Olainfarm või Grindeks?

posted in: Investeerimine | 2

Olen juba pikemat aega investeerinud Läti ravimitootjatesse Olainfarm ja Grindeks. Reedel tulid mõlema ettevõtte 1. kvartali majandustulemused. Grindeks üllatas positiivselt ja Olainfarm jäi kasumi poolest ehk veidi lahjaks (ka aktsiahind käitus reedel vastavalt). Kumba ettevõtet investeeringuna eelistada?

Kui vaatame numbreid, siis on hetkel Olainfarm hinnatud 68,3 miljoni lati vääriliseks (aktsiahinnaga 4,85 LVL) ja Grindeks maksab 57 miljonit (hinnaga 5,95 LVL). Käivet tegid ettevõtted esimeses kvartalis vastavalt 12,6 miljonit ja 17 miljonit latti ja ka kasumi poolest tegi Grindeks Olainfarmile ära (vastavalt 1,95 ja 2,2 miljonit latti). Miks siis ikkagi hoolimata kehvematest tulemustest Olainfarmi kõrgemalt hinnatakse? Esimeseks põhjuseks on ilmselt asjaolu, et Olainfarmi kvartal ei sisaldanud endas Ukraina müüki (sinna oli müük juba ette ära tehtud 2012. aasta viimases kvartalis). Müügi taastumine 2. kvartalis peaks Olainfarmi kasuminumbreid kergitama. Teiseks sai Olainfarm hiljuti Läti riigilt suure maksusoodustuse. Kolmandaks on Grindeksi põhilise rahalehma, Mildronate-i, tulud endiselt langustrendis ja ilmselt pole investoritel veel usku, et ettevõte on võimeline kahaneva müügi uute ravimitega asendama. Neljas põhjus võib olla asjaolu, et Grindeks ei maksa dividendi (Olainfarm samas maksab 0,107 latti dividendi, jooksev dividenditootlus 2,2%). Viiendaks põhjuseks võib oletada, et investorid on skeptilisemad Grindeksi prognooside suhtes, sest ajaloos on küllalt näiteid, kuidas ettevõte neid pole suutnud täita. Nii ootab Grindeks 2013. aasta kasumiks 12 miljonit latti (mis teeks tänase hinnaga P/E suhteks 4,8) ja Olainfarm 11,5 miljonit (P/E suhe 5,9).

Kokkuvõttes võib väita, et mõlemad ettevõtted on prognooside valguses hinnatud endiselt väga odavalt. Grindeks siis veel odavamalt kui Olainfarm. Kui bilanssi vaadata, siis räägib see samuti Grindeksi kasuks – P/B on Grindeksil hetkel 0,74 ja Olainfarmil 1,8.

2 Responses

  1. tns

    Ega Grindeksi laekumata arvete osas (Trade receivables – 31,769,321 LVL) pole mingit infot kuulnud? Mäletan, et kunagi tõstatasite selle küsimuse ka lhv-s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *