Mis on ühist kaalu langetamisel ja rikkaks saamisel?

posted in: Personaalne, Üldine | 0

muskelValmistun pühapäeval toimuvaks Rakke rattamaratoniks ja tabasin ennast mõttelt, et hea füüsilise vormi saavutamine ja rahalise vabaduse loomine on päris sarnased protsessid. Mõlemad on teoorias väga lihtsad – kaalu puhul söö vähem ja liigu rohkem ning raha puhul kuluta vähem ja teeni rohkem. Samal ajal on praktikas mõlema eesmärgi saavutamine seotud päris paljude väikeste ohverdustega ja tulemused ei tule üleöö. Veel mõned sarnasused:

  • Et teekonda alustada, on vaja mingit “tõuget”. Paljud inimesed räägivad, et tahaksid olla 10 kg kergemad või rahaliselt vabad, kuid kuni “tõuget” pole, ei juhtu suurt midagi. Vaja on, et olukord muutuks piisavalt “valusaks” või visioon paremast tulevikust piisavalt “eredaks”, et oleksid valmis muudatusteks.
  • Muutused ei tule kiirelt – ei head ega halvad. Võime päris palju oma kehale liiga teha ja ikka püsida pikalt enam-vähem heas vormis. Samuti võib rahaliselt harjuda ära kulutama ükskõik kui suure sissetuleku nii, et kuu lõpus on tunne, et nagu ei ostnudki midagi aga raha on otsas.
  • Kui füüsilise vormi puhul on minu meelest söömine olulisem kui trenn, siis samamoodi on rahalise vabaduse loomise puhul sissetuleku osa tähtsam kui kulud. Või teisiti sõnastades – kui toituda õigesti, on trenni teha lust ja ei pea ennast sundima. Kui toituda valesti, ei aita ka 2-3 tundi trenni päevas – kõht on lihtsalt veel rohkem tühi. Sama sissetulekuga – kui sissetulekud on heal tasemel, on 50% säästa lihtne ja investeerimine pakub huvi, sest on mida investeerida. Kui tulud on kehvad, siis ei aita ka lõputu säästmine eriti lumepalli veerema.
  • Edu koosneb väikestest muutustest harjumustes. Need muutused omakorda saavad alguse olukorra teadvustamisest ja enda jaoks uue visiooni või eesmärgi loomisest. Lisaks annab pidev muutuse jälgimine (igaõhtune kaalumine või kord kuus oma NAV-i arvutamine) motivatsiooni teha pidevalt väikeseid kasulikke valikuid (kartuli asemel süüa salatit, jätta ostukorvi panemata shokolaad jne.)
  • Edu toidab edu aga samas võib kergesti ka libastuda. Minu jaoks oli kaalu alandamisel raskeim koht 90 kg piir – olin enda üle juba päris uhke ja “premeerisin” ennast jäätise ja muu paremaga. Ja olin jälle 93-95 kilo peal tagasi. Sama võib kergesti juhtuda rahalise poolega – olles saavutanud esmase finantsvabaduse on lihtne seda “tähistada” ja suurendada oma väljaminekuid.
  • Distsipliin, teadmised ja tulemuste jälgimine on kolm põhilist edu komponenti ilmselt igasuguse enesearenguga seotud pikaajalise protsessi puhul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *