Mõtteid rikkuse ja vaesuse kohta

posted in: Heategevus | 7

toidupankTänase Suure Reede puhul jagan lugejatega mõningaid mõtteid, mis pühapäevasel koolitusel osalejad mulle oma kodutöö raames on saatnud. Ehk leiad siit inspiratsiooni ka ise 50% Klubiga liitumiseks!

Miks on oluline olla rikas?

“Rikkus toob kaasa suurema vabaduse. Saan ise valida oma tegevusplaani, elupaiga, inimesed kellega soovin suhelda ja tegeleda enam ennast huvitavate asjadega.”

“Rikkuse kasvatamise protsess on eneseteostus. Olles ennast ise üles ehitanud on sellega koos arenenud minu iseloom, tahtejõud ja enesekindlus. Suurte asjade tegemine on kirglik ja annab energiat.”

“Edukas olla on lahe. Edu köidab pilke.”

“Minu jaoks on oluline olla rikas, sest tahan, et mul oleks enda ja oma pere jaoks palju vaba aega. Raha puudumine tekitab väga palju pingeid, mis võiksid olemata olla. Tahaksin ka veidi paremini elada kui praegu ja täita oma unistusi.”

“Läbi rikkuse (kui räägime ainult finantsilisest rikkusest) saan ma elada ise paremini ja aidata teisi. Minu jaoks on oluline aidata enda vanemaid ja vanavanaema. Ma ei tule rikkast perest, pigem alla keskklassi ja lause „Õpi hästi siis saad hea töökoha!“ selle mõju hakkas kaduma juba põhikoolis! Näen kõrvalt oma vanemaid ja töökaaslasi ning see ei ole see elustiil mida ma tahan iseendale ja oma järeltulevastele põlvedele.”

“Saaks rahulikult elada.”

Miks on vaesus halb?

“Vaesuse juures häirib mind tõsine oht kibestuda. Tekib tunne, et sul on läinud elus kehvemini, kui teistel. See päädib kas enese või kõigi teiste süüdistamisega.”

“Vaesus seab palju piire. Pole raha oma tervise ja lähedaste eest hoolitsemiseks.”

“Vaesus tekitab tunnet, et elus puudub areng. Raske on oma unistusi teoks teha.”

“Vaesus tekitab tülisid.”

“Mulle ei meeldi vaesuse juures see, et ei ole võimalik endale lubada olulisi asju nagu näiteks hambaravi ja haridus. Samuti puudub kindlus tuleviku ees ja on raske suurelt unistada, kui reaalsus kogu aeg kuklasse taob.”

“See pidev muretsemine pisiasjade pärast, kas arved saavad makstud, kas on piisavalt söögiraha, kas on piisavalt raha ettenägematute kulutuste jaoks, kas saan välja minna, kas saan osta omale midagi meelepärast, kas saan reisile minna, kellel tuleb järgmisena sünnipäev jne.”

“Kadedus, kibestumus, õelutsemine.”

Mida teeksin, kui mul oleks piiramatult raha?

“Reisida veel rohkemates paikades. Omada elupaikasid erinevates keskkondades ja ajastuhõngulistes majades nt vana talu maal ja juugend stiilis korter linnas.”

“Lugeda rohkem ilukirjandust.  Rajada oma nimeline heategevusfond. Investeeriksin säästvasse arengusse: restaureeriksin ja elustaksin kultuuriväärtusega hooneid, ostaks eriti kõrge looduskaitselise väärtusega maaalasid, et neid ei saaks rikkuda ebamõistliku arendustegevusega.”

“Tahaksin saavutada oma 100 eesmärki (hetkel küll 52) ja tegeleda koolis finantshariduse õpetamisega. Piiramatu rahaga saaksin ka palju aega pühendada oma tulevaste laste kasvatamisele, et neist saaksid tublid inimesed.”

Väike idee heategevuseks

Jutu jätkuks on hea mõte anda enda väike panus sellesse, et vaesuses elavatel peredel (ja eelkõige lastel) oleks veidi kergem. Igal inimesel võiks olla mingi südamelähedane projekt või temaatika, mida maast-madalast alates toetada – alguses väikeste summadega ja mida rikkamaks ise saad, seda suurematega.

Käisin eile Toidupangas, et rohkem aru saada nende tegevusest ja minu arvates on see üks paremaid ja efektiivsemaid võimalusi tuua rõõmu rahalistes raskustes olevatele peredele. Tee ka Sina vastavalt oma võimalusele neile püsiannetus – usu mind, aidates teisi, aitad Sa kõige rohkem iseennast (ehk õpid taaskord tänulik ja rõõmus olema selle üle mis Sul juba olemas on).

Toidupanga toetamiseks tee püsimaksekorraldus siia:

SA Eesti-Hollandi Heategevusfond a/a EE982200221049027713

7 Responses

  1. Kuits

    Jaak, tänud jagamast oma mõtteid. Sa oled hea inimene ja soovin sulle sinu teekonnal kordaminekuid. Minu elu on olnud võimas karussell raha osas. Tänaseks on mul endal ka laste tervise (sportimisega) seotud ettevõtmine, mis vajab pidevalt raha. Selles kapitalistlikus maailmas (loe: rahamaailmas) on vaja lihtsalt raha, et paremini toimida ja viia ellu enda eesmärke/unistusi. Seega tuleb hoida fookust ka selles osas. 50% Klubi on vaja lastele tutvustada hiljemalt gümnaasiumis, et neil oleks teadmine raha toimimisest ja et nad tulevikus saavutaks võimalikult kiiresti finantsvabaduse.

  2. Kaido

    Tekkis selline huvitav küsimus, et miks bondoras saavad kiiremini täis laenud kus näiteks 60 kuud aega maksta. Mitu korda kõrvuti olnud 31% 24 kuud ja 31% 60 kuud. 60 kuuline pea alati kiiremini täis saanud. Minu jaoks veits aru saamatu. Hetkel ise oleme naisega pannud ainult kuni 24 kuulistesse. Muidu täitsa hästi läheb vaikselt ja olen õnnelik, et selle raamatu avastasin. 🙂

    • stiivo

      Loogika võib olla selles, et 60-kuulise laenu osas riskeerid ühe korra. 24-kuuliste puhul aga mitme inimesega (mitu korda).

    • Priit

      Arvan et oodatakse intresside langust ja seetõttu valitakse pikemad tähtajad.
      Endal hetkel sama nägemus.

  3. Kaido

    Stiivo a samas saab riski ju 24-stega rohkem maandada, kuna jagad laiali ja peaks teenima ka rohkem…

  4. Roman

    Õigem oleks võrrelda 60 ja 24 kuuliste riski/tulu suhet (investeeritud summa/teenitav intress). Kui ainus erinévus on laenu periood, siis 24 kuuline laen on selgelt riskantsem, sest teenitav intress on väiksem.

    • R:R

      Intressi võiks võrrelda riskipreemiaga, mida laenuandja oma nn. investeeringult (laenult) soovib. Seega kõrgem laenuintress peaks peegeldama kõrgemat riski. Ja loomulikult peab intresse võrdlema võrreldavate näitajate alusel e aasta baasil. Majanduses toimib sama loogika (mis hetkel on küll kunstlikult moonutatud), et kui keskkond on riskantsem, on ka intressitasemed kõrgemad, See väga üldistatud näide. Reaalses elus on tegureid kogu mudelis muidugi enam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *