Vaevafaktor ja investeerimine

posted in: Investeerimine, Kinnisvara, Üldine | 0

Kui üldiselt eeldatakse, et kõrgema tootluse saamiseks on vajalik kõrgem risk, siis tegelikult on veel mõned komponendid, mis aitavad tootlust suurendada (need on justkui riski alamkategooriad, mida investor saab kontrollida).

Peamiseks tootlust suurendavaks teguriks on investori enda aktiivsus ehk nö. vaevategur (ing. keeles hassle factor või ka PITA factor) – mida rohkem lisaaktiivsust investeering nõuab, seda suuremat tootlust võib sealt saada (samas on ka suurem risk, et midagi võib valesti minna!) Teiseks sõltub tootlus suuresti investeeritava summa suurusest – väiksemale rahale on lihtsam saada suuremat tootlust. Ja kolmandaks on üldiselt lühiajalistele tehingutele võimalik saada kõrgemat tootlust kui pikaajalistele. Nii väiksem summa kui ka lühem ajaperiood tähendab üldiselt ka rohkem vaevategurit (sest vaja on teha rohkem tehinguid).

Võtame näiteks kinnisvara – ilmselt on tõsi, et kõige kõrgemat tootlust aasta baasil on võimalik saavutada, üürides omal käel ööpäeva kaupa välja ühte tuba korterist. See on siis vaevateguri skaala ühes otsas. Teises skaala otsas on kinnisvarafond, mis haldab suurt üüripindade portfelli. Sama põhimõte kehtib ka ettevõtetesse ja laenude andmisesse investeerimisel. Algajal investoril on ilmselt aega rohkem kui raha ja seega tuleks eelistada investeeringuid, mis on väikeste mahtudega ja nõuavad suurt vaevategurit. Nii on võimalik tootlust oluliselt tõsta. Tasub ka mõelda, kes on Sinu konkurendid – ehk siis, kellega sa tootluse saamisel võistled. Kui Apple aktsiat ostes võistled Sa ilmselt kogu maailma riski- ja investeerimisfondidega, siis Alutagusel 5 hektarilist metsamaad ostes ilmselt kohaliku metsamehe või pärandi saanud linnamehega. Kui Sul ei ole vaja investeeringute likviidsust või mahtu või pikaajalisust, siis pole mõtet nende hüvede eest eraldi madalama tootlusega peale maksta.

Parasjagu Türgis päevitates ja kokteili juues on samas aga hea omada ka madala PITA faktoriga investeeringuid (näiteks laekub 10. oktoobril Silvano Fashion Groupi kapitalitagastus 0,10 euri aktsia kohta) – need võimaldavad Sul vahepeal puhkamas käia ja muude hobidega tegeleda 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *