Juunikuu kokkuvõte laenuturult

posted in: Laenamine | 15

sharkVäljas peaks olema suur suvi ja eilsega sai esimene pool 2014. aastast ühele poole. Isegi Tallinna börsil tehti väike “vaateakende ilustamise” ralli ja üldse lõhnab turgudelt sellist tipulähedast rahulolu ja stabiilsust. Sattusin eile Silvano aktsionäride koosolekul rääkima ühe pankrotihalduriga, kes samuti ütles, et turul on täielik vaikus – odav laenuraha tõstab kõiki paate ja hetkel pole palja-tagumikuga-mehi näha (“A rising tide lifts all boats. It’s not until the tide goes out that you realize who’s swimming naked.” – Warren Buffett). 

Samas ei julgeks ka mingit üldist krahhi kuulutada, sest ka neid on palju, kes juba kuid ja aastaid rahas istuvad ja metsa varuvad (LHV Pensionifondid teiste seas – ainuüksi L fondis istus mai lõpu seisuga enam kui 100 miljonit eurot Swedi nõudmiseni hoiusel, see oli enam kui 40% fondi varadest). Üldiselt oleks parimaks tipukuulutajaks see, kui ka Viiseman murduks 😉

Tagasi teemasse. Juunis ma ühtegi hüpoteeklaenu välja ei andnud, kuid vanad laenud said uuesti järje peale. Bondorasse kandsin sisse 500 eurot, sest isegi vana raha ei taha hästi välja minna 😉 Sain kuu aja jooksul isePakkuja abil välja antud 9 laenu ja need ka mitte täies mahus. Lisaks investeerisin kaheksasse Bondora+ laenu käsitsi. Kokku sai juunis välja antud laene 2800 euro eest. Raha laekus põhiosast 1319 eurot ja intresse tuli rekordiliselt 1134 eurot. Kuu aja jooksul läks hapuks 462 euro eest laene (kokku on punases mul nüüd 995 eurot). Võtsin tootluse arvutamiseks kasutusse uue süsteemi – nüüd lahutan teenitud intressist igakuiselt juurde lisandunud punases laenud kohe maha. Nii on arvestust veidi konservatiivsem ja näitab paremini ka tegelikkust (kuigi viitajaga!). Puhast intressitulu (pärast halbade laenude maha-arvamist) laekus seega siis 672 eurot. Olen sisse pannud kokku 52 500 eurot ja selle pealt oli siis juunikuu tootluseks ca. 15% (kuna olen varasemad tagasimaksed re-investeerinud, siis tegelik tootlus veel veidi väiksem).

Omaraha läks alguses täitsa meelest, pole sinna uut raha peale kandnud, juunis kandsin veel 450 eurot välja. Kokku on mul Omarahas nüüd raha 5720 eurot. Selle summa pealt teenisin juunis intresse 99 eurot, põhiosa laekus 354 eurot. Punases olevate (90+ päeva viivises) laenude jääk jõudis kuu lõpus rekordilise 1446 euroni, kollases olevate laenude summa vähenes 999 euroni. Kuna uut raha pole sisse pannud, siis on see ka normaalne nähtus. Kokku olen siis Omarahast praeguseks teeninud 777 eurot intresse ja punases on endiselt ligi kaks korda suurem summa. Võin jätkuvalt väita, et Bondora numbrid on oluliselt paremad.

15 Responses

  1. Indrek

    Väga huvitav ja väärtuslik igakuine ülevaade lugemiseks ja võrdlemisek ka kõigile teistele isepankuritele. Teed tänuväärt asja! Täpsusta palun kas “hapude” laenude all mõtled “Üle 60 päeva viivises”?

  2. Peeter

    Vaatasin enda Bondora/isePankur konto ka üle ja kirve meetodil arvutades on mul tootlus alla 5% kuigi see keskkond ise näitab 24,72%.
    Jõudsin tulemuseni nii, et raha jäägina võtan arvesse vaid Tagasimaksmisel oleva summa + vaba raha. 6000 välja antud eurost eelmisel suvel on tänaseks juurde tulnud vähem kui 300 eurot. Lisaks on mul siis veel viivises 701,50 euro eest laene ja üle 60 päeva viises 945,72 eurot laene ning need viivises olevad laenud kasvavad juba kuid samas tempos nagu teenitud intressid on kasvanud ehk ca 140 eurot intresse peaks see kuu laekuma ja umbes samas suuruses läheb jälle laene viivises seisu juurde.
    Juurde pole raha pannud eelmisest septembrist saadik ning igakuiselt kannan tagasi tulnud raha keskkonnast välja. Eesmärk on sissepandud raha tagasi saada ja võimalik, et siis juurde teenitud rahal lasta edasi tiksuda.

  3. 1silm

    Kas kellelgi kogemusi nn. punases laenudega? Olete neid mingil hetkel tagasi saanud (intressidega) ?

    • Peeter

      Eks osa neist tuleb tagasi mingil hetkel.
      Samas mul on portfellis ka paar laenu päris isePankuri algusaegadest, mis ei tule kunagi tagasi kuna tegemist oli kellegi teise idenditeedi kasutamisega ehk pettusega. Tol ajal puudus isePankuris korralik täiendav kontroll.

  4. Rainer Ploom

    Mina arvutan tootlust veidi optimistlikumalt. Vaatan kuu alguses välja antud laenude jäägi ja vaatan kuu lõpus teenitud tulu.

    (Kuu jooksul teenitud tulu/Kuu alguse laenujääk)*12= aasta tulu protsentides
    Näiteks: Välja antud laenude jääk kuu alguses 9820€, Kuu lõpuks tuli tulu 190€
    190/9820*12=23%

    Keskmine tulu kuude lõikes veidi muutub, aga kõikide aegade keskmine on olnud 25%. Mõni kuu parem, mõni kuu kehvem. Viimsed kuud on olnud 23-24% vahel, kuna olen vahepeal andnud väiksema intressiga laene.

    Mulle tundub selline süsteem palju ausam, kui “kirve meetodil”. Osad laenud jäävadki võlgu, aga osad tulevad tagasi koos viivistega, mis teeb saamata jäänud osa tasa.

    Eelmine kuu läks Bondoras Isepakkuja abil välja 46 laenu.

    • Peeter

      Kas Sa tulust arvutasid viivisesse läinud laenud põhiosa maha?
      Muidu mul on ka tulu täitsa ok, kuid nagu arvutada maha viivisesse läinud laenude põhiosa, siis saab tulemuseks väga 0 lähedase numbri.

        • Peeter

          Selge. Siis ongi optimistlik arvutus. Enda kogemuse põhjalt saan öelda, et mõned laenud on aastaid viivituses ja nagu öeldud, siis mõned laenud ei tule kunagi tagasi (sest tagantjärgi on teada, et tegemist oli pettusega).

  5. Maido

    Kuna Jaagu blogi loeb palju inimesi kes on varasemalt hüpoteeklaene juba väljastanud või on plaaninud oma esimest laenu välja anda. Siis pakun välja suurepärase võimaluse finantseerida üht kinnisvaratehingut, hüpoteegivaba ning heas asukohas asuva korteri tagatitsel.

    Täpsema info saamiseks helistada 59 057 465 või saata meil: maido.luiste@gmail.com

  6. Peeter

    Tere Jaak, millised on olnud Teie senised kogemused Soome, Hispaania ja Slovakkia laenudega, kas neid tasub samuti oma eralaenude portfelli lisada?

    • Priit

      Kuna Jaak pole sulle vastanud,siis ehk huvitab ka teiste kogemus.Olen katsetanud kõiki maid ja minu kogemus järgmine:konkurentsitult parim Eesti (0 % punane),järgneb Soome (12 % punane),Hispaania (33 % !!! punane).Nimetatud protsentide arvestuse aluseks ainult kategooria A 1000 laenud.Slovakkiat ei saa veel välja tuua,kuna laenude väljaandmisest liiga vähe aega möödas.Eks tasuvuse kohalt saab igaüks ise järeldused teha.Mina näiteks Hispaaniasse enam ei laena… 😉
      NB! punane=laen on muutunud täielikult sissenõutavaks.

  7. Roosaare

    Kiired ajad puhkamiseks, pole olnud mahti vastata jah. Ma ka olen eelistanud Eestit, Soomega oli alguses väga halvad kogemused

  8. Kristjan

    Kas Jaak oled “tulud/kulud online formiga” ehk siis pandora+ laenudesse jõudnud investeerida? Ise andsin prooviks paarikümnele et vaadata milline tagasimaksmise distsipliin on ja kas erineb kontrollituist märgatavalt. Võin millalgi ka lühikese kokkuvõtte teha nende kohta. Huvitav oleks muidugi kuulda teiste pandora+ kogemusi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *