Aeg tibusid lugeda…

posted in: Investeerimine, Personaalne, Üldine | 1

dominican1Ja ongi aastavahetus jälle ukse ees. Homme hommikul stardime Mariaga puhkusele Dominikaani, et seal 8 päeva rannas akusid laadida ja 2013. vastu võtta. Siis lendab Maria tagasi ja mina lähen edasi Nashville, et seal nädal aega oma müügi- ja värbamisoskusi lihvida. Ja seejärel lendame Leguari müügijuhtidega Las Vegasesse, et sisse õnnistada meie kolm uut noorliiget – Remo, Olev ja Carolina. Vegasest põrutame rendiautodega Salt Lake City-sse ja seal ootab meid 4 päevane suusapuhkus. Siis nädalaks Eestisse (et Jako päris võõraks ei muutuks) ja seejärel Egiptusesse Sizzlerile… Nii et tuleb väsitav puhkus! 😉

Aga nagu ikka detsembri lõpus kombeks, saab ka investeerimisaasta kokku võtta. Börsid on küll veel mõned päevad avatud, aga usutavasti vähemalt Balti turgudel mingit megaliikumist ei tohiks enam tulla. USA turgudel aga küll. Nimelt jääb sellele aastale (või vähemalt Müügiguru OÜ portfellile) punast tooni andma Herbalife enam kui -40% kukkumine alates 18. detsembrist. Lähemalt on sellest juttu eelmises postituses ja võib vaielda, kas tegemist oli õigustatud kukkumisega või mitte, kuid portfelli tootluse rikkus see igatähes ära ;(

Kui nüüd lähemalt uurida, kuidas aasta läks, siis alustame dividendidest. 2012. aastal laekus kokku veidi enam kui 15 000 eurot, sellest veidi üle poole eraisikule ja teine pool Müügiguru OÜle. Ettevõtte tootlus jäi möödunud aastale küll veidi alla (selle peamine põhjus oli madalam SAF Tehnika dividend), kuid see eest oli eraisiku tootlus väga korralik (Tallinna Vee dividenditootlus 11,2% ja Tallinna Kaubamaja tootlus 6,3%).

Ka üldine tõus oli Baltikumis 2012. aastal päris hea: Tallinna börs tõusis enam kui 36% ja Vilniuse börs pea 18%. Peksupoisiks jäi Riia börs oma 5% tõusuga. Minu OÜ Müügiguru aktsiaportfell kosus aastaga 22% (enne aasta viimast päeva oli kasv 18%, kuid HLF kerkis 31. detsembril enam kui 12% ja Apple üle 4%) ja eraisikuportfell koos dividendidega veidi alla 20%. Eraisikuportfelliga jään vägagi rahule (arvestades et suur osa Tallinna Vee aktsiatest oli ostetud 8+ euro pealt), kuid Müügiguru tootlus jätab soovida. Suurima jälje jättis sellele, nagu juba mainitud, HLF positsioon, mis tõi portfellile ligi 8% kahjumit. Teine allapoole ootusi tootnud investeering oli SAF Tehnika, mille hind langes aasta jooksul 19%.

Aasta parimaks investeeringuks (arvestades mitte ainult tõusuprotsenti, vaid ka minu poole omatavat kogust) saabki lugeda Tallinna Vee aktsiat (aastaga kerkis väärtpaber 47,2%, kuid kui arvestada ka laekunud dividendi, siis lausa 60,6%). Teise suurima kasvu andis Olainfarmi aktsia (+49,5%) ja kolmandaks jäi Olympic (+62%).

Uuest aastast ootaks siis, et:

  1. Tallinna Veelt laekuksid rekordilised dividendid
  2. Olympic alustaks taas dividendide maksmist
  3. Arco Vara, Herbalife ja Silvao Fashion Groupi aktsiahind taastuks

Plaanin 2013. taas kord hakata ka 3x võimendusega karunahaindekseid lühikeseks müüma – kellele see huvi pakub, siis kirjutan sellest peagi pikemalt.

P.S. Ka minu raamat pole kusagile kadunud, vaid ootab kujundaja viimast lihvi. Kavatseme selle Mariaga puhkusel olles ära teha!

  1. Ivar

    Dominikaanis hoia pilk siis põhjaranniku randadel sest need on tõesti ilusad nii nagu toodud pildil. Lõunas mina midagi erilist ei leidnud. Parimad rannad asuvad tavaliselt ca 1 tunni mopeedisõidu kaugusel lähimast külast 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *