Olainfarm – särav täht Läti börsitaevas

posted in: Investeerimine | 0

Ilmselt pole Eestis väga palju inimesi (investorid välja arvatud), kes oleksid teadlikud Läti ettevõttest nimega Olainfarm. Tegemist on Grindexi (kes on ühtlasi Tallinna Farmaatsiatöösuste omanik) kõrval Läti ühe suurima farmaatsiatööstusega. Lisaks ravimitootmisele haldab Olainfarm ka apteegivõrku Lätis (2012. aasta novembri seisuga kuulus neile 41 apteeki). Peamine rahalehm on aga siiski ravimite eksport Idabloki maadesse – eelkõige Venemaale, Ukrainasse ja Valgevenesse.

Ma ise avastasin enda jaoks Olainfarmi 2010. aasta kevadel kui pärast SAF Tehnikat hakkasin ka teisi Riia börsil kaubeldavaid firmasid lähemalt uurima. Ostsin esimesed aktsiad Müügiguru OÜ portfelli hinnaga 1,06 latti ja olen sellest hetkest alates teinud Olainfarmiga päris palju tehinguid ja hetkel on see üks mu suurimaid investeeringuid. Et täna avaldas ettevõte üllatuslikult tugevad jaanuarikuu tulemused, siis tahtsin oma tundeid ka lugejatega jagada. Miks mulle siis ettevõte meeldib:

  1. Tegemist on investorisõbraliku firmaga, mis jagab meelsasti infot, avaldab igakuiseid müügiaruandeid ja korraldab investoritele webinare.
  2. Ettevõte on kaks aastat järjest maksnud dividende (2011. aastal 0,025 latti ja 2012. aastal 0,0616 latti).
  3. Olainfarmi müük kasvab juba teist aastat järjest hüppeliselt: kui 2012. aasta jaanuaris kasvas müük 2011. aasta võrreldava perioodiga +35%, siis 2013. aasta jaanuaris kasvas müük omakorda +55%.
  4. Ettevõte on odav: Kui arvestada 2012. aasta IV kvartali kasumiks eelmiste kvartalite keskmine kasumlikkus ca. 17%, siis võiks kirvemeetodil ennustada IV kvartali kasumiks 3 miljonit latti ja 2012. aasta kogukasumiks 9,4 miljonit latti. Arvestades aktsihinnaks 3,80 latti (ettevõttel on 14,085 miljonit aktsiat) teeb see P/E suhteks 5,7!

Ohtudena võib välja tuua suure Venemaa müügi osakaalu (2013. aasta jaanuaris tuli koguni 50% müügist Venemaalt) ja ehk ka asjaolu, et ettevõttel on bilansis võlga oluliselt rohkem kui raha. Ka kaupleb Olainfarm näiteks Grindexiga võrreldes bilansipõhiselt oluliselt kallimal tasemel (2012. aasta III kvartali põhjal on Olainfarmi P/B näiteks 1,63 ja Grindexil 0,63).

Senini on aga ettevõte pidevalt ootusi ületanud ja ka aktsiahinna kasv on olnud korralik:

BTW, homme on siis mul kaalumine, et selgitada välja, kas suutsin Tartu Maratoniks 90 kg peale saada!
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *