Aprill 2019 kokkuvõte

Küprosel

Mai tuli sellise hooga peale, et unustasin endale aprillis isegi palga välja maksta, blogi kirjutamisest rääkimata. Päris huvitav, sain Nordealt kurja kirja, et eluasemelaenu marginaal tõuseb, sest palk ei laeku enam kontole. Ja lähema kontrolli tagajärjel selgus, et olin endale lihtsalt unustanud palka maksta! Sellised lepilikud töötajad siis meie ettevõttel 😉

Aprill oli investeerimise mõttes tegelikult väga tihe ja tulus kuu. Eriti aktiivne ja põnev oli laenudes, aga ka aktsiatega sai korraliku ralli ja paar tehingut tehtud. Kinnisvaras oli kõige igavam, kuigi saime kätte oma 35 korterit Laava majas ja hakkasime neid riburada välja üürima. Kes veel uut pisikest üüristuudiot otsib, siis veel on vabu saadaval.

Hitgirl

Mis muidu põnevat? Käisime Nublu tiimiga põgenemistoas ja Maria ja Mammuga minu sünnipäeval (sain isegi video kujul õnnitluse sellel aastal!) Rakveres SPA-s (väga soovitan!). Tegin Riias ühe esinemise ja kuu lõpus olime nädala koos SWA meeskonna ja perega Küprosel. Seal sai selle hooaja esimeses maantekakilomeetrid ka kätte. Igati tore kuu oli! Lisaks sain sünnipäevaks oma kallilt abikaasalt kingiks uue Elina Kasesalu meistriteose Hitgirl, mis sobitub Alita kõrvale nagu tüdrukkangelase terariist kurjami kehasse (vaata ka Rahakrati blogi)! Pean tunnistama, et üks ägedamaid kinke, mis ma kunagi saanud olen (kuigi lõputud kikilipsud on ka toredad) 😉

Aga teemasse. Laenudes jõudis siis võiduka lõpuni minu esimene kohtutäiturisaaga. Nimelt oli üks laen, mida me sõbraga kahasse rahastasime hapuks läinud ja kuna tagatisele oli keelumärke pannud ka teine kohtutäitur, ei jäänud muud üle kui vara täituri kaudu oksjonile panna ja maha müüa. Kes varem pole täitmisprotsessiga kokku puutunud, siis võin öelda, et omajagu nüansse on seal, mida enne praktikas läbiproovimist ei osanud ette näha. Näiteks see, et laenu lõpptähtajast alates enam intress ei jookse, vaid ainult viivis. Või see, et iga liigutus võtab omajagu aega. Ja ka see, et teised kohtutäiturid võivad jagamisplaani vaidlustada ja teoorias võib kogu tehing kohtus lõppeda. Meil läks tegelikult isegi hästi – oksjonil 80 000 euroga pakkumisel olnud kinnistu müüdi lõpuks maha 100 000 euroga ja saime kõik oma raha tagasi (ning jätkus veel veidi ka teistele nõudjatele). Iroonia antud tehingus oli muidugi see, et oksjonilt objekti ostja pidi ka meilt laenu küsima, et seda finantseerida. Igatähes oli hea meel, et ligi aasta tähtajast üle läinud raha lõpuks koju tagasi tuli. Lõpp hea, kõik hea!

Teiseks andsime päris mitu uut laenu välja läbi uue ettevõtmise, mille rolliks ongi kinnisvaraga tagatud sildlaenude pakkumise. Siinkohal hõikan ka välja, et kui kellelgi vaja raha mõne projekti alustamiseks/lõpetamiseks ja pangast veel ei saa, siis võib julgelt kirjutada roosaare@gmail. Kokku ühisrahastasime aprillis enam kui poole miljoni eest erinevaid laene ja arendusi. Kellel ka huvi laenudiilides osaleda, siis võib oma kontaktandmed siia jagada – annan suurematest ühisrahastusdiilidest e-mailiga teada. Ennast saab kirja panna siia.

Intressi laekus ka korralikult, lõpuks tõmbas ka Omaraha laekumine noka ülespoole – laekus 812 eurot, millest kahjum oli 204 eurot. Uut raha juurde ei kandnud.

Aktsiates oli aprilli suursündmuseks Grindeksi suuromaniku ülevõtuotsus (mis neile riigi poolt peale sunniti). Panin uudise valguses pool pakki müüki, teise poole plaanin hoida augustini kui täpsed detailid selguvad. Kui oleks palju vaba raha, siis võiks täitsa Grindeksit turult kokku osta ja merger arbitrage teha. Aga vaba raha kahjuks pole ;(

Dividendid laekusid Siauliu Bankaselt, ostsin neid veidi juurde ka. Teiseks ostsin juurde veidi Olainfarmi ja Nordeconi ka. Nordeconis on suurem pakk (ING LUXEMBOURG S.A. AIF ACCOUNT) peagi läbi müüdud, enam kui 1,2 miljonilt hakkas müük tulema. Usun, et kui see pakk müüdud, siis võiks olla tee vaba ka veidi kõrgema hinna juurde. Tulemused täitsa ok ja raha makstakse taaskord 0,12 eurot välja, mis teeb 1 eurose aktsia hinna juures igati korraliku tootluse. Tööde mahtudelt hakkab Nordecon juba Merkoga peaaegu võrdsustuma (Nordeconil 170 miljonit, Merkol 190 miljonit), turuväärtuses on vahe enam kui 5 kordne (33m vs 181m). Muidugi, Merkol on tugevam bilanss ja teenib rohkem raha korteritest, kuid infra pealt peaks ka Nordecon tulevikus suutma kasumit teenida. Elame, näeme.

Lisaks ostsin USA-s juurde Berkshire aktsiaid, nii endale kui ka paarile tuttavale, kellel endal IB kontot pole (või on selle väärtus alla 100 000 usd) ja soovis pikaajaliselt ilma kuutasudeta hoida. Mai algul toimus ka iga-aastane Berkshire aktsionäride koosolek, mida Yahoo Finance üle kandis ja mida on võimalik podcastina ka järgi kuulata. Viimased paar päeva olen rattaga metsas kuulanud ja väga hariv on olnud. Annab kindlust juurde, et võib rõõmuga aktsiat edasi koguda!

USA-st laekus dividende kokku 820 dollari eest, suurimateks maksjateks MO ja PM. List on nii pikk, et ühele screenshotile enam ei mahu (MO jäi välja), peab mingi uue lahenduse järgmine kuu välja mõtlema 😉

Olen viimasel ajal Funderbeamis ka veidi aktiivsem olnud, hetkel kõva jäätisenillimine käib. Sellest portfellist ka pilt kaasa (et Madisel hea meel oleks) 😉

Vot, ongi kõik. Mais teen ühe suurema investeeringu väljaspool tavapärast investeerimismaailma ka aga sellest juba järgmises postituses!

4 Responses

  1. Rahakratt

    Vot, Raha-Jaak, see oli juba mehemoodi postitus! Su blogi tõmbas jälle noka ülespoole, kui tohib korüfeesid tsiteerida. Rõõm näha, et plönni liigub usinalt ja erinevates mahhinatsioonides sul.
    Ja mitte ainult selles pole asi, et sa teisi kohalikke suurkujusid mainisid täna, vaid sellest, et korralik ülevaade oli, päriselt! Misiganes aeg sul selleks kulus (ma tean, et postitused võtavad rämedalt enda vaba aega ära), siis see aeg tasus ära kuhjaga.

  2. Ilgert Nilbert

    Oo, Sea Caves. 🙂
    Kuidas see rattasõit seal toimub, kas lennutasid oma ratta Küprosele või rentisid kohapealt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *