult, Grindeksist osaliselt) lahti ja nüüd novembris-detsembris sai neid odavamalt tagasi ostetud. Usun, et lähiaastatel laekub neilt päris korralikku dividenditulu (mida ka juba näha on – märtsis laekub Grindeksilt 0,94 eurot aktsia kohta ja SAF maksis juba 0,04 eur ja jaanuaris veel 0,02 eur).

Mida veel 2014. aastas esile tõsta? Ilmselt oli päris oluline üritus märtsis toimunud Tony Robbinsi koolitus, kus ma otsustasin koos perega aasta lõpus Tenerifele kolida. Pean tunnistama, et see oli väga hea otsus – siiani oleme küll kõik selle puhkusega väga rahule jäänud. Lisaks sain sealt koolituselt motti, et saada valmis Rikkaks Saamise Õpiku teine trükk ja võtta kaalus piisavalt alla, et saada kätte korralik Cube võistlusratas, millega suvel edukalt osaleda Estonian Cupi sarjas. Eesmärgiks oli tulla 500 sisse, kokkuvõttes sain aga lausa 352. koha (lisaks ka ühe õlamurru, hammaka põlve ja kaelanikastuse). Lisaks sellele eesmärgile sai 2014. aastal veel täidetud eesmärk #8 (osta SUV), #43 (suvekorter mere ääres), #88 (El Teide otsa maanteerattaga) ja #90 (osta kortermaja).  Suhteliselt ostukesksed eesmärgid ;( Aga olin lähedal ka eesmärk #67-le (Jakoga kummipaadiga kalal) – kalal käisime ja saime koguni ahvena ja paar kokre, aga ilma kummipaadita… Ka # 86 eesmärgist (10,000 km rattaga) jäi veidi puudu – olin graafikus kuni 15. jaanuarini aga siis hakkas tasapisi ära vajuma… Lõpuks jäi umbes 5999 km puudu (ja seda ka pärast viimast meeleheitlikku 260 km pingutust jõulude ajal). Maybe next year 😉

Muidugi jääb aastat meenutama ka Chris Adamsi traagiline surm ja ühe epohhi lõpp…

Homme siis annan lähema ülevaate, kuidas aasta numbriliselt läks (lootes, et Yosemite ja ID Kaart saavad ikka sõbralikult läbi).

  1. Tauri

    Ehh, käisin kirjakastis piilumas mitu korda viimaste päevade jooksul, et Jaagu aastakokkuvõtet lugeda, kuid teavitust ei tulnudki. Alles nüüd avastasin, et oled 2 postitust kirjutanud – kas meililist ei tööta?

    Kokkuvõte jällegi väga tubli ja tekitab endalgi mõtet, et 2015. aastal võiks mingisuguse aktiivse (spordi) eesmärgi endale panna. To live more meaningful life!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *