Kuidas Eesti elu paremaks teha

posted in: Üldine | 2

Vabariigi aastapäeval kümme ideed, kuidas (minu arust) Eestis elu paremaks teha:

  1. Estonian Airi ainukeseks ülesandeks peaks olema tagada 10+ lendu päevas Helsingisse ja tagasi. Ühtlasi tuleks EA-le rääkida välja parem asukoht Helsingi terminalis.
  2. Alates 3. lapsest peaks iga lisanduv laps tooma kaasa kogu pere tulumaksu alanemise vähemalt 10 protsendipunkti jagu. Ehk siis, kui peres kasvab 3 last, siis on tulumaks näiteks 20%, kui 4 last, siis 10%, kui 5 last, siis 0% ja kui 6 last, siis -10% (ehk saad riigilt raha tagasi).
  3. Teiseks võimaluseks on regressiivne tulumaks: alates 100 000 eurost aastast näiteks on tulumaks 15%, alates 200 000 eurost 10% ja alates 500 000 eurost aastas 5%.
  4. Eesti riigis mitte-töötavad arstid (ja ilmselt ka teised 6+ aastat riigi kulul õppinud) peavad tagama õppekulude tagastamise riigile (või näiteks oma kulu ja kirjadega koolitama enda asemele uue arsti, luues nö. välis-Eesti stipendiumid).
  5. Maakoolides õpetavatel noortel õpetajatel võiks kehtida õppelaenuvabastus.
  6. Rocca-al-Mare erakoolis võiks olla loosi asemel oksjon.
  7. IT erialal võiks olla Eestis väga lihtne saada elamisluba. Lisaks võiks riik tekitada IT alased kutsekoolid.
  8. Kaotada ära üüritulult maks eraisikutelt.
  9. Kohustuslik tervisekontroll alates 30. eluaastast (sarnaselt auto ülevaatusega).
  10. Tallinna Vesi võiks dividendide asemel aktsiaid tagasi osta 😉

2 Responses

  1. Jaak Roosaare

    Lisaks üks idee veel:
    Õppelaenuintressid peaksid olema seotud EURIBOR-iga. Hetkel toimub teadlik noorte inimeste röövimine ja pankade nuumamine, sest sisuliselt saavad pangad teenida 5% intressi laenu pealt, mis on riiklikult tagatud. Pole ühtegi põhjust, miks tänases intressikeskkonnas peaksid õppelaenuintressid olema niivõrd kõrged.

  2. Urmas

    Punktid 4 (arstiks õppijad) ja 8 (üüritulu maksustamine) on minulgi ammu mõttes mõlkunud ja olen neid seisukohti ka aastaid väljendanud. Arstihariduse (tasuta õppekohad) puhul peaks tegelikult olema kohustus töötada Eestis pärast kooli lõpetamist 10 aastat, et noorarstidele jõuaks pärale, et rahva seljas liugu ei lasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *