Penisonifondi tootlus 3,5% aastas?

posted in: Investeerimine, Üldine | 3

Sattusin täna läbi FB reklaami SEB penisonilehele kus sai oma tulevast pensionit arvutada. Ja mis ma leidsin:

“Pensionifondide pikaajaliseks keskmiseks tootluseks on SEB Varahalduse investeerimis-meeskonna poolt läbiviidud analüüsi põhjal 3,5% aastas, mis põhineb erinevate varaklasside keskmisel liikumisel pikemal perioodil”

Pole just väga kõrge eesmärk või mis?

Eriti kui võrrelda SP500 indeksi tootlusega.

Igatähes, selgus et kui ma oma praeguse palgaga (500 eur bruto) rahulikult edasi raha II sambasse korjaks ja minu fond teeniks 10% aastas, oleks minu pension 88% praegusest palgast (sh. II sammas 50%). Kui aga eeldada SEB poolt pakutavad 3,5% tootlust, oleks pension 52% palgast (sh. II sammas vaid 14%).

Nii, et veelkord härrased seadusetegijad – palun tehke riiklik II samba fond, mis investeeriks 100% SPY-sse (SP500 indeksfond), millel puuduksid igasugused tasud ja mida juhiks miinimumpalgaga ametnik. MInu analüüs ütleb, et selle fondi pikaajaline tootlus peksab kohalikke fonde pika puuga.

3 Responses

  1. Lauri B

    Ma hääletan järgmistel valimistel seda erakonda kes lubab pensionifondide seas korra maia lööma. Need haldustasud pole normaalsed. Minu pensioniportfell oleks 50-50 VTI ja VXUS. Haldustasu kahepeale kokku u. 0,11%.

  2. Lauri B

    Vabandan eelmise kommentaari kirjavigade eest. Minu välja käidud variant oleks 100% aktsiaid ja minu arust küllaltki noore inimese puhul (pensionini vähemalt 35 aastat) pole muuks põhjendatud. Seda enam et võlakirjad ei kõlba hetkel millekski. Lisaks ma ei saa aru sellest Baltikumilembsusest. Ma ei leia, et miks peaks siia suurema protsentuaalse osa investeerima kui mis on meie osa kogu maailma turgudest (alla protsendi).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *