Kas praegu on hea aeg aktsiaid osta?

posted in: Investeerimine | 3

koolitus_aktsiaPühapäeval toimus minu senise elu pikim ühepäevane koolitus (olin laval 10-22), mille teemaks oli aktsiatesse investeerimine. Pärast pikka koolituspäeva jäi endiselt õhku rippuma küsimus, kas siis peaks investeerima või mitte. Minu eesmärk ei olnud teha motivatsioonikoolitust, a la “lähme kõik üheskoos esmaspäeva hommikul aktsiaid ostma!”, vaid pigem veidi hirmutada tulevasi investoreid ebamõistlike otsuste eest.

Millegipärast arvavad täiesti tavalised normaalsed inimesed, et neil on pärast lühikest koolitust võimalik käia Forexi- või futuuriturul raha kotiga koju toomas. Igasugustest binaarsetest optsioonidest ja bitcoinidest rääkimata. Samas ei tahaks keegi neist Veerpaluga võidu suusatada või minna poksiringi kogenud poksija vastu. Isegi, kui selja taga on hommikust õhtuni kestnud poksikoolitus 😉

Hardo Pajula kirjutas kunagi, et kui suurem seltskond rahvast tahab üheskoos minna börsile raha lõikama, siis on pigem aeg oma investeeringud kokku pakkida. Eilne koolitus näitas, et liigset entusiasmi õnneks veel inimestel ei ole ja seega pole veel põhjust tippu ennustada. Aga samas on selgelt näha, et pigem oleme siiski lähenemas uuele tipule kui põhjale.

Panin enda jaoks kirja mõned lihtsad põhimõtted, mille järgi kaaluda, kas aktsiad on parasjagu odavad või kallid:

Aktsiad on odavad kui:

  • Dividenditootlused on kõrged
  • Ettevõtted teenivad kahjumeid
  • Sinu portfell on punane
  • Sõbrad ja tuttavad ei taha aktsiatest midagi kuulda
  • Tööpuudus on kõrge ja kasvav
  • Äripäevas on esikaanel ilmunud must pilt ja sõna “Krahh!”
  • Postimehe esikaanel on börsipilt ja must nool suunaga alla 😉

Aktsiad on kallid kui:

  • Dividenditootlused on madalad
  • Ettevõtted teenivad rekordkasumeid
  • Sinu portfell on roheline
  • Sõbrad ja tuttavad tahavad ka investeerimisega alustada, osaled aktsiakoolitusel 😉
  • Tööpuudus on madal ja kahanev
  • Äripäev soovitab investeerida börsile
  • Postimees soovitab investeerida börsile

Probleemiks on muidugi see, et kallid aktsiad võivad alati minna veel kallimaks ja odavad veel odavamaks. Postimehe indikaator siiski peaks meile absoluutsed tipud ja põhjad kätte andma 😉

Mida siis tänase päeva kohta järeldada? Maailmas üldiselt on aktsiaturud rekordtasemel ja paljud languseootajad (LHV fondid nende seas) on turutootlusele kõvasti alla jäämas. Baltikumis on tõus põhjast (2009. märts) olnud samuti korralik, kuid eelmise buumi tippe pole indeksid (ja ka aktsiahinnad üldiselt) suutnud purustada. Samuti pole veel toimunud buumile iseloomulikke “kõik-aktsiad-on-5-ja-rohkem-protsenti-rohelises” päevi. Nii, et kui nüüd peaksid aktsiahinnad langema hakkama, siis toimus meil seekord langus ilma eelneva buumita.

Mida siis teha? Ma ise olen viimastel nädalatel veidi oma riskantsemate aktsiate osakaalu vähendanud (OEG, SAF ja OLF) – juhul kui välisbörsidel peaks langus tulema, siis saab radioaktiivne Baltikumi kraam alati teravalt pihta. Samal ajal oleks mul hea meel kui Tallinna Vett saaks tänu üldisele allahindlusele odavamalt juurde soetada. Samuti olen veidi aktsiaraha suunanud hüpoteeklaenudesse ja isePankur.ee ja Omaraha.ee laenuportfelli (sellest on peagi tulemas üks pikem analüüs ja artikkel).

Paari sõnaga tahaks puudutada ka “Rikkaks Saamise Õpikut”. Kui esimene trükk oli 500 eksemplari, siis seekord võtsin projekti veidi suuremalt ette ja trükkisin 2000 raamatut. Tänu suuremale kogusele on kolmandiku võrra paksemat ja oluliselt kvaliteetsema köitega raamatut endiselt võimalik müüa sama hinnaga (15 eur). Olen senini saanud päris positiivset vastukaja ja veidi üle 1000 raamatu on detsembrikuuga ka müügiks läinud. Nii, et aitäh kõikidele tellijatele ja lugejatele – ja jään endiselt teie küsimusi, soovitusi ja tagasisidet ootama!

3 Responses

  1. Roosaare

    Ahjaa, Äripäevas ilmus täna üks eriti mustades toonides artikkel kulla ja hõbeda kohta. Ehk on aeg hakata vaikselt koguma?

    • Taavi Pertman

      Äkki on ikkagi mingi kriitiline kogus neid artikleid, mis peab ilmuma, enne kui ostukoht kätte jõuab? Ja ei saa ka välistada, et väärismetallide ja aktsiate hinna mõjutamiseks on vaja erinevat kogust paanikat külvavaid artikleid…

      Nali naljaks, aga Tallinna börsi ja Eesti ajakirjanduses ilmuvate artiklite puhul võiks ju mõni entusiastlikum teadlasehakatis seda seost otsida ajaloo näitel. Äkki tulebki midagi välja 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *