Kodumaise augusti kokkuvõte

Uuesalus filmiõhtul – viimased majad müügis!

Käes on tarkusekuu ja üks esimesi nädalavahetusi sellel suvel kus oleme rahulikult kodus. Peab tunnistama, et kusagil 20. augusti paiku sai mul reisimisest ja “puhkamisest” siiber ja täitsa mõnus on vahelduseks kodune olla. August oli ka 2018. aasta esimene kuu, millal ma kordagi Eestist välja ei saanud. Küll aga sai ohtralt väisatud Pärnut, peetud maha Scandiumi suvepäevad Võrtsjärvel, sõpradega puhatud Peipsi liivastel randadel ja Elvas suvitatud. Korra jõudsime Hiiumaale ka. Eraldi ära märkimist väärib päev Narvas koos “Kremli ööbik” etendusega. Väga äge oli ka EV100 kontsert lauluväljakul, rokkisime Jakoga seal poole ööni (Taukar!!!). Kalle ja Maidoga käisime augusti alguses Kuressaares minu esimesel X-Dreamil ka. See oli ka võimas, eriti öine ujumine lossikraavides. Igati äge kuu oli ja sain viimase päeva ponnistusega oma 1000 rattakilomeetrit ka täis. Kui nüüd sügis alt ei vea, siis peaks 10k tulema ära küll.

Mis veel põnevat? USA-s sai läbi järjekordne raamatumüügisuvi ja meie grupp EWIL tegi kõikide aegade rekordi (no tegelikult veel müük käib, näiteks slovakid müüvad veel kuni poole septembrini). Nüüd on paar päeva Instagram täis NYCi ja Florida pilte ja siis on noored kodumaal tagasi. Kuu lõpus on meil juba müügijuhtidele uue hooaja avareis Türgis (mis on ilmselt hea koht shoppamiseks – vaata ka eur/try kurssi).

Investeerimises oli ka täitsa põnev kuu. Juuli lõpus läks lukku Tankeri Funderbeami projekt. Investeerisin sinna 10keur ja olen nüüd juba kahe õllepruulijaga seotud (varem olime sõpradega koos investeerinud Põhjala konverteeritavasse võlakirja). Augusti lõpus kaasas raha üks autolaena väljastav ettevõte, tehes seda seekord mitte-avalikult. Paigutasin sinna 30keur. Sain ka päris mitu varasemat laenu tagasi. Aga vaatame varaklasside kaupa.

Laenudes on selline olukord, et raha mõistlikult ühisrahastusportaalides (eelkõige Omarahas ja Mintoses) välja ei lähe. Mintoses tõmbasin intressi 10% peale ja no sellega läheb. Aga Omarahas pole tahtnud alla tõmmata ja kandsin hoopis augustis 2800 eurot kontolt välja. Intressi laekus 939 eurot ja kahjumit 330 eurot. Mintoses teenisin 161 eurot ja Bondoras 518 eurot (sealt kandsin ka 1600 eurot välja). CrowdEstates investeerisin 100 eurot Karin Vinkeli projekti, et arengutega kursis olla. Endoveri ei julgenud seekord raha panna ja ega vaba raha enam eriti ei olnud ka.

Kinnisvaras refinantseerisime ühe suurema laenu Elva Kodus ja maksime tavapäraselt oma pangalaene vähemaks. Midagi nagu eriti ei toimunud. Uuesalu projekt hakkab valmis saama, sain sealt augustis portsu intressi tagasi ja loodetavasti on aasta lõpuks kõik majad müüdud ja saab joone alla tõmmata. Väga hästi ajastatud projekt oli tuleb tagantjärele tarkusena tõdeda ja Janar projektijuhina on ka imesid teinud. Lõpuks sai valmis ka Uuesalut tutvustav promovideo.

Viimase asjana kinnisvaras mainin ära ka 22. ja 23. septembril toimuva seminari. Kuni 10. septembrini saab osaleda soodushinnaga. Uurige lähemalt kinnisvaraseminar.ee.

Aktsiates olin augustis müügilainel. Peamiseks põhjuseks asjaolu, et oli vaja muudeks asjadeks veidi raha vabastada. Nii läksid pärast kehvasid majandustulemusi müüki viimased 4000 SAF Tehika aktsiat ja panin müüki Müügiguru Tallinna Sadama aktsiad (eraisikuna on need alles). Juurde ostsin eraisikuna suurte dividendide lootuses uue positsioonina Novaturast ning IB-s lisasin Altriat ja Philip Morrist. Dividende Baltikumis ei laekunud, IB-s laekus dividende järgmiselt:

Aug-18 DPS Summa
GIS 0,49 49
T 0,5 200
VZ 0,59 29,5
LOW 0,48 4,8
GMLP 0,58 28,88
DCP 0,78 78
HAS 0,63 13,23
HRL 0,1875 28,13
KMI 0,2 60
O 0,22 5,5
OHI 0,66 99
SKT 0,35 35
AAPL 0,73 182,5
DAL 0,35 7
APU 0,95 23,75
SDLP 0,1 20
SBUX 0,36 54
CJREF 0,0729 14,53
TOTAL $932,82

 

Vot selline kuu siis. Septembris korraldame siis nagu juba mainitud Kinnisvara 2018 seminari ja esinen Äripäeva aktsiawebinaril ka. Sekka siis loodetavasti ohtralt rattasõitu ikka ka!

11 Responses

  1. Eluolust

    Tere, mis plaanid sul Bondoraga on, kas vaikselt lased laenudel nulli tiksuda ja võtad raha välja?
    Mis tootluseks kujunenud on ja kas oled plussis?

      • msgs

        bondora, oleme ausad, on scam. “investeerisin” seal ca 30000 eur maksimaalselt hajutatud rohelistesse laenudesse eestis ja soomes. tulemus – vaevu vaevu saab raha kätte, ilmselt jään paarisaja euroga miinusesse. hinnanguliselt pool portfellist läks lootusetuks.

  2. tlge

    Vb veidi võhik küsimus (sry, olen algaja), aga kas IBs kasutad fixed või tiered pricingut? Miks? Kas oskad ka öelda miks SDLP stock nii madal on juba mitu aastat?

  3. Alo

    Tere,

    Mis plaanid Sul oma PST positsiooniga on? Poolaasta tulemused väljas. Raske on seal Leedu turul ametlike palkadega hangetel ikkagi kasumit teenida.. Terv, Alo

    • roosaare

      Hoian ja ootan, erilist kasumit polegi vaja teenida sellise valuationi juures. Kuigi eks sõltub sellest trahvist ka…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *