100 kiiremale tasuta Rahatarkuse raamat LHV-st!

posted in: Uncategorized | 12

Mul on täna Sinuga jagada ägedaid uudiseid! Nimelt on lõpuks ometi Eestis olemas hea lahendust lastele tulevikuks raha korjamise ja investeerimise jaoks. Olen seda ise oma 8-aastasele pojale pikalt oodanud ja kui sellest kuulsin, olin ka esimeste seas LHV kontoris kontot avamas! Veelgi ägedam on aga see, et esimesed kiiremad uue tootega liitujad saavad RSÕ-ga koostöös LHV kulul lapsele kingiks ka ühe parima raharaamatu – “Kuidas saada rahatargaks“, mis raamatupoodides maksab ligi 30 eurot ja pood.roosaare.com-s 20 eurot.

Miks mulle LHV uus Noortepank meeldib? Jätame kõrvale igasugused soodustused (täna R-kioskis kohvi ostes avastasin, et LHV Noortekaartiga saab seal 20% alla!) ja räägime investeerimisest ja raha kogumisest. Kõige lihtsam viis lapsele raha kogumine on teha see automaatseks ja siduda kulutamisega. Ideaalis siis nagu automaatne 50% Klubi (ostad 1 eurose pulgakommi, läheb 1 euro aktsiatesse). Ja just seda uus Noortekaart koos Kasvukontoga võimaldab. LHV nimetab seda mikroinvesteerimiseks ja erinevalt varasematest lahendustest on see lihtne ja ka soodne. Kuidas see töötab?

Kandsin Jakole pärast konto avamist ja kaarti kättesaamist kontole 10 eurot taskuraha (vanaemad ja onu toetasid samuti 5 ja 10 euroga!) ning Jako ostis kaartiga pärast kooli poest 0,59 eurose Tic-Taci. LHV süsteem ümmardab summa automaatselt järgmise euroni ja nii läks 0,41 eurot Kasvukontole investeerimiseks. Valisime kontoris Jakoga investeeringuks välja USA 500 suurimat firmat (SP500 indeksfond) – see oli ka hea koht natuke ettevõtetest ja investeerimisest rääkida – Jako tundis nimekirjast päris mitut firmat. Pärast otsustasin ma ise lisada veel 600 Euroopa suurima firma indeksfondi ka (Stoxx 600 indeksfond). Valik on lai (isegi liiga lai) ja võib viia ka liigse spekuleerimiseni. Kuna mikroinvesteerimise mõte on märkamatult raha koguda, siis ma soovitaks kasutada laiapõhjalisi odavate kuludega indeksfonde – näiteks “Arenenud riikide ettevõtted“. Samas on globaalse ja SP500 top10 investeeringud suht üks-ühele samad. Aga kes soovib, saab muidugi panustada ka Hiinale või näiteks robootikale…. (ei soovita seda siiski!) Ja rohem polegi vaja ise midagi teha – ülejäänud investeerimine toimub automaatselt!

Kas pole äge – laps ostab poest Coca-Cola ja samal ajal saab temast korraga 1100 suurfirma aktsionär (Jako näitel). Ja mis eriti meeldiv – kuni lapse 26. eluaastani pole Kasvukontol ka haldustasu ning ostutehing maksab vaid 1%. Pangas seletati mulle veel, et kuni 18. eluaastani ei ole mul õigust kogunenud raha kontolt välja kanda ja nö. enda jaoks kasutada. Mulle see meeldib – selleks ajaks peaks olema lapsele kogunenud päris korralik stardifond ja ei ole kiusatust raha ise kuhugi ära kantida 😉

Kiire näide ka:

Eeldame päevas 0,5 euro investeerimist (1-2 ostu päevas), kuus teeb see siis 15 eurot. Kui võtta teenustasujärgseks tootluseks 8% aastas ja inflatsioon ära unustada (ilmselt kasvab lapse taskuraha ja tarbimine igal juhul kiiremini kui üldine inflatsioon), siis 10 aastaga koguneb kontole 2750 eurot (sellest 1800 eurot on siis sisse pandud raha ja ülejäänud kasv). Ja see koguneb sinna täiesti märkamatult! Ja teenustasudeks oleme meie näite puhul kümne aasta jooksul pangale maksnud üksnes 1800*1% ehk 18 eurot! Pole paha! Lisaks saab laps ka esimese kogemuse investoriks hakkamise vallas. Ja alati saab lasta kasvukontole ju ka otse raha kanda (näiteks vanavanemate poolt lapsele sünnipäevakingiks!). Kui korra aastas 100 eurot juurde panna (sünnipäevakink), siis on 10 aasta pärast raha kogunenud kokku juba üle 4000 euro…

Aga konkreetse pakkumise juurde ka – nagu juba ilmselt kirjast näha, olen mina LHV uue toote tõeline fänn ja pakkusin välja idee, et shokolaadi asemel võiksid Rikkaks Saamise Õpiku lugejad saada pangast hoopis ühe rahatarkuse raamatu. LHV-ga sai kokku lepitud, et 100 kiiremat Noortekonto avajat saavad endale küsida telleri käest ka raamatu “Kuidas saada rahatargaks?”. See on sobilik lugemine noortele vanuses 7-14 aastat – aga kasulikku teadmist saavad sealt kindlasti ka vanemad ise. Kui raamat endal olemas, kingi mõnele tuttavale koolijuntsule!

Tasuta raamatu saamiseks maini koodi “Rahatarkus“!

Nii, et kallid lugejad – kui teil on kodus kasvamas kuni 18 aastane laps, siis kribinal-krabinal LHV-sse kontot avama!

PS. Alla 7-aastasele saab ka konto avada, aga seda ei saa pangakaardiga siduda (Kasvukonto saab ikka avada ja raha kasvama panna, näiteks automaatse igakuise maksekorraldusega). Ning sünnitunnistust on vaja kõigil, kes on alla 18-aastased. Siis ei ole konto avamiseks ning kaardi tellimiseks tegelikult last/noort ise kõrvale vajagi, piisab sellest kui lapsevanem ise oma lapsele konto avab ning kaardi ära tellib! Ja mikroinvesteerimine ning Kasvukonto on sobilikud tooted ka täiskasvanutele, kes tahavad investeerimise automaatseks teha.

Kasvukonto link: https://www.lhv.ee/et/kasvukonto
Noortepanga link: https://www.lhv.ee/noor

PPS. Loe ja kuula ka minu ja Jevgeni Ossinovsi vestlust lastele raha korjamise teemal.

12 Responses

  1. Erki

    Kahju, et Noortpanga puhul ei saa laps ise ligipääsu internetipangale, et jooksvalt oma raha kasvamist jälgida. Sain aru, etLHV tegeleb selle nimel, kuid praegu saab arvele ligipääsu ainult lapsevanem. Laps saab ise ainult pangakaarti kasutada, kuid peab oma vanemalt uurima aeg-ajalt palju tal raha kontol on.

  2. Sander Pikkel

    Täpsustan, et uued laste kontod saavad kohe ligipääsu. Olemasolevatel klientidel tuleks LHV klienditoega ühendust võtta, et lapsele ligipääs interneti- ja mobiilipanka anda. Lähiajal anname lastevanematele juhised, kuidas lapsele ligipääse ise seadistada.

  3. ML

    Jaak, kõik on väga tore ,aga oskad seletada ,kuna tegemist on siiski investeerimisega ,mitte vaid raha
    kogumisega, kuidas laps täidab iga aasta oma nimel oleva konto tuludeklaratsiooni ? Kuidas see protsess välja näeb ?
    Kui kanda 100€ kontole, kas süsteem investeerib ise mingi summa sinna indeksisse või ainult siis ,kui kaardiga toimub poes mingi ostutehing ? Aga kui kaardiga tavaoste nt poes jne ei toimu näiteks 2-3 kuud, kas siis oleneb ka miskit ?

  4. Sander Pikkel

    Investeerimiskonto süsteemis saab investeerimiskonto raporti EMTA-sse saata, kui laps oma ID-kaardiga kontole sisse logib. Tavalises süsteemis saab ta vajaliku maksuraporti LHV internetipangast ning selle alusel täita tuludeklaratsiooni.

    Kasvukonto kaudu investeerimine toimub kliendi valitud fondidesse iga kolmapäeva õhtul, kui kontol on vähemalt 1 euro. Mikroinvesteerimine on lisavõimalus, millega saab kanda iga kaardimaksega Kasvukontole raha juurde. Vabalt võib ka ise Kasvukontole raha kanda. Juhul, kui Kasvukontol olevad fondid maksavad dividende, siis need investeeritakse automaatselt.

  5. Raido

    Ma tõmbaks korra mõttepausiks korraks pidurit su hoogsale üleskutsele. Ostsin kokat, see tähendab, investeerisin ja säästsin. Kas ei kinnistu niimoodi varajases eas tarbimiskäitumine investeerimisena?

    • roosaare

      Raido, võid ka otse Kasvukontole kanda, ilma kokat ostmata. Aga sellise mikroinvesteerimise point pigem see, et kui seda lapsest alustada, siis täiesti märkamatult kogunub arvestatav rahapuhver. Ma nüüd ei usu, et ükski laps hakkaks sellepärast rohkem kokat ostma, et saaks investeerida. Pigem vastupidi, kuna automaatselt läheb osa raha investeeringuteks, jääb koka jaoks vähem raha alles 😉

  6. Taavi

    Jaak, kas omad ülevaadet, kas tasub veel LHV kontoris raamatut küsida? 🙂

  7. Nele

    Jaak, kas sa oskad öelda, millised on tingimused Kasvukontolt raha kättesaamiseks, kui laps on täiskasvanuks saanud?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *