Oktoobrikuu kokkuvõte

ChrisJälle on käes juba novembri esimene nädal ja pole veel jõudnud oktoobrist kokkuvõtet teha. Ilmselt paljud lugejad teavad, et eelmisel pühapäeval hukkus traagilises mootorrattaõnnetuses minu müügijuht, mentor ja hea sõber Chris Adams – see on meil siin elu päris peapeale pööranud. Sellised ootamatud sündmused panevad ennastki oma elu ja tegemiste üle pikemalt järgi mõtlema – kas on ikka mõtet stressata liiklusummikute pärast, pidada mingi vana jama pärast kellegagi pikka vimma ja mõelda, et las laps kasvab suuremaks, küll siis jõuame koos asju teha. Usun järjest rohkem, et 50% klubi ei käi mitte ainult raha kohta, vaid elu kohta üldiselt – tuleks elada 50% tänases päevas ja 50% tulevikule mõeldes – siis ei jää unistused homset ootama aga samas ei ole Sa ka ülehomme pankrotis. Chris täpselt niimoodi elaski!

Teine suur sündmus oli RSÕ uue versiooni trükki minek. Oleme Mariaga seda viimistlenud ja vigu otsinud juba mingi 2-3 kuud ja lõpuks pressisid tähtajad nii peale, et tuli lihtsalt parendustele joon alla tõmmata ja trükki saata. Igatähes peaks 17. novembril raamatud kätte saama ja siis on need jälle saadaval ka raamatupoodides ja lisaks saab otse minu käest tellida pühendustega raamatuid. Sisu on juures ca 50 lehekülge, eelkõige viimases osas.

Aga asjast ka. Oktoobris sain tagasi paar varem väljaantud laenu ja investeerisin selle raha Balti aktsiatesse. Täpsemalt OEG-sse, Grindeksisse ja SAF Tehnikasse. Viimane tundub mulle hetkel eriti põneva investeeringuna – eile tulid välja ka nende viimase kvartali tulemused ja ettevõte on päris odav. Ehk siis, 2 eurose aktsiahinnaga maksab kogu SAF Tehnika veidi alla 6 miljoni euro. 30. septembri seisuga on aga ettevõttel raha pangas 5,5 miljonit ja võlga ei ole. Ehk siis kogu üritus maksaks pärast raha väljamaksmist (Lätis ei tule dividendide maksmisel ettevõttel ka enam lisatulumaksu maksta) ca 500 000 eurot. Selle eest saaks siis tootmisüksuse, 1,3 miljoni eest laekumata arveid ja kui maksaks ära maksmata arved (kokku ca 2 miljonit), jääks varusid ja valmistoodangut veel alles enam kui 2,5 miljonit eurot. Nii, et tundub odav hind. 14. novembril tullakse välja ka dividendiettepanekuga. Minimaalselt ootaks dividendiks eelmise aasta kasumit (0,03 eurot aktsia kohta) aga lisaks on ettevõttel võimalik maksta erakorralisi dividende. Raha selleks justkui oleks.

Laenuturul oli selline tavapärane tiksumine. Bondorast laekus rekordiline kuuintress (1174 eurot), Omarahast 122 eurot. Bondoras tuli hapusid laene kuuga juurde 707 eurot, nii et kui see maha kanda, jäi tootluseks 10%. Omarahas oli seekord tootlus oluliselt parem (23%), sest punaseks ei läinud midagi. Kandsin veidi mõlemasse laenukeskkonda raha juurde ka.

Kinnisvaras ka suurt midagi ei toimunud, üürid laekusid, Stroomis oli esimene uputus ja Alajaama korter valmis vastavalt plaanile. Lisaks aitasime Maria emal kolida Äksist Haapsalusse, nii et nüüd saame ka ise rohkem Haapsalus kohvitamas ja suvitamas käia.

Novembris peaksid laekuma SFG dividendid ja midagi ehk SAF-ilt siis ka. Lisaks on 22. novembril toimumas aktsiakoolitus.

3 Responses

  1. Kristo

    “Lätis ei tule dividendide maksmisel ettevõttel ka enam lisatulumaksu maksta”
    <– palun viidet

    Lisaks, kas oskate öelda, kuidas senimaani oli korraldatud Läti börsiettevõtte dividendide maksustamine Eestis? Hetkel küsib EMTA tulumaksu, kuigi Läti ettevõte on dividendide pealt juba tulumaksu maksnud. Olen selle teema kohta saatnud küsimused nii EMTAsse, LHVsse, LHV foorumisse ja mujale, kuid mingit konkreetset vastust pole kusagilt saanud. Selle viite järgi saan aru, et taolisel juhul tulumaksu Eestis maksma ei pea (viide: http://foorum.emta.ee/viewtopic.php?f=27&t=61310)

    Kusjuures huvitav on see, et kui seda dokumentaalset tõendit näiteks Olainfarmilt taotlesin, siis minu 3 kirja peale pole mitte ühtegi vastust tulnud, isegi kui saatsin kirja, kus küsisin, kas nad on mu kirja kätte saanud. Läti maksuamet aga minu ingliskeelse kirja peale saatis vastuse läti keeles. Google translatoriga võis aimata, mida nad vastata üritasid.

  2. Märten

    SAF Tehnika otsustas maksta nüüd kas 0,02€ või 0,04€ aktsia kohta dividende. Vaadates vaba raha hulka kontol on see kerge pettumus, samas teisest küljes, äkki suudavad ettevõtte positsiooni vel parandada.

    Tahaks vähemalt loota et nad raha lihtsalt kontol ei hoia vaid kuhugi tootlust teenima suunavad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *