Rahazuts kulub marjaks ära!

posted in: Laenamine, Üldine | 1

zutzOlen nüüd juba paar päeva taas Eestimaa pinnal viibinud ja silma on jäänud kaks huvitavat nähtust – igavene teeparandus ja kiirlaenureklaamide pealetung. Kui auklikud Tallinna teed on saanud niigi palju meediakajastust, siis keskenduks seekord kiirlaenudele. Üks jubedamaid reklaame on prügikastidel leiduv “rahazuts” – no mis sihtgrupp küll sellele laenule loodud on? Ja kelle jaoks parima hinnaga?

Mu sõber Kalle on mõned kuud tegelenud raha laenamisega omaraha.ee ja isepankur.ee portaalides. Uurisin talt, miks inimesed on nõus nendest portaalidest 15-30% aastaintressiga raha laenama ja selgus, et enamik laenavad selleks, et maksta kinni sadadesse protsentidesse ulatuvaid “rahazutse”. Samas pidi olema palju ka inimesi, kes soovivad laenu võtta korteri remondiks või uue auto ostuks. Siinkohal üleskutse, PALUN ärge laenake 15%+ intressiga raha selleks, et see ära kulutada! Üldiselt tuleks igasugustele kiirlaenukampaaniatele ehk ka riigi poolt veidi pidurit tõmmata – arvestades inimeste vähest finantsharidust võibki keegi langeda “kulub marjaks ära” suguste loosungite kõksu.

Veidi edasi mõeldes, siis miks niipalju kiirlaenu kampaaniaid üldse peale surub? Loodetavasti on põhjuseks klientuuri vähenemine, mitte paljude uute laenupakkujate pealetung. Sest miks peaks võtma laenu 151,8%-ga, kui inimestelt-inimestele portaalides saab raha kätte 15-30% aastas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *