Juulikuu kokkuvõte laenuturult

Ksharkäes on juba 5. august ja puhkamise tempo on nii kiire olnud, et polegi varem mahti saanud juulikuust kokkuvõtet teha. Veetsin terve eilse päeva vennaga koos mörti ladudes ja kruusateed üles kaevates – kuigi selg sai pruuniks (pigem isegi punaseks) ja trenni sai ka (kogu keha valutab), siis lõpptulemusena pean tunnistama, et head ehitusmeest minust ikkagi ei saaks – päevast-päeva niimoodi rassida tapaks ikka päris ära. Seda parem on heita pilk oma laenuportfellile ja näha, et hoolimata minu kehvast etteastest füüsilise töö maailmas, suutis raha juulis siiski ilusti oma tööd teha… (ehitamine muuseas on päris kallis ka, kes oleks osanud ette kujutada, et 5 tonni kruusa läheb maksma üle 200 euro ja saadud hunnik pole üldse väga suur. Kuni seda ei hakka labida ja käruga laiali vedama – siis on 5 tonni jälle suur kogus).

Laenuturul toimus juulis nii palju, et hakkasin taas ka OmaRahas raha välja andma. Peamiseks põhjuseks oli asjaolu, et analüüsisin veidi lähemalt oma portfelli ja selgus, et minu suure hapuks läinud laenude osakaalu põhjuseks oli liiga madala krediidiskooriga laenajatele raha andmine. 86-st hapuks läinud laenust olid vaid 4 kõrgema kui 901 skooriga. Muutsin oma profiili ümber ja nüüd annan laenu vaid 901-1000 skoorile, 30 eurot korraga. Välja läks kõik mis sisse panin, ehk siis 1000 eurot + varasemate laenude laekumised. Kokku investeerisin OmaRahasse juulis 42-e laenu kokku siis 1260 eurot. Netointressiks 24-27% aastas. Nii, et kokkuvõttes pean tunnistama, et olen veidi ülekohut teinud OmaRahale ja minu jubeda statistika põhjuseks oli liiga liberaalne krediidipoliitika. Eks aeg annab arutlust kuidas need uues laenud tagasi tulevad.

Bondoras oli selline rahulik kuu – lisasin kontole 500 eurot ja muus osas re-investeerisin tagasi tulnud laene ja intresse. Juulis laekus rekordilised 1157 eurot intressi ja 1371 eurot põhiosa. Hapuks läks laene 339 euro eest, kokku on punases augusti alguse seisuga 1334 eurot. Kuu jooksul sain kaheksa isepakkuja laenu täies ulatuses (250 eurot laenu kohta) ja mõned väiksemas osas, lisaks korjasin 50-100 euro kaupa ka Bondora+ laene (abiks olid soovitused Bondora Fellows grupis FBs – aitäh!) Kokku läks juulis välja veidi üle 3000 euro.

Muude laenude osas on endiselt töös üks hüpoteeklaen ja andsin välja 2800 eurot endisele töökaaslasele äri alustamiseks (intressiks 15% + pudel punast veini, tagatiseks eraisiku käendus).

Üritame veel suvest viimast võtta, järgmisel laupäeval on Otepääl järjekordne rattamaratoni etapp (sõitsime selle eelmisel pühapäeval läbi ja ütlen kohe, et 1 pudeliga rajale minna oli hullumeelsus!) ja tahaks kuhugi kontserdile ka veel jõuda…

5 Responses

  1. Karl

    Kuidas börsil läheb ning milline Su nägemus mõtted on (6-12 kuu osas)?

  2. Roosaare

    Vaatan vaikselt kuidas SFG põhjamutta vajub ja peksan pead vastu seina, et ma ikka pole raatsinud veel BRK aktsiaid ära osta… 😉 Praegu rohkem fookus laenu ja kv sektoril.

    • Ailar

      Arvestades praegust SFG aktsia hinda, kas on sul plaanis neid juurde soetada?

  3. Roosaare

    Kui vaba raha vedeleks kontol, siis osade kaupa isegi võiks. Samas SFG ise ostab neid vaikselt tagasi, nii et minu osa firmast aeglaselt suureneb nagunii. Mul on tunne, et Venemaa hirmus võib siin turg veel omajagu kukkuda.

  4. ott

    Kas oskate öelda, kas Bondoras käsitsi juurde valimine mõjutab ka isePakkuja järjekorda?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *