Kuidas kuue kuuga kaotada 15 000 eurot?

posted in: Investeerimine, Personaalne, Üldine | 11

Kellele meist ei meeldiks kiidelda kasumit toonud tehingutega ja tarkade investeerimisotsustega? Üheks oluliseks osaks pikaajaliselt edukaks investoriks saamisel on aga ka oskus tunnistada oma vigu ja nendest õppida. Järgnevalt veidi lähemalt minu selle aasta ühest halvimast finantstehingust ja mida sellest õppida. Järgnev jutt tegelikult investeerimisega kokku ei käi, puhtalt spekulandi ja adrenaliinisõltlase pärusmaa 😉 Aga nagu Seppo Saario väga tabavalt investeerimismessil ütles: “Men also want to play!” Igatähes sain ma oma õppetunnid kätte ja loodetavasti saab keegi lugejatest õppida minu vigadest.

Alustame sellest, et olen juba paar aastat teinud väikeseid tehinguid, müües lühikeseks 3-kordse võimendusega langusele panustavaid indeksaktsiaid. Eelkõige finantssektorit esindavat instrumenti FAZ. Miks ma arvan, et see on matemaatiliselt ja pika-ajaliselt tulus ettevõtmine, võib lugeda varasematest postitustest (ja piisab kui vaadata näiteks FAZ 5 aasta hinnagraafikut, mis on limes 0). Lühiajaliselt on tehingute tulusus kinni puhtalt ajastuses ja sellega võib minna väga valesti. Pärast päris mitut edukat tehingut FAZ-iga otsustasin lühikeseks müüa ka sellist instrumenti nagu ZSL, mis on 2-kordse võimendusega hõbeda langusele panustav instrument. Jällegi, 5 aasta graafik näeb välja päris ilus, kuid seekord oli ajastus väga vale. Ja nii sain ma võimaluse õppida tundma lühikeseks müügi eripärasid ning selle mõju inimese riskitaluvusele ja närvikavale. Üks asi on vaadata Excelist, kuidas positsioon võib paari päevaga tekitada enam kui 100% kaotust algpositsiooni suhtes, teine asi on seda ise oma rahaga läbi elada.

Mis siis täpsemalt juhtus? Võtsin esimese positsiooni sisse ZSL-is jaanuari lõpus, müües 200 osakut hinnaga 44,50 usd. Kiirelt liikus positsioon plussi ja kaalusin vahepeal isegi kasumi võtmist. Siis aga hakkas hõbeda hind kiiresti kukkuma ja selle tulemusena ZSL tõusma. Müüsin aprilli alguses 200 osakut juurde, seekord hinnaga 59,70 usd. Vaid nädala jagu hiljem aga toimus väärismetalliturgudel tõeline verelaskmine ja hõbe kukkus päevaga enam kui 10%. See tähendas, et ZSL hüppas enam kui 20% ja minu kahjum muudkui kasvas. Võtsin julguse kokku ja suurendasin veelkord panust, müües 150 osakut uuesti lühikeseks hinnaga 76,30 usd. Nüüd oli minu positsioon -550 osakut, olin umbes 30% miinuses ja kahjum oli enam kui 9000 dollarit. Et positsioon kinni panna, oli vaja 41 635 dollarit. See oli ka koht kus ma hakkasin murelikuks muutuma. Sest juhul kui hõbe oleks taaskord 10% kukkunud, oleks minu kahjum kasvanud 20% ehk lisandunud oleks enam kui 8000 dollarit kahjumit. Ja kui siis oleks hõbe veel kukkunud 10%, oleks minu võlgu olev summa kasvanud juba 60 000 dollarini. Ja tundus, et hõbe saab muudkui aga kukkuda ja kukkuda…

Lisaks avastasin, et mida suuremaks kasvas miinus, seda sagedamini hakkasin ma telefonis hõbeda hinda vaatama. Kui varem oli hommikuti esimene asi vaadata, kas laps on juba üleval, siis nüüd läksin esmalt lehele Kitco, et vaadata, kuidas öösel hõbeda maailmaturuhind on liikunud. Kohati tekkis kasiinosõltlase tunne, kes muudkui mustale panustab ja punase tulekul oigab, kuid ära minemise asemel hoopis panuseid suurendab. Polnud just mitte kõige mõnusam tunne. Seda enam, et tegelikult ei olnud mul hõbeda hinna liikumise suhtes mingid sügavat sisekaemust ega ka otsest huvi. Algselt oli ju tegemist pisikese tehinguga, et matemaatilist hindade kõikumist kiireks kasumiks keerata… Lisaks võttis LHV võlgu olevalt summalt 11,5% intressi aastas, nii et igavesti ei tahtnud seda tehingut ka lahti hoida.

Igatähes, minu pika agoonia lõpuks mai keskpaigas siiski hõbe veidi hüppas ja nii sain oma riski veidi vähemaks (ostsin tagasi 150 osakut hinnaga 73,50 usd). Mõned päevad hiljem mõtlesin, et no enam madalamaks ei saa see hõbedasinder enam küll vajuda (selleks hetkeks oli mu viha hõbeda vastu nii suur, et ma olin mõttes valmis ära viskama juba kõik abikaasa hõbeehted!) ja suurendasin taaskord panust – müüsin 150 osakut lühikeseks hinnaga 80 dollarit. Ja tõesti, hõbe põrkas jälle veidi ja sain need 150 osakut paar päeva hiljem tagasi osta hinnaga 77 dollarit. Seejärel läksin ma juuni alguses USA-sse ära ja mõtlesin, et oma närvide huvides väga hõbeda peale ei mõtle – lasen lihtsalt hinnal pendeldada üles-alla ja ootan kuna hõbeda hind taastub. Aga hõbedal olid omad plaanid – juuni keskpaigaks oli ZSL kerkinud juba üle 100 dollari piiri ja minu kahjum enam kui 10 000 dollari. Närv ei pidanud enam vastu ja ostsin 200 osakut tagasi hinnaga 100,10 dollarit. Hea seegi,  juuni lõpuks, kui hakkasin tagasi Eestisse tulema, oli ZSL-i hind 115 dollarit ja minu -200 osaku positsioon taaskord 7000 dollarit miinuses (lisaks juba realiseeritud kahjumitele). Õnneks suutsin ennast tagasi hoida ja päris 115 pealt paanikaoste tegema ei hakanud. Aga hõbedast ja tema liikumistest oli mul igatähes kopp ees. Ostsin juuli alguses tagasi veel 100 aktsiat hinnaga 97 dollarit ja hetkel on mul veel vaja tagasi osta 100 osakut. Siis saab see hõbedasaaga lõpuks läbi.

Illustratsioonideks ka hõbeda (SLV) ja ZSL-i liikumine:

Chart foriShares Silver Trust (SLV)Chart forProShares UltraShort Silver (ZSL)

Mida ma siis sellest 6 kuud kestnud seiklusest õppisin (arvestades õppemaksu suurust!):

  1. Aktsiaturud on väga kallis koht meelelahutuse ja adrenaliini otsinguks. Varasem kerge raha toob kaasa riskide suurendamise ja see varem või hiljem ka suuremad kahjumid. Kindlasti oleks odavam olnud Olympic kasiinos mustale panustada (seda enam, et olen OEG aktsionär ja nii jääks raha justkui “koju”).
  2. Lühikeseks müügi puhul kuhjub kahjum järjest kiirenevas tempos, kasum aga järjest aeglasemas tempos (sama % muutuse puhul).
  3. Kui pika positsiooni puhul vea tegemine tähendab, et jääd investeeritud rahast ilma ja võid positsiooni pikaks ajaks unustada (see lihtsalt hääbub), siis lühikeseks müügi puhul kasvab kahjumis positsioon järjest suuremaks ja suuremaks ja võtab enda alla üha suurema osa portfellist. Ja teoreetiliselt võib kogu portfelli haamri alla ajada.
  4. Liiga suured liikumised portfellis tekitavad ebatervet huvi pidevalt hindu vaadata ja see omakorda stressi.
  5. Ahnus ja soov kergesti kiiret raha teha võivad kaasa tuua suured rahalised kaotused
  6. Spekuleerimine (soov võita mingi instrumendi HINNAliikumisest, mitte väärtuse kasvust ja dividendist) tekitab ebatervet hasarti.
  7. Selleks, et võimendusega indeksaktsiate lühikeseks müügiga raha edasi teenida on vaja raudsemaid munasid kui minul 😉

Kokkuvõttes usun, et pikaajaliselt on ilmselt endiselt võimalik raha teenida läbi sarnase strateegia, aga:

  1. Alusvara suhtes peab olema väga selge ja õigustatud nägemus –  ja ka see võib vale olla!
  2. Eelmistada tasuks pigem 3 kordse võimendusega instrumente
  3. Rahalist puhvrit peab olema suure-suure varuga – kui trend liigub sinu vastu, kuhjub kahjum kiirelt!
  4. Külm kõht ja raudsed munad

Ma ise sain oma vitsad kätte ja rohkem ei plaani kauplemisega tegeleda. Seda enam, et kogu selle hõbedaagoonia taustal on minu dividendiportfell pakkunud väga viisakat tootlust.

11 Responses

  1. Märt R.

    FAZ on endiselt aasta-aastalt väga viisakas shortimise suhtes…

  2. Priit

    Tere! Kas sa saaksid seda punkti veidi rohkem lahti seletada? Eriti seda, kuidas kasum järjest aeglasemalt kasvab? “Lühikeseks müügi puhul kuhjub kahjum järjest kiirenevas tempos, kasum aga järjest aeglasemas tempos (sama % muutuse puhul).” ?

    Tänud ette,
    Priit

    PS! Aitäh, et jagad oma mõtteid investeerimisest!

  3. Roosaare

    Mis ma selle all mõtlesin on see, et kui sul on pikk positsioon 100 pealt käes ja see liigub näiteks 3 päeval järjest 10% plussi, siis teenisid kokku 33,1. Kui sul on aga lühike positsioon 100 pealt ja see liigub 10% sinu kasuks (ehk siis alusvara kukub), siis võidad 27,1.

  4. Raivo

    Tere,
    kas Sa selle poole aasta jooksul hõbeda analüütikute kommentaare ka jälgisid ning kui, siis keda?
    Raivo

  5. Ostap

    Segaseks jäi, miks sa eelistad 3x võimendust.
    3x võimendusega oleks su häving ju veelgi suurem olnud?

  6. Roosaare

    Kitco saidilt lugesin aga nendega on nii, et kui hind kukub, siis hakkab tulema kommentaare, et näe, hind peabki kukkuma ja kui hind tõuseb, siis tulevad artiklid, miks peaks hind edasi tõusma. Sama case ntx. ka Apple aktsiaga.

    3-kordse võimendusega instrumendid kukuvad alla tagasi ka oluliselt kiiremini jõnksutava turu puhul – vaata ntx. DUST-i.

  7. xxx

    Jaak see on gambling. Eriti veel lisatud fakt, et sa teed seda LÜHIAJALISELT
    Pikaajaliselt väikse pos-ga väga ok, AGA jama lugu see, et sa maksad intresssi pangale. LHV-l on see vist 12%?
    Matemaatiliselt see pole easy money. Huvitav miks siis suured poisid ja pangad suure kapitaliga seda raha turult ära ei võta?
    Ma kasutaks seda ainult siis, kui tahan ka turgu bettida. ala börsi tabab krahh, siis tahaks teoreetiliselt pikaks minna ja shordin nt FAZ. Ilmselt on turg siis ka volatiilne ja contangu efekt räsib instrumenti päris jõudsalt

  8. oik

    Võimendusega fondid omavad oma portfellis enamjaolt futuure, mida tuleb aeg-ajalt edasi edasi rullida (aastas mitu ostu-müügi protsessi) kaotades sellega oma väärtust- seda nimetatakse contangoks. Ehk kui ajas alusvara (antud juhul hõbeda) väärtus ei muutu, siis fondid ja eriti võimendusega fondid kaotavad contango tõttu siiski. Paistab et loo autor selle peale välja läks ning vastavalt ka panustas. Kahjuks on nii, et kui ei oma nägemust ning ei näe seoseid, siis on väga ohtlik reaalse rahaga mängida, eriti veel kui kuhugi reisile lähed ning ei oma ligipääsu oma positsioonide sulgemiseks. Kauplemise üks olulisemaid reegleid enne tehingusse minekut on riski hindamine- millal pannakse positsioon kinni kui asjad peaksid minema negatiivselt. Teiseks, maksimum kahjum ühe tehingu kohta ei tohi ületada 1-5% kogu kapitalist. Ühesõnaga money management

  9. Roosaare

    Teema lõpetuseks, umbes nädal aega tagasi helistas mulle ühel õhtul LHV maaklerneiu ja ütles, et ZSL positsioon on vaja ära katta või läheb sundkatmisesse, sest turul pole vabu osakuid. Nii läks viimane ports kinni 101 usd kandist. Kehva ajastus, see veel üks risk selle shortimise juures…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *