Mai kokkuvõte laenuhaina

posted in: Laenamine | 23

sharkJa jälle oleme kõik kuu aega vanemaks saanud 😉 Olen ise paar nädalat USA-s reisil, kuid tänu ID kaartile on samal ajal võimalik Eestis muretult edasi tegutseda. USA-s sellist luksust pole, nagu Kalev mainis FB-s: “USAs ju digiallkirjasüsteem täiesti olemas. Kirjutad pastakaga alla ja scannid siis sisse ja saadad kuhu vaja ning ongi DIGIallkiri!” Sellest tulenevalt on idee E-eestlaste loomisest väga äge – USA-katele kuluks ära küll! Aga tagasi teema juurde.

Laenuturul oli väga põnev ja muutusterohke kuu. Alustame positiivsest – esimest korda ületas minu Bondoras teenitud intress 1000 eurot kuus! Samuti sain välja anda paar päris headel tingimustel hüpoteeklaenu ja sain tagasi ühe varem antud 18% aastas intressiga ilma tagatiseta laenu. Negatiivse poole pealt on mul hetkel üks hüpoteeklaen “kollases” – maksetega on kaks kuud hiljaks jäädud ja varsti peame hakkama läbirääkimisi pidama või koguni tagatise kallale minema (siit saaksin siis ka uue põneva õppetunni ehk kuidas hüpoteeklaenu tagatist realiseerida). Aga see selleks.

Bondoras toimus mais suur muutus – laenude andmise korda muudeti võrdsemaks ja sellest tulenevalt on laenude välja andmine muutunud aeglasemaks. Olen sellest juba varem pikemalt kirjutanud ja ka Bondora on oma uudiskirjas puust ja punaselt uued reeglid selgeks teinud, nii et liiga põhjalikult sellest enam ei räägiks. Kui lühidalt kokku võtta, siis nüüd tasub isepakkujas panna selline intress, milega reaalselt oled nõus laenu andma ja pigem suurendada ühte laenu suunatavat summat (arvestades siiski ka hajutamist).

Ma ise muutsin oma isepakkuja AB 800-1000 Est intressi 15% peale ja ühte laenu mineva summa 100 eurolt 250 eurole. Neid laene läks poole kuu jooksul (muutuse tegin 14. mai) välja seitse – nii, et ei midagi nii katastroofilist kui esmapilgul tundus. Lisaks lasin 50 euro kaupa mõned laenud ka Soome ja Hispaaniasse, kuigi üldiselt olen endiselt Eesti fänn.

Lisaks tegin ka esimesed ostud järelturult. Kui esmapilgul tundus see päris keeruline, siis filtreid kasutades oli sobivate laenude leidmine tegelikult päris lihtne. Valisin veidi suurema põhiosaga laene, mis olid välja antud vähemalt 6 kuud tagasi ja mis polnud viivisesse läinud. Seejuures avastasin, et päris oluline on käsitsi iga laenu maksegraafik üle vaadata, sest päris sageli oli tegemist hapuks läinud laenuga, millele oli tehtud uus maksegraafik ja mis pealtnäha tegi laenu “korda”. Ma ise hoiaks esmapilgul neist siiski eemale, sest vanasõnagi ütleb, et “koer kes korra hammustab võib Sulle uuesti hambad p…ersse lüüa”.

Kokku läks mais Bondoras laene välja 4200 eurot, sellest 1500 eurot oli laekunud põhiosa, 1070 eurot laekunud intress ja ülejäänud panin ise juurde. Hapusid laene tuli veidi juurde, kuid ei midagi katastroofilist – kokku on punases 533 eurot enam kui 60 000 eurosest portfellist. Võrdluseks, OmaRahas on mul punases enam kui 1200 eurot 6000-st eurost. See on ka põhjus, miks ma eelistan Bondoras laenu anda 😉 Juunis peaks intressi laekuma juba enam kui 1200 eurot ja tundub, et rong läheb edasi ja laenud välja, küll kunagi jõuab ka 100 000 eurose laenumahu juurde.

bondora_laenaja_smallAhjaa, andsin oma esimese laenu ka Riigikogu liikmele. Ei teagi, kas see räägib head Bondora kohta või halba Riigikogu kohta, aga 15% laenu võtmine riigikogu liikme poolt tundub mulle veidi naljakas (samas ei tea ma tausta, nii et rohkem seda teemat ei puuduta!)

23 Responses

  1. morca

    Samuti sain välja anda paar päris headel tingimustel hüpoteeklaenu ja sain tagasi ühe varem antud 18% aastas intressiga ilma tagatiseta laenu. Negatiivse poole pealt on mul hetkel üks hüpoteeklaen “kollases” – maksetega on kaks kuud hiljaks jäädud ja varsti peame hakkama läbirääkimisi pidama või koguni tagatise kallale minema (siit saaksin siis ka uue põneva õppetunni ehk kuidas hüpoteeklaenu tagatist realiseerida).

    Äkki räägid sellest teemast natuke lähemalt? Kus sa neid hüpoteeklaene täpsemalt välja annad? Mis selleks teha tuleb? Kui pikk on üldiselt periood? Kuidas toimuvad laenu tagasimaksed? Mis hüpoteeklaenudel üldjuhul tagatiseks on? Kui suured on soovitud laenusummad? Mis on enamasti intressiks? jne…

    • Alderis

      Tahtsin just sama uurida, Jaak, aeg on küps oma hüpoteeklaenude elu ka avalikkusele järamiseks tuua!

      • Roosaare

        Need on kindlatele inimestele laenud, seega detaile ei saa väga avalikustada. Aga üldiselt on tegu kas mingi kv tehinguga või mingi muu investeeringuga mida inimene tahab laenurahaga finantseerida. Ma annan laenu alates 1,5% kuus intressiga.

  2. morca

    Kui endast rääkida, siis Bondora+ laene ma ise ei näpi. Ma muidugi ei tea täpselt, mis dokumente seal kontrollimisel aluseks võetakse (bondora+ laene seal kahesuguseid, ühed paistavad olevat vähemriskantsed), kuid kui rääkida Bondora+ laenudest, kus kontroll on tehtud vaid telefoni teel, siis need taotlused on mu arust ikka eriti riskantsed (ehk minu silmis neil pole kontrolli ollagi). Sisuliselt võivad mõned tegelased tanki panna näiteks kodutud ja võtta laenu nende nimele ja sealt sa ei saa tõenäoliselt mitte sentigi tagasi. Pealtnägijas oli ka hiljuti mingi keiss, kus kodutute abil peteti erinevatest smslaenu firmadest 200 000€ välja. Täpselt sama saaks teha ka siin.

    Olen Bondoras (endises isePankuris) aktiivne alates 2009 aasta teisest poolest. Tol ajal polnud ka laenuvõtjail mingitki taustakontrolli ja sel ajal käis sealt läbi igast petiseid (mõned tegutsesid lausa grupiviisiliselt, nt ühes logis mul kirjas 6 inimese nimed, kellele esitatud isepankuri poolt hagi võimalikus kuritöökoosseisu olemasolus), kust raha arvatavasti keeruline tagasi saada. Bondora+ laenudel on küll kõrgem pakutav intress, aga lõppkokkuvõttes kui seal mõne petise otsa satud, siis olgu see intress kasvõi 1000% aastas, ei pruugi sa sealt sentigi tagasi saada. Kõrge % lihtsallt head peibutuseks investoritelt raha kätte saamisel selleks, et laenutaotlus kindlasti täis tuleks.

    • Vaiko

      Tänud morca enda kogemuse kirjapaneku eest. Mul endal Bondora+ osas selline sportliik huvi juba, et näha mis toimuma hakkab. Eks panen ikka väksemaid summaid ja pigem “kinnitatud muude dokumentidega”. Bondora klienditugi teadis öelda, et nii öelda need muud dokumendid on palgatsekid, Telefoni teel olevad on veel kahtlasemad ja sinna poole eriti ei vaata.

      Samuti olen aru saanud et võlglastega tegeleb nüüd Bondora ise ja Creditreformiga on koostöö lõppenud, mis peaks vist olema positiivsem. Eks aeg näitab.

  3. Kaido

    Hetkel tundub vähemalt, et laenude väljaandmisega probleeme pole. Enne saab raha otsa, kui laenud. See muidugi väga positiivne minu arvates. 🙂
    Eks näha ole, mis tulevik toob…

  4. Kaur Lauer

    Tere!

    Te olete varem kirjutanud, et väljastasite laene väiksemates summades, nagu 50-100€. Kas nüüd on siis alampiir tõusnud? Mina olen aru saanud, et praegu on miinimum laen 500€.

    Lugupidamisega,
    Kaur.

  5. Roosaare

    Ei, miinimum on minu teada ikka 5 eur. Lihtsalt kuna mul on laene juba päris palju ja laene läheb aeglasemalt välja siis ma ise tõstsin 100 pealt 250 peale.

    • Kaur Lauer

      Selge, kuna ise käin alles gümnaasiumis ja ressursid on väiksed, siis tahaks alguses väiksemate summadega endale asja selgeks teha.

      • Argo

        Sellisel juhul võta kindlasti asja rahulikult ja hajuta oma resursse korralkult! Muidu võib juhtuda et paar juhuslikku halba laenu/investeeringut võib tekitada korraliku miinuse ning see võtab edasise tegutsemise isu ära.

  6. Mairo

    Isepakkuja miinimum on 10€, minul vähemalt pole õnnestunud väiksemat summat selle slideriga ette saada.

  7. Tarmo

    Isepakkuja miinimum on 10€, ilma isepakkujata saab alustada 5€-ga.

  8. Tauri

    Investorid on loonud teatud tööriistad, millega saab ka isePakkuja seadistada 5€ juppe välja andma.

  9. Heinar

    Parem hiire klõps ( selles lahdris kuhu kirjutad raha summa )ja inspect element
    siis seal on lahder value=”50″ sina v6ta 50 tagant 0 ära ja jääb viis
    siis seal on lahder data-steps=”10,25,50,100,250,500″ sina kirjuta sinna 5 juurde
    data-steps=”5,10,25,50,100,250,500″
    viimaks kliki input aktiivseks ( siniseks ) ja vajuta enter …

    JA ongi valmis ei ole scripte vaja 😉

  10. hoks

    Heinar, Chrome all samune rida aktiivseks ja enter ei oma effekti, oleks nagu lukus, paistab ka mujalt proovides muudab leht ju peale värskendust numbri tagasi endiseks.

  11. Roosaare

    Ma siinkohal märkusena lisaks, et uue süsteemi puhul 5 euro kaupa investeerides jäädki investeerima 😉

    • Tauri

      Seda juhul kui investeerimiseks olev summa on suurem. Mõnesaja euro suurune portfell peaks siiski võtma rahuliku ja tasakaaluka investeerimise päevakorda. 🙂

  12. hoks

    Soovitan proovida Mozilla Firefox-i, Chrome ei sobi.
    Roosaare, hea märkus, samas kompasin 25-50 vahelist ala. Eelistan rohkem nulliga lõppevaid suurusi kui viie euri lõpus.

  13. J.

    Tänases äripäevas oli välja toodud ka see riigikogu liige kellel sa laenu andsid. Olga tänab!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *