Eesti hoiused börsile ei mahu…

posted in: Investeerimine | 7

Paar päeva tagasi tuli Eesti Pangalt välja uudis, et Eesti majapidamiste ja ettevõttete hoiuste kogumaht kasvas veebruaris aasta baasil 7% ja hoiuste kogusumma ulatus 8,6 miljardi euroni. Lisaks oli ära märgitud, et eluasemalaenude maht kasvas veebruaris koguni 20 %.

Mida see Eesti investorile võiks tähendada? Minu järeldus on, et positiivsete nootide puhul nii kinnisvarast kui ka aktsiaturult on värsket raha, mis hindu edasi saaks tõsta, peale tulemas kosena. Veidi huumorivõtmes võiks lausa väita, et sellest kaheksast miljardist mahub börsile vaid esimene, teised peavad järgmist krahhi ootama jääma.

Vaadates ettevõtete tulemusi, on raske mõista, miks majapidamised hoiustavad oma raha 1% aastaintressiga hoiustel, kui Tallinna Vesi maksab dividendi ca. 10% aastas, Tallinna Kaubamaja 6% aastas ja Olympic 5% aastas.

7 Responses

 1. Margus

  Kui jagada see 8,6GEUR inimeste vahel ära, siis tuleb keskmine hoius kuhugi 10KEUR kanti vist. See väga ebamõistlikuna ei tundu, kui arvestada, et mingi likviidsusvaru peaks ikka olema, eriti kui plaanida teha mingit suurt sissemakset nõudvat ostu. Eraldi huvitav küsimus on, et milline on mediaanhoiuse suurus…

  Teemat edasi arendades oleks huvitav teada, kui suure osa Sinu portfellist moodustab raha. Oled Sa all-in või jätad endale varu juhuks, kui mingi huvitav investeerimisvõimalus tekkima peaks?

 2. Margus

  Muide, Eesti Panga lehelt saab täpsemat statistikat. Sealt on näiteks näha, et niisama pangakontol istub kaks korda rohkem raha kui tähtajalistel hoiustel. Ning lõviosa hoiuseid on tähtajaga 6-12 kuud. Mulle tundub selle põhjal, et suur osa rahast on mõeldud pigem lähema aasta jooksul kasutusele võtmiseks.

 3. Ostap

  Minu arust on hetkel majandusolukord üsna keeruline.
  Ühelt poolt on hoiuse intressid pmst 0 ja seda nii arveldusarve kui ka tähtajalise hoiuse puhul (Swed pakub täna 60 000 euro aastase hoiuse intressi 0.52%). Seega tähtajaline hoius ei oma erilist mõtet, kui vaja raha hoida, siis parem juba arveldusarvel.
  Teiselt poolt hakkavad Balti börsid IMO selgelt võtma mulli kuju. Ostetakse enamvähem kõike, mis hingab. 10-sendine dividenditeade viskab aktsia hinna hetkega +20 senti, nii et silm ka ei pilgu. TVEA kohtuasi ei paku enam kellelegi huvi. TAL dividend on ülevõtmisteemaga seoses muutunud täiesti ebaoluliseks, OLF liigub ainult vertikaalis, terve Leedu nimekiri astus aastaaruannete järel nagu üks mees hüppega üles jne jne.
  Nagu mulliga ikka, võimaldab õige ajastus teenida suuri ja kiireid kasumeid. Ajastusega eksimine võib minna aga väga kalliks.
  Lõppkokkuvõttes on 10% dividendist kasu ainult siis, kui alusvara üle 10% oma väärtusest ei kaota 🙂

  • Roman

   Ostap,päris kummalised kommentaarid oled aktsiate (OEG?, TVEAT, OLF) kohapealt teinud, ma saan aru, et oleksid näiteks ARC, BLT vms hinda kommenteerinud.
   Kui vihjad, et TVEAT peaks oluliselt odavamal hinnatasemel kauplema, siis enam mitte. Riigikohtu otsus, et erastamisleping on haldusleping, sisuliselt otsustas TVEATi võidu. Kui vaatad, kes on peale kohtuotsust ostnud, siis võib arusaada, et ka suurte jaoks on risk oluliselt vähenud. Ainus, mis hinda on oluliselt mõjutanud on HSBC fondide müük.
   OLF on odav, viimase aja liikumine on liikumine õiglase hinna poole. Sellist kasvu, nagu seni küll imselt ei jätku, kuid 10% jkäibekasvu ärgmistel aastatel näeme ehk küll. Ilmselt euro ootus mängib oma rolli.
   OEG – likviidne aktsia, üks väheseid mida välismaised fondid siit osta saavad , võlga pole, hullult raha, kasvab, ajalooliselt odav, kasiinode osas on tehtud korralik puhastus.
   TAL – mis on tähtsam – kas dividendid või ülevõtmine?

   • Ostap

    Võtsin lihtsalt näiteks mõned aktsiad, mille suhtes endal finantshuvi. ARC või BLT olen enda jaoks ammu välja praakinud, ei oma neis positsiooni ega plaani ka nähtavas tulevikus omada.
    Numbrid ütlevad, et Balti indeks on viimase aastaga tõusnud üle 30%, sellest viimase nelja kuuga ligi 20%, viimase kuuga 9%. Selgelt progresseeruv graafik.
    Kas ma olen sellise tõusuga rahul? Loomulikult. Kas ma plaanin liikuda rahasse? Valdavalt ei. Kas ma pean praegust hetke heaks sisenemiskohaks börsile? Aus vastus on, et ei tea, aga olen märksa ettevaatlikum, kui kuu tagasi.
    Alati on võimalus, et hetkel on kõik (veel) väga odav ja siit alles õige ralli hakkab. Kui kindlat vastust teaks, oleks juba ammu rikas.

 4. Roosaare

  OEG siiski dividendi peale liikus 3-4 senti aga see selleks 😉
  Mulli jaoks peaksid ettevõtete P/E suhted ka käest ära minema ja peaks hakkama tulema IPO-sid hinnatasemelt 20 P/E ja rohkem… Eelmised tipud on nii +/- 1 aasta suht täpselt ära tabanud… OEG oli eelmise buumi tipus samade kasumite juures 2-3 korda kallim.

 5. Ostap

  Lõpuks siis üks päev, kus Tallinna mõlemad nimekirjad on täiesti punased (va Baltika, mis suutis +0.002 teha). Ka suurem osa muudest jälgitavatest aktsiatest järgis Tallinna eeskuju 🙂
  Eks näis, kas ostetakse see väike miinus kohe üles või lastakse seekord pisut pikemalt liugu.
  Ma ei pahandaks üldse, kui korrigeerutaks märtsi alguse tasandile tagasi.

  Kaubamaja mannetu Q1, OEG uus ja kergelt imelikud tulevikuplaanid (hotell kõlab minu jaoks nagu uus kuld a’la), OLF õnnetus ja Ukraina venimine võivad luua negatiivse fooni ja investorite entusiasmi rohkemgi jahutada.
  Teisalt võib kohekohe tulla Ukraina lahend, OEG (loodetavasti) korralik Q1, TVEAT normaalne dividend (valimised siiski) jms, mis kütab turu enne suve veel rohkemgi taevasse.

  Elame-näeme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *