Kuidas kiirelt ja lihtsalt raha kaotada (ja teenida)?

posted in: Investeerimine | 12

herbalifeEile, 19. detsembril kukkus Herbalife-i aktsia loetud minutite jooksul ligi 15% kui CNBC-s levis uudis, et kuulus usa riskifondijuht Bill Ackmann on Herbalife aktsiaid lühikeseks müünud ja plaanib täna, 20. detsembril toimuval Ira Sohni eriseminaril tutvustada oma Herbalife lühikeseks müümise ideed. Bill Ackmann nimetas Herbalife ärimudelit püramiidskeemiks ja väitis, et tegu pole jätkusuutliku äriga (kuigi viimased 30 aastat on see toiminud).

Herbalife-i CEO Michael Johnson helistas uudise peale omal algatusel CNBC-sse, et süüdistused vihaselt tagasi tõrjuda. Video ise on nähtav siit. Tema argument oli, et reedel, 21. detsembril on aegumas suur kogus put optsioone ja Bill Ackmann manipuleerib turuga, et kõvasti raha teha. 30. novembri seisuga oli enam kui 20% Herbalife aktsiatest lühikeseks müüdud (20,7 miljonit), rääkimata suurest kogusest put optsioonidest. Tänu Bill Ackmanni avaldusele võitsid shordid eile enam kui 100 miljonit dollarit (lisaks optsioonikasumid). Kõigele lisaks võib juhtuda, et Ackmann ise pani oma shordid eile kinni ja mingit suurt uut kukkumist tulemas ei olegi.

Asja teeb irooniliseks see, et samal päeval teatas Herbalife oma uuest tehasest Põhja-Carolinas, kuhu plaanitakse investeerida enam kui 500 miljonit dollarit, et tootmist laiendada.

Herbalife-l on avatud võimalus osta tagasi oma aktsiaid kuni 1 miljardi dollari ulatuses. Pärast eilset kukkumist oli ettevõtte turuväärtus vaid napilt üle 4 miljardi dollari. Seega loodetavasti paneb HLF oma tegevuse samasse kohta kuhu oma sõnad ja ostab paanikas müüjatelt aktsiad tagasi. Arvestades suurt lühikeseks müüdud aktsiate hulka (mis kasumi lukku panemiseks tuleb samuti tagasi osta), pole võimatu ka tugev ralli üles.

Muidugi on olemas ka tõenäosus, et Bill Ackmann suudab oma ettekandega veenda nii Herbalife investoreid, kliente kui ka edasimüüjaid ja mis kõige olulisem, USA võimuesindajaid, et tegemist on tõesti püramiidiga, mis tuleks hoopis kinni panna. Põhja-Carolina selle üle siiski ilmselt väga õnnelik ei oleks 😉

Ostsin ise eile kolmandiku HLF aktsiaid juurde, sest minu kogemus otseturustusega ütleb, et inimeste ahnusel pole piire ja püramiid või mitte, huvilisi on alati.

P.S. Kõvasti kukkusid ka teised otseturustusfirmad nagu Blyth (BTH) ja Nu Skin (NUS).

P.P.S. Herbalife on täna pannud oma investorsuhete lehele üles uue promovideo, kus CEO räägib kui hea firma HLF on.

UPDATE 21. dets. Investorid on igatähes Ackmani presentatsioonijärgselt hoolsalt asunud aktsiaid müüma ja ettevõte on 3 päevaga kaotanud üle miljardi oma väärtusest. Kukkumise põhjustanud presentatsioon on kättesaadav siit.

12 Responses

  1. Roosaare

    Eks vaatame seda. Sarnaseid süüdistusi on varem ka tulnud ja 2008-2009 kauples aktsia isegi alla 10 usd taseme. Foorumeid lugedes on tunne, et:

    1. Kõik väikeaktsionärid tahavad ka nüüd kangesti shortida
    2. Kõik alles nüüd avastasid, et HLFi ärimudelis ei saagi kõik rikkaks

    Kui HLF suudaks promoda (mis ilmselt on küll illegaalne, aga ehk kuidagi läbi lillede), et nende endi Sales Leaderid aktsiat ostaks ja ostaks ka ise miljardi eest aktsiaid tagasi, siis oleks shortidel ilmselt vesi ahjus.

  2. Herbal

    Ilmselt võib arvata, et antud uudis mõjutab hetkel peamiselt olemasolevaid ning potentsiaalseid aktsionäre. Samas aga nö lihtrahvas, ostjad-müüjad, ei pruugi endiselt selle teada ning toimetavad vanaviisi edasi. See ettekanne oli ikkagi pigem suhteliselt veenev ning põhiline küsimus on ikkagi, et kas ja millal ring täis saab.

  3. xxx

    Pigem tasuks osta siit ilmselt iga 3 taala tagant mis alla tuleb. PE juba 6. Praegusel suht tõusnud aktsiaturul sellise valuatsiooniga stocki suht raske leida.
    Kui aasta pärast on üle 60 stock siis saab jälle kukalt sügatud…Dividendi määr ligineb ka 5%-le

  4. Roosaare

    Ma iga 3 dollari tagant küll ei soovitaks osta. Vabalt võib juhtuda, et sulab edasi kusagile 10-15 dollari kanti. Ja selleks hetkeks on see positsioon Sul liiga suur. Ma ise ostan veel juurde 25 tasemelt ja 20 tasemelt ja siis aitab. Kui peaks edasi kukkuma, siis las kukub. Ja kui läheb 0-i (suht keeruline seda siiski mõista, kuidas see saaks juhtuda), siis olen valmis kogu selle raha kaotama.

  5. Roosaare

    Kirjutasin LHV foorumis nii:
    “Ma olen USAs Chicagos käinud Herbalife klubis ja see oli latinode seas väga popp koht. Üldse tundub, et USAs nad laienevadki latiinode seas eelkõige, kes yahoo.finance-it väga ei loe. Päris suur osa käibest tuleb ka Lõuna-Koreast ja Hiina kasvab ka kiiresti (seal veidi teistsugune ärimudel, sest võrkturustus on seal keelatud).

    Ackmani rünnakust oli minu jaoks ainuke uudis see, et toodete tagastamisel lõpetatakse sinuga ka distribuutorileping ja lisaks jääd ilma shippingust. Ettevõtte kasumiaruannet vaadates on ju kogu aeg näha olnud, et nad teenivad päris ohtralt raha shippingu pealt. Aga miks see halb on, ma ei mõista…

    Jutt, et tooted on kallimad ja kuidas keegi neid ostab on total bs. Coca-Cola on ka kinos kallim osta kui hulgialost – enamus HLF toodete ostjaid ostab neid selle pärast, et:
    1. Neile müüakse idee ära ja raske on ei öelda
    2. Nad ostavad seda terviseklubis topsikaupa ja siis tundub see odav.

    HLF võiks turu avanedes oma 1 miljardi suuruse tagasiostu käima lasta ja lisaks saata oma top sales leaderitele meeldetuletuse, et selle hinna eest on aktsiaid mõistlik osta. Kui reedel oli mcap juba alla 3 miljardi, siis peaks sellega saama põranda loodud aktsiale.

    Iroonia on veel see, et samal päeval kui tulid jutud Ackmani shortist, teatas HLF suurest tehase avamisest N. Carolinas, et tulla toime kasvanud nõudlusega 😉

    Arvestades et Ackman on short 20% aktsiatest ja viimastel päevadel on shorte kindlasti juurde tulnud, siis võib varsti väike ralli ka tulla.

    Long HLF (ja hetkel kõvasti vee all).”

  6. Herbal

    Eks seda ole ennegi olnud, kus ühel päeval räägitakse kui ilus meil kõik on, aga järgmisel tatatakse, et sorry tegelikult ikka ei olnud ka. Hetkel on lihtsalt küsimus, et kes keda rohkem usub ning kes rohkem hämab. Nokiaga oli ka kõik hästi kuni ükspäev lihtsalt enam ei olnud midagi. Tundub uskumatuna, kuid nii ta on. Vaadates hinna ja viimaseaja kvaliteedi suhet, siis varsti Applega sama lugu.

  7. Ostap

    Ma olen üsna nõus, et yahoo finance pole HLF edasimüüjate brauseri esileht, aga selline kukkumine saab tõen kajastuse ka päevauudistes. Ja kui sealt peaks minema paanika lahti jaotusvõrgus, võib tulemus olla ettevõtte jaoks ebameeldiv. Mitte seda, et edasimüüjad avaldaksid müügisurvet aktsiale, vaid inimesed võivad uuesti kaaluda, kas nad ikka tahavad selle äriga tegelda.
    Eriti ebamugavaks läheks elu muidugi siis, kui siit nüüd mingi kohtu-case välja meelitatakse. Ei ole kahjuks teemas nii palju pädev, et selle tõenäosust hinnata.

  8. Roosaare

    Ostap – ma seda ei kardaks, et inimesed selle info peale hakkavad HLF shake mitte ostma või oma distribuutoristaatust tühistama. Vaata mis Monavie-ga juhtus pärast Eesti meediakajastust, või Amway, mis on ammu sarjata saanud. Uusi ahneid inimesi leidub alati.

    Ma olen nüüd selle Ackmani presentatsiooni ja tema veebilehe suht põhjalikult läbi lugenud ja teinud kaks järeldust:

    1. Oleks pidanud juba neljap. aktsiad maha müüma kui see presentatsioon välja tuli
    2. Ma ei usu, et see Herbalife pikas perspektiivis väga kahjustab

    Enamus süüdistusi baseerub sellel, et keegi ei müü Herbalife retail hinnaga vaid annavad poolmuidu ära, et “volume-pointe” ja boonust saada. Aga see on iga distribuutori enda otsus, kas ta tahab keskenduda:
    a. jaemüügile ja kindlale aga väikesele rahale (see on siis weight loss challenge ja nutrition clubs jne) – Ackman väidab, et sellist inimeste sissetulek on 0 (mida ma ei usu).
    b. värbamisele ja passiivsele sissetulekule. See võimalus iseenesest ei tee HLFi veel püramiidskeemiks.

    Kokkuvõttes on mulje selline (eriti pärast ühe vene juudi videot vaadates), et 2000 alguses oli probleem palju hullem ja jaemüük väga keeruline (sest kliente oli raske hoida – juut väitis, et 10% oli vaid püsikliente), kuid nutrititon clubs on seda muutnud.

    Päris mitmed Ackmani argumendid põhinesid vananenud infol (näiteks 10% renewal rate baseerus 2005. aasta andmetel, 10% restocking fee kaotati 2012. aasta keskel ära). Ja mingit uudist või salajast infot polnud – kõik on HLF avalikult avaldatud andmetes kirjas.

  9. Siim

    Olen täiesti nõus Roosaarega. Kui keegi on näinud otseturunduse sisemaailma ja tutvunud selliste firmadega, mis on olnud turul aastakümneid, võib aru saada, kui motiveeritud distribuutorid võivad olla kui süstemaatiliselt juba rahamaitse suhu saavad ja kui võimsad materiaalsed ja mittemateriaalsed motivatsioonisüsteemid nad on loonud… ning inimesi sünnib aina juurde :). See et edasimüüjad oma kasumid väiksed hoiavad ei mõjuta ju tootjafirmat.
    Mulle endale tundub see rohkem emotsionaalse ja kauplemisvõimaluse stiilis liikumisena.

  10. Roosaare

    HLF juba 37 peale kosunud. Kuigi oli plaan 25 pealt osta, siis viibisin hoopis Elvas kirikus ja jäi ostmata. Minu viimane ost oli siis enne suurt kukkumist 35 tasemelt. 10. jaanuaril siis HLFi analüütikute päev, kus peaks uut infot jagatama. Kuulu järgi pole Ackman veel shorti ära katnud.

  11. Ostap

    Tundub, et pärast paanilist jooksu hakkab HLF käive vaikselt vähenema ja hind stabiliseeruma 36-37 tasemel. Ülehomme peaks taas põnevaks minema, usun, et +/- 5 ei ole võimatu. Oleneb, kuidas üritus läheb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *