Miks on hea käia matusel?

posted in: Personaalne, Üldine | 0

Enne seda suve oli viimane matus, kus ma käisin, enam kui 20 aastat tagasi kui suri minu vanaema. Käesoleval suvel on mul aga kahjuks tulnud käia lausa kahel matusel. Lähedase inimese lahkumine võtab alati meele kurvaks, kuid tabasin ennast eile mõtlemas, et vahel on matusel käimine ka kasulik.

Nimelt on aeg-ajalt vaja meile kõigile meelde tuletada, et me oleme surelikud ja meie aeg siin planeedil ei ole igavene. Lisaks aitab selline traagiline sündmus jälle meelde tuletada, mis on elus tegelikult tähtis ja mille nimel tasub rabeleda ja mille nimel mitte.

Lugesin kusagilt motivatsiooniraamatust ühest morbiidsest harjutusest, mis aitab elus otsuseid ja valikuid teha. Nimelt tuleks ette kujutada, et seekordne matus ei ole keegi lähedane, vaid hoopis SINA ise. Kes oleksid Sinu matusel külalised? Millest räägiks jutlustaja? Millised mälestused ja päranduse (mõtlen siinkohal inglise keelset sõna legacy, mitte varanduslikku mõõdet) Sina oma lähedastele jätad? 

Mina ise tegin endale päris mitu olulist järeldust:

  1. Pere ja lähedased inimesed on elus kõige tähtsamad. Just nende kaudu elame edasi ka pärast oma surma.
  2. Sul on palju rohkem sõpru ja tuttavaid, kui Sa tegelikult igapäevaselt tajud. Hoia suhteid ka ammuste lähedastega.
  3. Me ei tea kunagi ette, kauaks meile päevi on antud. Mõttetu on elada pidevas homse ootuses – tänane päev on see, mis on ja mida tuleb kasutada!
  4. Eelmisest punktist ei tohiks välja lugeda seda, et peaksid elama säraküünlana ja homse peale mõtlemata – kahjulikud elustiilid saavad Su varem või hiljem kätte. Siinkohal tahaks kõikidele suitsetajatele panna südamele – minge külastage palun kedagi, kes on ravimatus kopsuvähis – ja mõelge, kas tahate endale sama saatust?

Sellised mõtted siis esmaspäeva hommikusse 😉

PS. Et üldiselt on tegu finantsteemalise blogiga, siis väike soovitus ka. Miks mitte koostada üks arvutifail või ümbrik, kus on kirjas kõik Sinu varalised kohustused ja omandid, pangakonto numbrid ja investeeringud. Ka testament ei teeks paha. Nii on lähedastel lihtsam ja üks mure vähem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *