Blogi lõpetab…

posted in: Kuu kokkuvõte, Personaalne | 26
Uni on tegelikult meile ikka päris oluline…

23. novembril 2005. aastal kirjutasin oma esimese blogiposti, teemal „Pariisi seminarile“ (link: https://roosaare.blogspot.com/2005/11/). Täna kirjutan ma (ilmselt) oma viimase blogiposti teemal „Blogi lõpetab…“Vahepealse, ligi 20 aasta jooksul, on päris palju vett merre voolanud. Olen abiellunud, saanud kolme lapse isaks, kirjutanud neli raamatut, esinenud kümnetelt festivalidel ning andnud lõputult intervjuusid raha- ja investeerimisteemadel. Lisaks olen saavutanud lapsepõlvest saadik igatsetud rahalise (ja ajalise!) vabaduse. Koputanud USA-s kümnetele tuhandetele ustele, treeninud sadu müügitudengeid ning aidanud alustada mitut ettevõtet ka Eestis. Investeerinud, raha võitnud ning kaotanud, olen muidugi ka. Enam kui 10 aastat järjest suutsin siin blogis igal kuul teha ka nö. kuu kokkuvõtte – kirjutasin endale (ja blogi lugejatele) detailse ülevaate oma investeeringutest, alguses eelkõige ühisrahastuse võtmes, hiljem aga ka varaklassiti. Mulle väga meeldis neid kokkuvõtteid teha – blogi oli justkui päevik, kuhu sai oma mõtteid ja mälestusi ilma filtrita kirja panna ning oleme ausad, ega algusaastatel neid lugejaid ilmselt peale minu ka väga palju ei olnud. Aga vaikselt kapital kasvas, tehingud muutusid põnevamaks ja ka minu kuulsus investeerimisblogijana ilmselt suurenes.

Umbes mõned aastad tagasi jõudsin oma blogiga pöördepunkti – päris detailideni ma enam oma elust, rahast ja investeeringutest avalikult kirjutada ei tahtnud, samas blogimist ära lõpetada ka ei raatsinud. Nii juhtuski, et minu kuu kokkuvõtted muutusid Rahakratti tsiteerides rohkem reisikirjadeks kui investeerimisülevaadeteks. Päris mitmel korral pidin ennast SUNDIMA kirjutama, sellist mõnusat sisemist motivatsiooni, mis mind blogi algusaastatel tagant utsitas, enam kahjuks ei olnud.

Lõpliku tõuke avalikule blogimisele joon alla tõmmata andis loomulikult Planet42-ga seonduv. Sain sealt senise elu suurima kaotuse nii rahaliselt (kõik kokku ca 500 000 eurot) kui kahjuks ka tervise mõttes (3 nädalat haiglas). Lisaks avastasin, et ei talu avalikku kritiseerivat tähelepanu ei meedias ega foorumites sugugi nii hästi kui ma oleksin arvanud. Veelgi vähem taluvad seda minu lähedased ja see on ka üks suur põhjus, miks ma avalikule investeerimisblogimisele ja meediatähelepanule tänasega joone alla tõmban.

Andsin päris avameelse intervjuu minuga juhtunust Eesti Ekspressile, mida saab lugeda siit. Keskendun nüüdsest oma tervise hoidmisele ja uutele väljakutsetele – kõiki investeerimishuvilisi blogilugejaid aga tänan südamest nii senise tähelepanu, toetavate kommentaaride kui ka eravestlustest jagatud heade sõnade eest! Siit lehelt te enam uusi investeerimisideid ei leia, kuid ehk jagan ma oma teekonda hoopis tervise, spordi ning parema pereisa olemise võtmes. Elame-näeme…

 

Parimat,

Jaak

 

 

26 Responses

  1. Julia

    Aitäh Jaak!
    Sinu seminaar ja sinu raamat – olid esimesed investeerimissammud mu elus, tänan südamest!

  2. Jonatan

    Aitäh, Jaak. Oled oma elu ja tegemistega olnud pikalt suureks eeskujuks! Parimat! 🙏

    • Kerli

      Olen lugenud nii Sinu raamatuid kui blogipostitusi ja oled suureks eeskujuks! Parimad soovid Sulle!
      Mina tänan!

  3. Annika

    Hea Jaak,
    Sa oled väga hea eeskuju, sinu esinemised ja muidugi raamatud on väga paljusid sh mind ja minu peret inspireerinud!
    Tänu Sinule on meie pere rahaasjad oluliselt selgemad ja plaan tulevikusks ka paigas ning töös.
    Kõige rohkem rõõmustab mind teadmine, et saame olla oma lastele eeskujuks, puistata neisse rahatarkuseseemneid ikka selleks, et nende elu saaks olla tasakaalus ja õigete väärtustega.
    Ps! Ühel õhtul, kui oma 5 aastase lapsega ööund ootasime, kargas ta järsku istuli ja uuris:” Emme, kuidas sa raha enda eest tööle saadad? Kas paned raha põrandale ja ütled- võta jalad alla ja mine tööle”!
    Aitäh Sulle kõige eest!
    Ole hoitud!

  4. Merko

    Aitäh Sulle Jaak! Sinu raamatud (ja blogi) olid tõukeks minu pere investeerimisteekonna alustamiseks. Soovin sulle head tervist ja meelerahu!
    Life goes on;)

  5. Janno

    Tänud, Jaak!

    Sinu eestikeelne raamat oli minule tõukeks, et teha midagi rohkemat, kui oodata pensionipõlve.

    Suurim au oli ka osaleda sinuga projektis, kus tõlkisime sinu raamatu venekeelde!

  6. Evelin

    Kurb kuulda, et ei saa su põnevaid blogipostitusi enam lugeda.. Oled suur eeskuju, sinu raamatud alati öökapi peal. Kõike head sulle ja su perele!

  7. Rahakratt

    Kes siin ripakile jäävad, siis tulge minu blogisse üle!

    Aga ei, norin mis ma norin, siis sinu panust on raske alahinnata, Jaak. Pidu läkski (meil kõigil) kuidagi liiga bravuurikaks ja vaikselt roniti juba võõraste külade lõkkeplatsidele rusikad rullis. Muide, vaata asja head poolt – su pere jäi kokku #priceless. Paljudel oleks see sellise karnevali peale juba ammu puruks kukkunud – tõeline kangelane täna on sinu prokurör, Maria.

    Nukid, boss!

  8. Kusti

    Jajah, putka just siis kinni panna, kui sinu jälgedes planet42 investeerijatel on elu kõige raskemad ajad, kes 5000 miinuses, kes 150 000 miinuses (ja ka neil inimestel sellest megaprobleemid kodus ja enda psüühikaga, mitte ainult sinul) on ikka väga argpükslik ja vastutustundetu käitumine. Nõrk, mees, nõrk.

    Normaalne mees ja môjuisik, analüüsiks oma jälgijate ees selle planet42 asja pulkadeni lahti, et mis perse läks ja
    kuidas aga ei… mis vigasid sa tegid ja valesti käitusid aga ei…. putka kinni ja punuma. Nõrk ja egoistlik. Ainult mina mina mina. Pussy.

    • Kristina

      Vaidlen vastu. Huvitav, et kui investeerides läheb ülesmäge, siis nimetavad kõik ennast investoriteks. Kui läheb allamäge, siis lükatakse vastutus kohe teistele? Iga investor peaks suutma ISE vastutada enda eest ja kuhu raha paigutab. Nagu EE intervjuus Jaak mainis, siis kui sa suutsid teha enda OÜ, et raha investeerida, siis võiks sul ju baasteadmised rahast ja investeerimisest olla.

      • Veix

        Jätkan seda mõttekäiku: Teadmised võiks olla, kui ikka panid mu ärgitusel P42-e papi sisse, siis oled ise loll.

  9. Arno

    Suured Tänud seni tehtud töö eest! Oled päris paljusid inimesi inspireerinud rahaasjades, näiteks 50% klubi :).
    Iga asi on millekski hea – see mõte on mind palju aidanud ja loodan, et aitab ka sind!
    Palju edu uutes väljakutsetes!

  10. Jan

    Pärast igat langust tuleb jälle tõus ! Pea püsti ja vapralt edasi.

    Jõudu ja jaksu tegemistes ning ka minu investeerimisteekond sai alguse sinu raamatust ja käesolevast blogist. Suur positiivne saam jääb veel pikaks ajaks ühiskonda 🙂

  11. E.

    Minu investeerimisteekond sai alguse just siit blogist. Olen kõik Sinu raamatud põhjalikult läbi lugenud ja tänu sellele teinud palju targemaid otsuseid – no vähemalt enam ei osta ma aktsiaid pelgalt selle järgi, milline firma logo kõige ägedam tundub! Selle blogi abiga olen suutnud alates 2013. aastast kokku panna korraliku portfelli ning olen peagi saavutamas finantsvabaduse esimest taset – ehk siis varsti saan endale lubada isegi midagi muud peale kohvi ja odavate nuudlite.

    Soovin Sulle ja Su perele palju jõudu ja tervist – ja suured tänud kõige eest, Jaak!

  12. Einar

    Olen tänulik panuse eest, mille kogukonnale oma raamatute ja tegemiste läbi andsid! Iga kuu alguses käisin vaikselt piilumas, kas uus postitus juba tulnud 🙂.

    Head kosumist ja fookuse paika saamist!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *