Miks jätkuvalt Balti aktsiatesse investeerida?

posted in: Investeerimine | 0

Tänases Äripäevas on kõva promo Balti börsiaktsitesse investeerimise suunas:

Kommentaarides on juba ära märgitud, et ajalooliselt on ÄP optimismi ja börsiindeksi vahel olnud pöördvõrdeline seos. Mäletan seda ka oma lõputööd tehes, kus töötasin läbi 1997-1998 aasta Äripäevad.

Seekord aga ma päris nõus pessimistidega ei ole. Kuigi turg on tõesti põhjast päris palju tõusnud (Tallinna indeks on näiteks alates 10. märtsist 2009 tõusnud 182% ja hilisemast põhjast 5. oktoobril 2011 enam kui 34%), siis on aktsiate dividenditootlused endiselt korralikud. Isegi pärast Tallinna Vee enam kui 50% hinnarallit vähem kui aastaga, on aktsia oodatav tootlus enam kui 9%. Ja seda keskonnas, kus 6 kuu Euribor on 0,35% ja aastasele hoiusele maksab Swedbank 0,5% intressi.

Häid investeerimisobjekte leiab Tallinnas (ja Baltikumist) veel. Kuidas oleks näiteks Olympic-uga, mis toodab rekordkasumeid, kuid aktsiahind on tipust ca. 4 korda madalam (lisaks on ettevõte üle hulga aja taaskord võimeline divdende maksma, sest bilansist on kogutud kahjum kadunud). Või näiteks Harju Elekter, ettevõte mis on maksnud 15 aastat JÄRJEST aktsionäridele dividendi (oodatav tootlus 5%+).

Nii, et kes otsib, see leiab! Hetkel mingit põhjust hoida raha sukasääres või Baltikumist välja investeerida ma küll ei näe. Lisame siia veel paindliku maksusüsteemi (erainvestor ei pea dividendide pealt tulumaksu maksma, juriidiline investor saab maksude tasumise kapitalitulult edasi lükata) ja võrdleme seda USA “Fiscal Cliff”-i juttudega (dividendide tulumaks kuni 40%) – minu meelest pole Baltikumil investorite silmis vaja häbeneda midagi.

Ja kes aktsiakursside langust kardab, siis dividendiinvestori jaoks on tegemist ainult oodatud nähtusega!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *