Walmarti muuseum nähtud

posted in: Investeerimine, Üldine | 0

walmartMõned aastad tagasi sattusin lugema Sam Waltoni autobiograafiat “Made in America”. Tegemist siis Walmarti asutaja ja pikaajalise juhiga, kes väikesest Arkansase maakolkast ehitas ülesse maailma suurima kaubandusketi. Tegemist oli väga hea raamatuga ja nii tekkis mul huvi külastada ka Bentonvilles asuvat Walmarti muuseumit (see asub samas majas kus Sam kunagi oma kaupmeheteed alustas). Eelmisel nädalal saigi seal ära käidud ja mulle väga meeldis. Lugemist ja uurimist jagus tundideks ja kõrval majas oli ajastutruu ehe USA jäätisekohvik, kus sai proovida veidrat ollust nimega “Icecream Float”. 

Muuseumis oli eraldi sein Walmarti aktsiast ja selle käekäigust – see pani taaskord mõtlema kui hea ja lihtne on investoritel teiste töö najal varandusi koguda.

Ettevõtte aktsiad noteeriti börsil 1970. aasta 1. oktoobril ja selle ajaga on aktsia hind meeletult kasvanud. Aktsiat on splititud niivõrd palju, et üks 1970. aasta aktsia on tänaseks päevaks muutunud 2048-ks aktsiaks. Näiteks on 1970. aastal investeeritud 1000 dollarit tänaseks päevaks dividende arvestamata väärt koguni 8,8 miljonit dollarit, mis teeb keskmiseks aastakasvuks 23,5 protsenti. Lisaks on ettevõte investoritele dividendide ja aktsiate tagasiostude kaudu tagastanud enam kui 100 miljardit dollarit. Ettevõte maksis esimest korda kvartaalset dividendi 1974. aastal ja on sellest ajast alates igal aastal dividende tõstnud. 2013. aasta eest plaanitakse dividende maksta 1,88 dollarit, mis teeb 2013. aasta alguse seisuga aktsia dividenditootluseks 2,7%.

Lähemalt saab ettevõttega tutvuda aadressil: http://stock.walmart.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *