Investeering järgmiseks 50 aastaks…

posted in: Investeerimine, Personaalne | 3

starbucksReisime abikaasaga parasjagu USA-s ringi, et lisada järgmised National Park-id oma käidud-tehtud-nähtud nimekirja. Alustasime Miamist ja õhutorutamisest sealsel korallirahul, siis lendasime LA-sse ja oleme nüüd paar viimast päeva tutvunud maailma suurimate puudega – hiidsekvoiadega. Täna võtame veidi rahulikumalt ja teeme Fresnos veidi arvutis tööd, maksame arveid ja mul on hetk aega ka blogi täiendada 😉

Paar kiiret uudist ka – esiteks on 500 eksemplari Rikkaks Saamise Õpikust nüüdseks läbi müüdud. Töötan teise versiooni kallal, mis saab trükisoojaks loodetavasti novembris. Kellel huvi on, saab juba ette tellida, saates mulle e-maili (roosaare ÄT gmail com). Teiseks, kui kellelgi on huvi, siis on kuni 2014. suveni (eriti sobilik kõikidele raamatumüüjatele!) anda üürile äsja valminud 2 toaline korter Majaka tänaval (üür ca. 380 eur, huvilistel palun saata email!)

Aga nüüd tänase teema juurde. Nimelt olen ma kogu reisi hoidnud silmad lahti ka heade investeeringute ja ettevõtete osas. Ja üks imetlusvääre firma, millest kuidagi mööda ei saa, on Starbucks. Tegemist on USA kohvikuketiga, mis pole veel nii laialt levinud, kui McDonalds või Walmart, aga mida kohtab siiski igal pool. Kuigi aktsia on kallilt hinnatud, on tegemist ettevõttega, mis pikaajalisele investorile pakub ilmselt ka tulevikus head tootlust.

Filmis “Thank You for Smoking” ütleb tubakafirma juht müügimehele: “We don’t sell Tic Tacs, we sell cigarettes. And they’re cool, available, and addictive. The job is almost done for us.” Umbes samasugune tunne peaks olema Starbucksi investoritel. Ma ise avastasin enda jaoks Starbucksi USA-s Nashvilles elades – päris kiiresti kujunes meile harjumuseks pärast lõunasööki läbi astuda ka kohalikust kohvikust. Kuigi selleks pidi tegema autoga päris pika ringi ja tee peale jäi nii mõnigi teine kohvi müüv asutus. Ka täna, enne selle artikli kirjutamist, võtsin ette päris pika retke, et saada endale (ja eelkõige abikaasale) topsitäis kuulsat Pumpkin Spice Latte kohvi. Hakkasin analüüsima, et teel Starbucksi oli mul vähemalt kolm võimalust saada tass kohvi kergemalt, odavamalt või suisa tasuta (Denny-s, McDonalds ja hotelli registratuur). Ometi matkasin ma 15 minutit üle kiirteede rägastiku, et saada just Starbucksi kohvi. Starbucksi logol oleval sireenil on lihtsalt mingi eriline tõmme, mis miljoneid inimesi iga päev kallist kohvi kutsuvad ostma. Ettevõtte tulemused peegeldavad seda tõmmet – alates 2009. aastast on nii käive kui ka kasum jõudsalt kasvanud. Ettevõte aktsia hind on samal ajal kuuekordistunud. Alates 2010. aastast on ettevõte maksnud ka kvartaalset dividendi – see on iga aastal kasvanud alatest 0,10 dollarist aktsia kohta kuni 0,21 dollarini aktsia kohta 2013. aastal. Ettevõte on samas päris kallis – P/E suhe on enam kui 30 ja dividenditootlus 2013. aasta septembris 1,2%. Samas plaanib Starbucks ise kiiret kasvu üle kogu maailma jätkata ja seega võib aktsial olla ka veel kasvuruumi.

Lähemalt saab ettevõttega tutvuda aadressil: http://investor.starbucks.com/

3 Responses

  1. sanderots

    Kirjutasite kuskil, et plaanite raamatu uude trükki lisada rohkem infot ka p2p laenamisest. Kas vana raamatu omanikuna oleks võimalik seda virtuaalsel kujul juurde saada, et ei peaks uut raamatut ostma (saan aru, et enamik infost on siiski sama)?

  2. Lihtsalt mõtteke

    Ja ongi nii lihtne? Paneks natuke sellele medalile teist poolt ka juurde.

    Kõik võib ainult paremaks minna, kogu mängu ilu on ainult vaadata praegust dividend yieldi ja kogu muusika? Starbucks on hea ettevõte, praegu. Kui majandus jahtub, on SBUX üks esimesi ettevõtteid, kes pihta hakkab saama ja ta saab seda ikka päris kõvasti, erinevalt näiteks WMT-st. Rahakotid tõmmatakse koomale, enam ei minda SBUX-i, enam ei minda isegi tema odavamate konkurentide juurde.
    Lisaks on SBUX-l olemas selline väike isikurisk nagu Howard Schultz. SBUX läks metsa ammu enne seda kui majandus jahtuma hakkas, sest ta ei eristunud enam muudest kohvipakkujatest.
    Ja see, kui ta on samasugune kohvipakkuja nagu keegi teine 50 meetri raadiuses, siis kaovad marginaalid, kasv ja kõrged pe-d. Märgiline on ka selle avastamine aktsiahinna all time high peal.

  3. Roosaare

    Nõus, et alati on riske ka ja ettevõte on kallilt hinnatud. Tegelikult avastasin SBUX-i ikka mõned aastad varem, ca. 2009 kandis. Siis oleks ka parem aeg osta olnud. Lihtsalt jäi jälle silma see, kui palju inimesed on nõus vaeva nägema ja sabas seisma, et saada just Starbucksi kohvi. Kui peaks jälle juhtuma mingi kriis ja aktsia kukub läbi 10 taala nagu 2008. lõpus juhtus, siis on see hea ostukoht. Sest ma usun, et Starbucks on firma, mis püsib järgmised 50 aastat elus ja toodab raha (ja dividende). Nii, et tasub radaril hoida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *