Tallinki ralli Tallinna börsil

posted in: Investeerimine | 0

Tallinna börsiindeks on käesoleval aastal kerkinud enam kui 37%. Suur põhjus selleks on hiljutine Tallinki aktsia tõus – aastaga on Tallink kerkinud enam kui 50% ja sulgus 14. detsembril 0,87 euro tasemel (meeldetuletuseks, et IPO hind oli 1,318 eurot ja seega on seitse aastat aktsiaid käes hoidnud investorid endiselt sügaval veel all). Aasta alguses kauples Tallinki aktsia 0,58 euro tasemel ja kõigi aegade madalaim tase oli 2009. aastal 0,26 eurot.

Viimase nädalaga kerkis Tallinki aktsia lausa 15% ja selle taga oli uudis, et ettevõtte uus omanik, Citigroupi investeerimisfondile kuuluv Baltic Cruises Holding ostis teistelt suurosanikelt suure portsu aktsiaid hinnaga 1,1 eurot (kokku osteti 105 miljonit aktsiat, kuid enam kui 50 miljonit aktsiat oli ka enne juba Citibanki kontrolli all). Kiirelt hakati meedias ja foorumites arutlema, et kui ikka nii palju maksti, siis peab ka firma aktsia börsil ilmselt peagi sama palju maksma. See tõi kaasa ka aktsiahinna kiire ralli ja endiselt on 1,1 eurose hinnani omajagu maad minna (enam kui 26% tõusu).

Siinkohal ei hakka ma eelpool mainitud tehingut pikemalt analüüsima, igaüks saab seda ise lugeda ja omad järeldused teha. Ma ise müüsin viimased oma Tallinki aktsiad ära 0,61 euro tasemel 2012. aasta suvel. Põhjuseks eelkõige asjaolu, et ettevõte dividendi ei maksa ja suurendasin samal ajal oma positsiooni Tallinna Vee aktsias. Viimase nädala liikumist vaadates tuleb tunnistada, et täna oleks Tallinki aktsia eest oluliselt paremat hinda saanud ;(

Aga räägime parem tulevikus – kas täna oleks hea mõte Tallinki aktsiat osta või mitte. Dividendide maksmise lubaduse ootuses on aktsia juba päris pikalt tõusutrendis olnud, samuti olid viimased kvartalitulemused üle ootuste head. Kui siia lisada ka aktsia likviidsus ja piisav suurus, et ka välismaisetele fondidele huvi pakkuda, siis võiks oodata tõusutrendi jätkumist. Ma ise siiski aktsiasse investeerimas ei ole, sest:

  1. Dividende on lubatud juba aastaid, kuid senini pole väikeinvestorid raha näinud. Ka nüüd müüsid 1,1 euroga aktsiaid mitte väikeinvestorid, vaid põhiomanikud.
  2. Endiselt on segane Infortari ja Tallinki vaheline tegevus – puukfirmadest on meedias päris palju kirjutatud.
  3. Mulle põhimõtteliselt ei meeldi olukord, kus ettevõte teenib kasumit vaid kahes kvartalis aastas.
  4. Viking Line toob 2013. aasta jaanuaris Soome-Rootsi liinile uhiuue laeva Viking Grace.

Juhul kui Tallink tõesti ausalt dividende maksma hakkab ja konkurentsikasvu ilusti üle elab, võib ettevõte siiski olla päris sobilik pikaajaliseks dividendiinvesteerimiseks.

Wildcard-iks on ettevõtte suurus – mulle endale meeldib investeerida väiksematesse ja ebalikviidsematesse firmadesse (reeglina hoiab fondide puudumine hinnad odavamad). Samas võib välisraha sissevool Tallinkile anda päris korraliku taganttuule (nagu Olympicu aktsia viimaste nädalate ralli on näidanud).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *