Veidi nalja vihmasesse päeva

posted in: Investeerimine, Üldine | 12

Eelmised paar postitust kogusid ohtralt vastukaja ja kommentaare ning seoses sellega uurisin veidi lähemalt fondi LHV Maailma Aktsiad. Ei taha siin otseselt LHV-d süüdistada, sest oleme ausad, teised pangad on ilmselt veel hullemad. Aga mida põnevat on leida siis eelpool mainitud fondi kohta?

Fondi lehel on puust ja punaselt kirjas fondi strateegia: “LHV Maailma Aktsiad Fond investeerib aktsiaturgudele üle maailma. Fondi portfell on hajutatud nii arenenud turgude (nt Lääne-Euroopa, USA, Jaapan) kui ka arenevate turgude (nt Aasia, Ladina-Ameerika, Ida-Euroopa) vahel.”

Järgnevalt on kirjas fondi suurimad investeeringud – ja nendeks on Grindeks ja Linas Agro (naerukoht #1). Lehel on kirjas ka fondi tootlused (naerukoht #2):

Täna -1.20%; YTD -2.53%; 1 a -1.24%; 3 a -1.24%; 5 a -1.52%

Ja lehe all on kirjas tasud: valitsemistasu 2% aastas ja väljumistasu 1% (naerukoht #3).

Tõesti, kui keegi tahab pikaajaliselt fondidesse investeerida, siis palun valige selleks ETF nimega SPY või VT, aga mitte maailmaaktsiate fond 😉

12 Responses

 1. Roosaare

  Sest mis valemiga saab Maailma fondi (vaata veelkord fondi strateegiat) #1 positsioon olla mikroskoopiline Läti ravimitootja, investeerides üle 6% fondi varadest sinna? See oleks umbes sama hea kui ma korraldaks Elvas maailmameistrivõistlused Arbi järve ujumises, võidaksin selle ära ja siis kiitleks, et näete, olen maailmameister!

  • Roman

   Ei saa su loogikast, Jaak, aru. Mis keelab sellel fondil investeerida kohalikku regiooni märkimisväärse osa varast? Minuarust suht ok, et investeeritakse ettevõttesse, mida tuntakse rohkem, kui et investeerida suvalisse tansaania põllumaasse. Ma eeldan, et fond ei lähe ühegi oma investeerimispõhimõttega vastuollu, kui ta nt Grindeksisse investeerib. Kokkuvõttes on ju investori jaoks oluline tootlus (seda ma hetkel ei kommenteeri), mitte investeeringute sihtkoht.

   • Roosaare

    Kuidas Sa suhtuksid sellesse, kui ostaksid poest CD nimega “Maailma parimad muusikapalad” ja siis kodus avastaksid, et esimesed kolm lugu oleks Justament, Propeller ja mingi läti boybänd?

    Ma ei vaidlegi vastu, et Grindeks on hea investeering aga tema koht ei ole Maailma aktsiad portfellis – seal peaks olema Apple (see oli ka), ExxonMobile jne.

   • Roman

    CD “Maailma parimad muusikapalad” peab koosnema The Beatles’i, Britney ja Lady Gaga loomingust? Suhteline, kui plaadi koostajaks on konkreetse maitsega inimene (fondijuht).
    Miks need Apple ja Exxon “õigemad” investeeringu MA fondi on? Neid ettevõtteid teab iga vend maailmas, Grindeksit ei tea? Fondi strateegiast loen mina välja, et fond investeerib üle maailma kõikidele turgudele, seejuures pole ettevõtte tuntus, market cap, tegevusala, -turgude jaotus jms oluline.

 2. LauriB

  Vaadake kui mitut aktsiat see fond omab? Midagi 30 ringis pluss mõned ETF-id. See fond on tõesti naerukoht samuti nagu iga viimane kui üks Eesti pensionifondidest. Voib vaid arvata, mis selle pensionifondijaburuse taustal on – lausrumalus või korruptsioon? Masendus tuleb peale. Normaalseid (lihtsaid) variante ei ole.

 3. Roosaare

  Roman – ma ei hakka enam edasi vaidlema, las ta olla. Aga minu jaoks on see naljakas vastuolu ja kui Sina seda ei arva, siis mis seal ikka. Muusika koha pealt jah, ma usun, et pigem sobiks sinna plaadile Beatles kui Propeller 😉

 4. Roosaare

  Ei saanud rahu ikka 🙂 Kas Sina usud, et 10% fondi varadest Läti micro-cap farmaatsiasse paigutada on globaalne investeerimine?

  • Roman

   Jaak, vabalt on see globaalne investeerimine, kui ülejäänud fondi varadest ei topita samasse regiooni, sektorisse, vaid hajutatakse. Pole probleemi, kui natuke suurem osa fondist paigutatakse ettevõtetesse, mida fondijuht tunneb üle keskmise hästi ning teadmised ei põhine pelgalt kvartaliaruandeid või börsiteateid lugedes.

   • oik

    Jah, “Maailma Aktsiad” all võime mõista ka kapa kohila ühetöötajaga ettevõtet, kes valmistab kunstnikerdustega esmaabikappe ning kelle aastakäive on 10keuri. Kahtlustan, et keskmine investor vist päris Grindekseid ja Linas Agrosid “Maailma Aktsiate” alla ei liigitaks. Nende jaoks on eraldi fondid, mille riskiaste on hoopis teine.

 5. xxx

  Mis seal ikka rääkida. Jäme ots on panganduse käes
  Isegi kui sa looks fondi SPY-fond. Kuidas sa seda turustad? Tavainimese jaoks on seda liiga raske mõista 5 sekundiga ja ta paneb ikka oma raha kaubamärgiga swedfondidesse, kus on ziljonid hooldustasud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *