Kuidas õlle joomine aitab rikkaks saada…

posted in: Investeerimine | 0

Esimene idee on muidugi see, et taara saab ju ära viia. 😉 Aga tegelikult on ka tulusam võimalus läbi õlle rikastuda. Üheks heaks võimaluseks on väike Soome õlletootja nimega Olvi OY.

Olvi kaubamärk ei ütle enamikele eestlastele ilmselt midagi. Küll on aga igaühele tuttav A. Le Coqi õlu, Aura mahlad ja Kellukese limonaad, mis läbi A. Le Coqi kuuluvad tegelikult Olvile. Olvi puhul on tegemist viimase Soome “iseseisva” joogitööstusega, mis on vaikselt aga kindlalt laiendanud oma haaret Baltikumi ja Ida-Euroopasse. Lisaks endisele Tartu Õlletehasele ja Soome põhifirmale Olvi kuulub Olvi gruppi ka Läti joogitootja Cesu Alus, Leedu tootja Wolfas Engelman ja Valgevene joogitehas Lidskoe Pivo. Ettevõtte põhiomanikeks on Hortlingi perekonna järeltulijad. Ettevõtte kasv on olnud muljetavaldav ja see on kajastunud ka aktsiahinna tõusus. Ma ise ostsin esimesed Olvi aktsiad 2006. aastal kui võrreldes Saku Õlletehasega tundus ettevõte allahinnatud. Ettevõte on maksnud dividende pidevalt alates 1995. aastast ja 2012. aastal maksti dividendiks 0,5 eurot aktsia kohta (tootlus väljamakse ajal 2,9%). Kuigi jooksev dividenditootlus on suhteliselt madal, on aktsia tootlus pikaajalisele investorile olnud korralik, sest aastatel 2006 ja 2011 viis ettevõte läbi aktsiate spliti suhtega 1:2 (seega on 2006. aasta alguse ühest aktsiast saanud tänaseks 4 aktsiat). Ma ise ostsin esimesed Olvi aktsiad enne splitti hinnaga 20 euri. Splitti arvestades teeks see tänaseks hinnaks siis 5 eurot aktsia kohta (hetkel kaupleb aktsia hinnatasemel 21-22 eurot). Koos re-investeeritud dividendidega on 2006. aasta algusest aktsia tootlus olnud enam kui 25% aastas.

Muidugi on raske ennustada, kas selline tõus jätkub ka edaspidi, kuid vähemasti päris maamuna pealt ära ei tohiks ettevõte kaduda. Lisaks on ettevõte investorisõbralik ja Valgevenes tundub laienemisruumi jaguvat.

Lähemalt saab ettevõttega tutvuda aadressil: http://www.olvi.fi/web/en/investors

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *