Kolme sorti raha

posted in: aktsiad, Investeerimine, Üldine | 8

IMG_4969Kuulasin täna rattaga 50 km nühkides (mis maanteerattaga on muuseas oluliselt mõnusam kui maastikurattaga!) vahelduseks ühte uut podcasti. Tavaliselt on mul playlistis Motley Fool Money, Dave Ramsey, Mad Money ja veel mõned, seekord aga kuulasin Jack ja Michelle Boschi podcasti “Forever Cash Real Estate Investing”. Ja sain paar head mõtet, mida ka lugejatega jagada.

Nimelt eristavad Jack ja Michelle investeerimisel (ja tegelikult elus üldse) kolme sorti rahavoogu: ühekordne raha, ajutine raha ja igavene raha (ing. keeles one-time cash, temporary cash ja forever cash). Eesmärk peaks olema võimalikult palju ühekordset raha konverteerida ajutiseks ja eelkõige igaveseks rahaks.

Ühekordne raha on kõige lihtsamal kujul palk. Või siis näiteks kasum mingi vara müügist. Ka siin saab jagada sissetulekut kaheks: on puhtalt ajal baseeruv raha (näiteks kuupalk) ja on tulemustel baseeruv raha (näiteks müügiboonus või kasum). Kõige kehvem tehing on aeg raha vastu, samas on see ka kõige populaarsem. Ühekordsest rahast pole võimalik rahalist vabadust ja rikkust välja võluda – pidevalt peab kulutama aega või tegema tehinguid, et uut raha saada. Seega on ainuke viis rahalise vabaduseni jõudmiseks vähemalt mingi osa ühekordse raha investeerimine näiteks ajutiseks rahaks.

Ajutine raha on mingil ajaperioodil teenitav raha, mille teenimiseks pole vaja pidevalt uut vaeva näha. Näiteks annad välja hüpoteeklaenu viieks aastaks – oledki loonud endale viieks aastaks kestva ajutise rahavoo. Siia alla võib lugeda ka enamik ühisrahastusportaalide poolt pakutavaid tehinguid. Lisaks loeksin ajutiseks rahaks ka intellektuaalsel omandil põhineva rahavoo – näiteks autoritasud jms. Ka need ei kesta reeglina igavesti. Ajutine raha on tore, kuid seda ei tohiks ära kulutada (eriti kui koos intressiga laekuvad ka põhiosa maksed). Ideaalis tuleks ajutine raha suunata edasi igavese raha loomiseks.

Igavene raha on siis iga investori ja rahalist vabadust himustava inimese püha graal. Tegemist on varaga, mis muudkui aga omanikule tulu toob, samal ajal ise mitte kuhugi kadudes. Umbes nagu igiliikur. Erinevalt füüsikast on investeerimises igiliikureid leida päris erinevatele maitsetele ja erinevates varaklassides. Antud taskuhääling keskendus kinnisvaralale ja seal on tegemist siis üürile antud kinnisvaraga. Eriti meeldis autoritele üürida välja maatükke, näiteks treileriomanikele, kes seal peal elavad. Kõlab nagu päris passiivne tegevus! Laenudes olen andnud isegi välja mõned “igavesed” laenud – need on siis sellised, kus mulle makstakse üksnes intressi. Üldiselt kipuvad aga isegi sellised igavesed laenud ühel hetkel kas koju tulema või hapuks minema. Aktsiates on minu meelest passiivset igavest rahavoogu kõige lihtsam tekitada. Piisab näiteks kui osta SP500 indeksaktsiat ja võibki eeldada, et igavene dividendioja on voolama pandud. Ajas peaksid need ka kasvama.

Kokkuvõtes, kui Sa täna teenid oma sissetulekut eelkõige ühekordse rahana, siis on viimane aeg osa sellest igavese raha loomiseks suunata! Hea mõtte käis välja ka Kristi Investeerimisraadios – selle asemel, et üritada kohvi arvelt kokku hoida ja koonerdada, on väga ok teha lühiajalisi lisaotsi ja projekte (teenides siis reeglina ühekordset või ideaalis ka ajutist raha) ning see raha suunata omakorda pikaalist vara tootvate finantsvarade ostuks.

8 Responses

  1. janareit

    Hea post. Mulle sellised lihtsustused meeldivad. Lihtsustus on küll kehva kui see valesti tehtud on või midagi välja jättes, aga sellisteks kategooriateks jagamine tundub mulle väga hea.

    Aitäh jagamast!

  2. Tauri

    Tänud oma podcastide listi eest!
    Ma ise kuulan enamasti “Listen Money Matters”, “Freakonomics”, “The Investors Podcast” ja “Stacking Benjamins” podcaste. Juhuks kui otsid midagi järgmist kuulamiseks.

  3. tauri

    SP500 indeksaktsiat võibki eeldada igavese dividendiojana? vaevalt…

      • tauri

        Lihtsalt vähe tähe närimine, sest “igavene” ei ole kindlasti asjakohane termin aktsia ega ka aktsiindeksi ning isegi majandusmudeli jätkusuutlikkuse iseloomustamiseks. USA majandus on jätkuvalt juhtiv aga kahtlane, kas igavesti. Praeguse majanduspoliitika lõputu raha juurde trükk ja laenudega kuhjamine ei ole kindlasti jätkusuutlik. Küsimus on ainult ajas kui kaua kukkumisi uute mullidega täita saab. 5 a. vast ikka, 15 võib-olla, 50 juba ülimalt kahtlane. Võimalik, et leitakse lahendused, mille piires püsib ka SP500 dividendinirena, kuid hetke kursil on see ilmselgelt võimatu.

  4. Taavi Pertman

    Hea mõnus lihtsustus on ikka abiks tihtipeale jah. Samas sellise laenu asja saab ka tegelikult sisuliselt igaveseks rahaks teha. Ei tea, kas tingimata ühisrahastuse kaudu, aga mõned firmad on juba ikka väga pikka aega laene väljastanud, nii et selles mõttes kindlasti mitte võimatu oma raha sedasi igiliikurina ringlema panna 😉

  5. Roosaare

    Tauri, nojah, igavene pole ka planeet Maa – varem või hiljem saab päikesel vesinik otsa ja siis on kööga. Aga minu mõte oli, et eraisiku ajahorisondil on omada 500 maailma suurimat (ok, USA suurimat) firmat ja saada osa nende kasumist suhteliselt “igavene” plaan. Võrreldes seda siis igasuguste muude investeerimisvõimalustega (alustades Tallinna korterist ja lõpetades kullaga tagatub XXXcoiniga).

  6. tauri

    Nõus, hetkel ilmselt tõesti üks lollikindlamaid ja lihtsamaid variante raha paigutamiseks aga samas ikkagi ka ühe inimelu perpektiivis mitte kindlalt “igavene”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *