Kas koolis peaks õpetama rikkaks saamist?

posted in: Investeerimine, Üldine | 0

heinTänases Äripäevas ilmus ettevõtja ja investori Raivo Heina sulest kirjatükk, mis soovitas hakata koolides õpetama lastele rikkaks saamise algtõdesid. Artiklis oli ära mainitud ka “Rikkaks Saamise Õpik” kui sobiv käsiraamat koolidesse.

Artikkel sai Äripäevas ohtralt klikke ja enam kui 50 kommentaari. Neid lugedes tundub, et vastavat haridust jagada on vaja küll. Laias laastus võib jagada kommijate arvamused kolmeks:

 1. “Mis investeerimine, börsil võetakse raha käest ja hea kui peksa ei saa. Lisaks on ka hr. Hein pätt ja kaabakas kes varastas idee riputada CV-d internetti ja kaotas raha nii kullakaevandusega Armeenias kui ka kassi-koera internetiga. Mida ta ka teab…”
 2. “Rikkaid on nagunii ainult 2% ühiskonnas ja lihtrahval pole vaja oma tööelu sihukeste unistuste ja rumalustega segada… Lisaks on ju rikkus häbiasi, õnne raha eest ei osta ja kui kõik oleksid rikkad, kes siis tööd teeks ja üüri maksaks?”
 3. “Oleks tõesti vaja inimestele veidi rohkem rahalist kirjaoskust õpetada, sest muidu pannakse raha kas huugama, hoiusele või fondihaldurite taskusse”

Tõesti, tõesti, üldjoontes võib Raivo artikliga nõus olla – finantsharidust on keskmisel inimesel erakordselt vähe ja rahaga tehakse rumalaid otsuseid. Kuid ma veidi kahtlen, kas kool on õige koht selle olukorra muutmiseks. Kui, siis pigem läbi erinevate õpilasfirmade ja huvialaringide, mitte läbi 45 minutilise klassitunni, kus 30-st õpilasest pooltel on teemast suva (see paraku kehtib ilmselt kogu koolihariduse kohta). Ma olen ise käinud kolm korda rikkuse teemal keskkoolile rääkimas ja senini pole seda teemat suutnud põnevaks ja haaravaks teha. Vähemalt 45 minutiga mitte. Mida siis teha?

Öeldakse, et lapsed teevad seda, mida nad näevad, mitte seda, mida neile õpetada. Nii, et kallid lapsevanemad – vaadake parem ise peeglisse ja mõelge, milliseid rahaharjumusi te oma lastele õpetate! Ja kui täpselt ei tea, kuidas see rikkaks saamine käib, siis tasub jätta õhtul üks seriaal vaatamata ja selle ajal raamatuid lugeda. Näiteks:

 1. David Chilton “Wealthy Barber”
 2. George S. Clason “The richest man in Babylon”
 3. William Danko, Thomas Stanley “The Millionaire Next Door”
 4. Harv T. Eker “Miljonäri mõtteviisi saladused”
 5. Robert Kiyosaki “Rikas isa, vaene isa”
 6. Dave Ramsey „Financial Peace“
 7. Dave Ramsey „Total Money Makeover“
 8. Jim Rohn “Seitse kava rikkuse ja õnne saavutamiseks”
 9. Bodo Schäfer “Tee finantsvabadusse”
 10. Villu Zirnask “Kuidas Eestis rikkaks saada?”
 11. Alice Schroeder „The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life“
 12. Sam Walton “Made in America. My story”
 13. Ray Croc “Grinding it out: The making of McDonald’s”
 14. Dean Graziosi “Be a real estate millionaire”
 15. Tõnu Toompark „“Korter üürile – närvesööv hobi või rikkuse allikas?”
 16. Russ Whitney „Kuidas kinnisvara aitab jõukaks saada”
 17. Jim Cramer „Jim Cramer’s Real Money: Sane Investing in an Insane World“
 18. Jim Cramer „Jim Cramer’s Stay Mad for Life: Get Rich, Stay Rich, (Make Your Kids Even Richer)“
 19. Peter Lynch “One Up On Wall Street”
 20. Seppo Saario „100 igihaljast börsivihjet“
 21. Seppo Saario „Saario investeerimisraamat: kuidas ma investeerin börsiaktsiatesse“
 22. Villu Zirnask “Kuidas börsil raha teha?”

Lisaks on ohtralt tasuta kraami saada ka internetis, vaata kasvõi minu lingikogu.

Antud teemal kirjutas aasta alguses mõtlemapaneva artikli ka Peeter Pärtel (ehk veidi liiga Kiyosakilises võtmes, aga põhipunktidega tuleb nõustuda): Hoiatus: pangatöötajad õpetavad Sinu lapsele vanu raha reegleid! Käisin ise nädal tagasi SEB poolt korraldatud rahakoolitusel ja tõesti, tõesti – rahaga saab kas tarbida täna või võtta väikelaenu ja tarbida juba ka homse eest. Või panna see hoiusele, et homme topelt tarbida…

Kokkuvõttes, kui tahame, et järgmine generatsioon rahaliselt targem oleks, siis tuleks alustada iseendast ja olla oma lastele heaks eeskujuks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *