Hea nipp halbadest harjumustest vabanemiseks

posted in: Personaalne, Üldine | 0

IMG_2321Avastasin hiljuti, et olen endale vaikselt harjutanud sisse rumala harjumuse süüa õhtul teleka ees jäätist ja muid snäkke (mingil õhtul läks lausa 3 tükki pizzat ja klaas veini). Muidu polekski väga hullu (rattamaratonid neutraliseerivad kalorid ära) aga magama jääda on kole kehva kui miski kõhus muliseb. Mõtlesin, et jätan selle harjumuse maha ja enam õhtuti ei söö… kuni järgmise õhtuni (ilmselt oled ka täheldanud, et täis kõhuga on lihtne teha vähem söömise plaane). Pidasin veidi aru, et kuidas ennast kätte võtta ja mulle meenus väike nipp, mida ka Warren Buffett kasutas oma kehakaalu kontrolli all hoidmiseks.

Nimelt tegi ta oma laste ja abikaasaga kihlvedusid, et kui ta mingiks ajaks x kaalus pole, annab ta neile teatava summa raha. Kuuldavasti olevat ta lastele isegi mitmetuhandelisi tshekke välja kirjutanud, aga allkirja sai tshekile ainult juhul kui Warren murduks. Ja loomulikult ei murdunud ta kunagi.

Kasutasin sama nippi – tegin oma abikaasaga kokkuleppe, et iga kord kui ma midagi pärast kella 20.00 söön, võib ta minult 20 eurot sisse kasseerida ja selle eest midagi eriti (minu jaoks) jaburat osta. Nüüd pesen kolmveerand seitse hambad puhtaks ja pole enam mingit jäätiseisu. Sama nipp aitas tegelikult mind paar aastat tagasi ka 17 kilo kaotada. Nii, et kui Sul on probleeme näiteks hilinemisega – kuuluta Facebookis jäävee pähe valamise asemel avalikult, et iga kord kui Sa kuhugi hilined, maksad sind ootama pidanud inimesele 20 eurot – luban Sulle, et edaspidi on inimestel hea meel kui Sa hiljaks jääd ja Sina ise enam hiljaks jääda ei taha.

Inimene on kaval loom ja tahtejõud on piiratud ressurss – kindlam on paika panna reeglid ja piits (präänik minu jaoks näiteks eriti ei toimi).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *