Mõned mõtted pärast puhkust

posted in: Investeerimine, Personaalne, Üldine | 2

vesipiipJõudsime eile perega tagasi nädalaselt töö- ja puhkusereisilt Türgist. Eesti ilm võttis meid vastu suhteliselt lahkelt, kuigi tuleb tunnistada, et Türgi kliima vastu ei saa. Igal hommikul läks uni kell 7 ära, päike paistis helesinises taevas ja vesi meres oli 20-25 kraadi vahel. Üldse tundub mulle, et perepuhkuseks on Türgi nädalased charterreisid väga sobivad – ja ka hind on täitsa mõistlik. Minu andmetel maksis meie nädalane ultra all-inclusive reis koos lennuga alla 800 euro inimene. Ma ei ole kindel, kas ma just selle summa väärtuses suutsin seal süüa-juua (kilo tuli hoolimata tihkest tennisegraafikust juurde siiski küll), kuid väga palju alla ka ei jäänud. Nii, et saunad, ujumised ja päevituse sai justkui tasuta kauba peale 😉

Vahepeal sain kirja ühelt investeerimishuviliselt, kes oli uurinud, kus pangas on kõige soodsam enda indeksfondide portfelli looma hakata. Ja selgus, et LHV Pank pakub teenust nimega Broker, kus ka välismaiste aktsiate ja ETF-ide hoiutasu puudub. Lisaks on teenustasu 15 dollarit tehingu kohta, mis on oluliselt odavam kui tavalisel investeerimiskontol. Helistasin igaks juhuks LHV-sse ja küsisin maaklerilt kinnitust ja tõesti-tõesti – kuigi Broker on tegelikult mõeldud kauplemiseks, on ta hetke teenustasudega ka väga sobiv pikaajaliseks investeerimiseks. Ainukeseks pahupooleks ongi ehk see, et tegemist on kauplemiseks mõeldud platvormiga (kui ma ei eksi, siis Saxo Banki poolt tehtud) ja nii on vajalik teatav distsipliin, et liigsetest tehingutest (näiteks 200 kordse võimendusega valuutakauplemine) hoiduda. Lisaks on vajalik 500 eurone algkapital.

Lõpetuseks tahaksin jagada veel ühte mõtet, mis jooksis läbi nii RSÕ Praktikas koolitusel kui ka eilsel “Tark Raha” seminaril (ma ise sinna kahjuks ei jõudnud, aga lugesin Äripäeva kajastust). Kui Sul finantskapitali (loe: raha) ei ole, siis ei ole mõtet panna tohutus koguses aega ja energiat sellele, et üritada olematule rahale võimalikult kõrget tootlust saada. Pigem tasub panna energiat algkapitali teenimisse (reeglina kas efektiivsem palgatöö + sääst või ettevõtlus). Kui Sul on investeerimiseks 1000 eurot, siis ei ole väga vahet kas teenid tootlust 10% või 20% aastas (täpsemalt on vahe siis veidi üle 8 euro kuus). Samahästi võid jätta korra nädalas Olümpias kohvi ostmata (2,40 korda 52 nädalat teeb kokku lausa 120 eurot). Küll on aga oluline investeerimisega alustada ja luua endale õiged harjumused. Kusagilt aga läheb ebamäärane ja laialivalguv piir, kus investeerimisoskus muutub olulisemaks kui säästmine või uued sissetulekud. Kõige ilmekam näide on oma ettevõtte müünud inimene, kes istub näiteks 3 miljoni euro otsas ja peab nüüd õppima sellega toimetama. Sellise summa juures on 10% aastatootluse erinevus 300 000 eurot ehk 25 000 eurot kuus. Olümpias kohvi ostmine (või isegi topeltsalati juurde lisamine) enam väga suurt mõju ei avalda.

Ehk siis, kui raha on vähe, siis õpi investeerimist ÕPPIMISE pärast, mitte lootuses rikkaks saada. Rikkaks saamiseks on vaja luua kapitali, suurendades oma sissetulekuid ja olles vähemalt 50% (aga miks mitte ka 75%) Klubis.

P.S. Kui autode puhul on ostmine enamasti mõistlikum kui liising, siis kaameli puhul pigem vastupidi. 15 minutiline kasutusliising maksis kõigest 20 eurot (kaameli ostuhinda ei hakkanud isegi välja selgitama!). 😉

kaamel

2 Responses

  1. uumo

    Muide eilsel “Tark Raha” seminaril tehti ka sinu raamatule esinejate poolt reklaami.
    Igal-juhul tänud vihje (LHV Broker) ning suurepäraste motiveerivate blogisissekannete eest! Keep up the good work!

  2. Ahti

    Parem on vist siiski alustada investeerimist väikestest summadest ja õppida asja käigus oma vigadest. Siin meenub üks inimene kes hakkas kriisi alguses investeerima aktsiatesse, ise samal ajal LHV foorumis päevikut pidades. Kokku läks tal õppetund maksma üle 200 000kr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *