Kuidas investeerimiseks raha leida?

posted in: Personaalne, Üldine | 1

IMG_0209On üldiselt aktsepteeritud fakt, et raha kulutada on reeglina kergem kui seda saada või säästa. Olen veidi analüüsinud enda kulutusi ja avastasin, et päris suur osa kulutustest on seotud väljas söömise ja nö. “meelelahutusega”. See on ka üks parimaid kohti, et ilma suuremate ohverdusteta oma väljaminekuid kärpida ja leida raha investeerimiseks.

Toon lihtsa näite. Käisime perega Viimsi vabaõhumuuseumis vaatamas etendust “Tjorven” (tegemist oli muuseas väga toreda teatrielamusega!). Piletid maksid 12 eurot, meie 3,5 aastane laps sai tasuta sisse. Nii, et konkreetselt teatrielamuse saavutamiseks (mis oligi ju tegelikult õhtu eesmärk!) kulus 24 eurot (kui päris aus olla, siis ostis abikaasa ka 2 eurot maksva kava, mida tegelikult poleks vaja olnud!) Kui palju aga kulus meil õhtu peale kokku? Alustame sellest, et enne teatrisse minekut ei jõudnud me kodus süüa ja nii läks esimene 4,5 eurot kanatäidisega pannkoogi peale, et hilisema õhtusöögini vastu pidada. Etenduse vaheajal oli kohustuslik jäätisepaus (3 jäätist, 1 eur tk – isegi väga odav!) Kui teater läbi, siis mõtlesime üheskoos sõpradega minna kõrval asuvasse “Paat” nimelisse restorani, et lisaks jäätistele ka midagi toekamat kõhtu saada. Juba restoranis istudes oli päris raske loobuda Mojito eripakkumisest (6 eurot) ja lisaks tellisime lasteprae (3,5 eurot) ja mahla (2 eurot), mulle sooja lõhesalati (vist 7 eurot) ja abikaasale grillitud kana (8 eurot). Lisaks selgus hiljem, et kann vett maksis veel 2 eurot. Nii, et kokku oli arve 30 euro juures. Jätsime veel paar eurot jootraha ka ja käisime enne koju minekut veel tädi juures kohvi joomas (tasuta!) Kui nüüd õhtu numbritesse panna, siis teater kui tegelik meelelahutus läks maksma 24 eurot ja kõik sellega kaasnev enam kui 40 eurot. Elamuse saime aga eelkõige teatrietendusest. Kaks-kolm korda nädalas väljas 40 euro eest söömas käia tähendab kuus 320-480 eurost väljaminekut, mis aasta peale teeb 4000-5000 eurot. Selle raha eest saaks Kohtla-Järvele osta aga enam kui 10 kahetoalist üürikorterit 😉

Kokkuvõtvalt kolm ideed: esiteks, välja minnes keskendu põhitegevusele ja proovi mitte üritada juurde lisada erinevaid kulutusi – kogumõnu sellest eriti ei suurene ja palju parem idee on jätta näiteks restorani minek eraldi ürituseks uuele nädalale. Teine idee on limiteerida väljas käimiste arvu – lisaks väiksematele kulutustele on ka elamus suurem, sest tegemist ei ole igapäevase rutiiniga (näiteks USA-s harjusime igal õhtul väljas steiki söömas käima ja lõpuks polnud see mingi eriline nauding ega sündmus). Nii, et kord nädalas võiks olla hea sihtmärk, et perega midagi “väljas” ette võtta. Ja kolmandaks, Eestis on nii palju tasuta tegevusi (näiteks matkamine, sport, rannas käimine…), et tegelikult on võimalik soovi korral “väljas käimise” kulud üldse nullilähedale viia.

Lõpetuseks üks lühike (alla 2 minuti) video Warren Buffettilt, kuidas oma rahaasju peaks korraldama:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=idr6c8NHuWs]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *