Okoobrikuu kokkuvõte

12088089_10206770031802698_6338316042658678874_nÜks kuu jälle möödas ja seekord olin pildivalikuga täitsa jännis – päris tihe ja tegus kuu oli. Valisin siiski isloomustuseks Türgis toimunud kummipaadiralli, kuigi oleks võinud ka Wealth Forumi, Kinnisvarakoolituse või uue raamatu valmimise panna. Igatähes soovitan Türgi pakettreiside hinna/kvaliteedisuhet kõigile lastega peredele.

Investeerimises oli ka tore kuu – olin omajagu aktiivne kõikides varaklassides ja ka tulemustega võib rahule jääda.

Laenud

Laenuäris oli intresside mõttes rekordiline kuu, andsin välja kokku kolm uut laenu (kaks hüpoteeklaenu ja ühe eraisiku käendusega laenu) ja lisasin raha kahte olemasolevasse laenu. Sain tagasi ka ühe vana laenu ja teenisin sellega senise elu suurima intressilaekumise (enam kui 9000 eurot). Seda on muuseas rohkem kui oli kogu minu passiivne tulu aastatel 2006-2008 kokku (siis alustasin passiivse tulu mõõtmist). Tore on näha, et lumepalliteooria töötab!

Omarahas laekus oktoobris samuti rekordiliselt intressi (351,68 eurot) ja kahjumit tuli 17,22 eurot. Punases on stabiilselt ca 1700 eurot ja kollases veidi rohkem (ca 2000 eurot). Peaaegu kogu punases olev raha pärineb rohkem kui aastatagusest ajast kui Omarahas alustasin ja kõikidele krediidiskooridele lahkelt raha jagasin. Nüüd laenan juba enam kui aasta raha välja vaid 901+ skooriga laenajatele. Uut raha oktoobris portaali ei lisanud, tagasi tuli raha 1343 eurot ja uusi laene läks välja 1010 eurot.

Bondoras laekus intressi 920 eurot ja punases olevat laenu tuli juurde 670 eurot. Seega vahelduseks üks positiivse tootlusega kuu. Kandsin kogu laekunud raha (2310 eurot) Bondorast välja ja pole nüüd juba alates märtsi lõpust ühtegi laenu välja andnud. Kokku istub mul oma raha Bondoras veel 37460 eurot, lisaks olen välja kandnud 6500 euro eest intresse. Aasta-kaks veel ja peaksin olema oma raha tagasi saanud, eks siis näis kuidas see enam kui 21000 eurot viivises olevaid laene tagasi tiksub…

Mintoses panin tööle esimese automaatse investeerija, lastes 50 euro kaupa raha nendesse 12% intressiga Gruusia ühekuulistesse tarbimislaenudesse. Peamiseks põhjuseks siis asjaolu, et ei viitsi käsitsi sudida neid ja hetkel kehtib lubadus, et Creamfinance ostab hapuks läinud asjad ära. Kõrgema intressiga laenud on kõik Mintosest ära kadunud, enam kui 12% intressi saab vaid Leedu ärilaenude eest (neid ei tahaks näppida). Oma raha on mul Mintoses endiselt sees 5000 eurot, koos intressidega on see nüüd kasvanud 5219 euroni. Oktoobris laekus intressi 53,84 eurot ja viiviseid 0,61 eurot. Ehk siis kokku umbes euro jagu rohkem kui eelmisel kuul. Lumepalliteooria! 😉

Uurisin oktoobris veidi ka Twino platvormi ja sain neilt teada, et novembri keskel peaks olema võimalik ka sinna läbi ettevõtte investeerida. Siis panen ilmselt veidi raha ka sealsetesse (samuti tagasiostu garanatiiga) laenudesse.

EstateGurusse ja CrowdEstate-i oktoobris raha panna ei jõudnud. Paari projekti puhul isegi mõtlesin, kuid kuna vaba raha oli mujal kinni, siis ainult mõtteks jäigi.

Aktsiad

Aktsiates oli suhteliselt vaikne kuu, müüsin oma LHV kontolt veidi Berkshiret ära (olen selle tõstnud IB kontole) ja ostsin eraisikule 2000 Olympicu aktsiat juurde pärast häid tulemusi hinnaga 1,81. Lisaks tuli uudis, et SAF Tehnika plaanib maksta 0,33-0,34 eurot aktsia kohta dividendi (see ilmselt laekub alles detsembris). IB kontol ostsin juurde 50 GM, 25 AAPL ja 100 POTi aktsiat. Dividende oktoobris ei laekunud. Kuu lõpus kuulutati välja Citadele Panga IPO, kuid pärast veidi prospekti uurimist jõudsin järeldusele, et sellest lõplikult aru saamiseks on vaja oluliselt rohkem aega ja energiat. Pankade ärimudel on üldse selline, et tegelikult on seda 10 minutiga bilansi põhjal suhteliselt keerukas hinnata ja lõplikult saavad sellest aru üksnes pangas töötavad inimesed. Jumal ise teab kuhu ja milliste riskidega on raha paigutatud. Nii, et tegelikult võtad suuresti juhtkonna riski ja Citadele juhtidest ei tea ma midagi. Sellel lihtsalt põhjusel jätan vist selle IPO hetkel ka vahele (või panen sinna huvi pärast väga vähe raha). Pigem olen siin vaadanud, et Siauliu Bankas tundub kasumite jms põhjal päris odav.

Kinnisvara

Käisime Kallega üle pika aja jälle ühte uut projekti vaatamas, midagi kindlat veel ei ole aga tundub põnev. Nüüd on küsimus rahastamises ja see selgub lähipäevil. Muidu oli suhteliselt igav kuu – üürid laekusid ja taaskord maksime pankadele tagasi ligi 4000 eurot põhiosa. Saime kätte ka Stroomi korterite hindamisaktid – pärast renoveerimist on nende väärtus päris korralikult tõusnud. Loodetavasti saame kogu selle laenu peagi refinantseerida ja saaksime enda poolt sisse pandud raha suuresti tagasi. Kindlasti väärib äramärkimist ka asjaolu, et oktoobri lõpus läks pärast pikki ponnistusi lõpuks trükki ka minu teine raamat – Kinnisvaraga rikkaks saamise õpik. Plaanisin küll algselt pealkirjaks lihtsalt “Kinnisvara” või “Kuidas investeerida kinnisvarasse?”, kuid tundus hea mõte siiski raamatud omavahel siduda ja nii jäigi lõpuks nimi, mille kallal Mariaga alguses iroonitsesime.

 

17 Responses

  1. Taavi Pertman

    Päris tegus kuu. Raamatu nimi ju täiesti hea valik tehtud ma arvan. Jätab uksed valla tulevasteks teosteks: Kinnisvaraga rikkaks saamise õpik üksikemadele, Kinnisvaraga rikkaks saamise õpik pensionäridele, Kinnisvaraga rikkaks saamise õpik kooliõpilastele, Kinnisvaraga rikkaks saamise õpik uusrikastele jne 🙂

    Saad järgmise raamatu nimevaliku asemel keskenduda sisuloomele pigem.

    Kuigi mitu raamatut lugemisjärjekorras juba ees, siis ilmselt ootan selle saabumise ära ja alustan lugemist sellest seekord.

  2. Rahakratt

    Tere,

    kas võiksid paari sõnaga öelda, mis tähendab “laenu peagi refinantseerida ja saaksime enda poolt sisse pandud raha suuresti tagasi”? Puudub kogemus kv-s aga idee kõlab maru ahvatlevalt selles lauses.

    Rõõm lugeda – tundub, et su lumepall veereb üsna heal sulalumega nõlval. Pakib hästi nagu Tartu kandis öeldakse. Vist oli Tartu ikka…

    • roosaare

      Idee selles, et vahepeal on vara väärtus oluliselt kasvanud (renoveerimine + hinnakasv) ja 70% sellest väärtusest, mida pank rahastab, on kasvanud piisavalt suureks, et saaks oma raha tagasi. Ehk siis oletame, et vara maksis algul 10000 eur, laen oli 7000 eur ja ise panime sisse 3000 eur. Nüüd on vara hind kasvanud 15000 euro peale. 70% laenu sellelt summalt oleks 10 500. Sellest maksaks 7000 varasema laenu ära ja 3500 jääks alles. Oleme oma raha tagasi saanud ja 500 euri veel peale.

  3. MM

    Kui te refinantseerite laenu, siis kuidas te seda teete isegi kui objekti väärtus on tõusnud nii palju, ei mõista kuidas refinantseerite ilma mûügita?

    Palun veel veidi valgust, tänan.

    • Timo

      Võtad uue laenu, suuremas summas, soodsamatel tingimustel, tagatis jääb samaks…

      Aga mind juba väga huvitab, milline see uus kinnisvaraprojekt on 🙂

    • võhik

      Sooviks ka asjast paremat ülevaadet, tee meile see asi selgeks kui 5aastasele

  4. MM

    Veel sooviksin küsida, kui palju on teil Tallinna Vee aktsiaid? Varasemas postituses kirjutasite, et teenite kuus 2200 eurot dividende neilt. kas jagasite aasta dividendid 12 kuu peale?

    Ette tänades!

  5. Karl

    Üks agiteeriv küsimus ka, miks pildi peal üks poiss ilma päästevesti ja kiivrita on? Tundub üldse kahtlaselt photoshoppitud peale 😀

    Igakuised ülevaated on väga head motivatsiooni tõstjad, jätka samas vaimus! 😉

    • roosaare

      See poiss oli meie giid ja väga pädev vend, päästis kaks tüdrukut uppumisest ja ujus nagu kala kärestikus kui üks aer kaotsi läks. Tegi ühele paatkonnale nalja ka, keeras nende kanuu ümber ja tulemuseks pidi nende uppunud GoPro kinni maksma 😉

  6. Aarne

    Tere
    Kas oled nõus enda teadmisi jagama, kuidas Omarahas investeerida või on parem osta Tallinna Vee aktsiat?
    Tänud ette.

    • roosaare

      Omarahas paned intressitasemed paika ja annad jupi kaupa laenu välja. Mina alla 800 skoorile ise ei anna. Annaks laene nii, et kokku tuleks 100+ laenu (ehk kui paned 3000 euri sisse, siis 30 eur kaupa maksimaalselt). Tallinna Vesi kõlbab samuti juua – kui kohtulahingu kaotavad, peaks aktsia kusagile 8-9 peale tulema, kui võidavad, siis ehk 15-16 euri.

  7. Aarne

    Tänud eelmise vastuse eest.
    Sa oled Balti aktsiates ka kodus. Selline küsimus, miks oktoober -november kukkus kõvasti Lietuvos energijos gamyba aktsia? Kas tasub veel hoida või peaks kindlasti maha müüma? Investeering umbes 2000 euri. Hetkel 270 euri miinuses. Ostsin 0,82 euriga.
    Sinu kommentaar veel Lietuvos Dujos ja TEO kohta? Sai soetatud kuna ei tahtnud omada ainult Eesti aktsiat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *