Läti ravimifirmadelt uued rekordid!

posted in: Investeerimine | 4

28. veebruar on alati tore ja põnev päev, sest terve trobikond Baltikumi firmasid avaldab lõpuks (viimasel võimalikul päeval) oma eelmise aasta majandustulemused. Miks neil majandusaruande koostamine nii kaua aega võtab, on omaette teema (milleks varem, kui võib ka hiljem, eks ole!). Täna aga kiire ülevaade ühest minu lemmiksektorist – lõunanaabrite farmaatsiatööstusest.

Niisiis avaldasid tulemused täna nii Olainfarm kui ka Grindeks. Kui Olainfarmilt võis tugevaid tulemusi juba ette oodata (sest ettevõte oli käibenumbrid juba avaldanud), siis Grindeksisse uskujaid oli ilmselt oluliselt vähem (rõõm tunnistada, et mina olin üks nende seas). Tegelikult avaldas ettevõte 25. veebruaril börsiteate, et 2012. aasta käive kasvab vähemalt 10% eelmise aastaga võrreldes, kuid vähemalt LHV foorumis olid küll ülekaalus skeptikute hääled. Eks ole Grindeks ennegi üle-lubanud ja ala-realiseerinud…

Aga jah, seekord siis tõsised rakett-tulemused mõlemalt Läti ravimitootjalt. Grindeks suutis võrreldes 2011. aastaga kasumit kasvatada enam kui 43% ja Olainfarm 41%. Ilmselt ootab mõlemat aktsiat homme ka väike hinnaralli, sest eelmise aasta tulemuste põhjal arvutatud hinna-kasumi suhe on mõlemal kiirelt kasvaval firmal jaburalt madal: Olainfarmil 5,8 (hinnaga 4 LVL) ja Grindeksil koguni 4,7 (hinnaga 4,7 LVL). Lihtsalt asjade perspektiivi panekuks – P/E suhe 10 tähendaks OLF-ile aktsiahinda 6,9 LVL ja GRD-ile 10 LVL. Kui aga arvestada, et tegu on kasvavate firmadege, poleks tegelikult ülevõtmisel palju maksta ka 15-kordset kasumit – siis maksaks Olainfarmi aktsia 10,4 latti ja Grindeksi aktsia 15 latti. Nii et lennuruumi peaks Läti rakettidel olema…

Milline näeb üks Läti rakett välja graafiliselt? Pilt OMX Baltic lehelt:

4 Responses

  1. Ostap

    Olainfarm on vist käinud su lehel artikli pilti vaatamas ja proovib nüüd seda jäljendades päris püstloodis liikuda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *